search icon

Επιχειρήσεις

Σταύρος Ασθενίδης (ΚτΠ): Ο Μάρτιος του 2025 ορόσημο για τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ποια φαίνεται ότι «καίγονται» και ποια αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις

Όσο πλησιάζει ο καιρός που θα «σφυρίξει» η λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο γίνεται ξεκάθαρο ότι κάποια έργα απλά δεν πρόκειται να γίνουν, παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς αντιμετωπίζουν διάφορες καθυστερήσεις και εμπόδια να εκτελεστούν υπό το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της ΕΕ.

Το πρώτο «σοβαρό» καμπανάκι χτύπησε πριν από λίγες μέρες όταν, ελλείψει προσφορών, αναγκαστικά δόθηκε και τρίτη παράταση για το διαγωνισμό που αφορά το σκέλος των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τον «υπερυπολογιστή Δαίδαλο», ένα απ’ τα πλέον φιλόδοξα ψηφιακά προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και μπορεί απο χθες να διαρρέεται ότι υπάρχει τελικά ενδιαφερόμενος εν τούτοις η πίεση είναι μεγάλη. Τόσο για την εξέλιξη αυτού του διαγωνισμού, όσο και για άλλα έργα, ιδίως καθώς όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν παραδοθεί ως το Μάρτιο του 2026 με βάση το βασικό όρο που έχει θέσει η Ευρώπη…

Όπως εξηγούσε χθες σε ενημερωτική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης, ο Μάρτιος του 2025 θα είναι και ο μήνας ορόσημο που θα κρίνει τελικά ποια από τα ψηφιακά έργα συνολικού προύπολογισμού 2 δισ ευρώ, ποια μπορούν και ποια όχι να υλοποιηθούν. Κι αυτό διότι πλέον δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία χρονικά περιθώρια.

«Θεωρώ ότι περίπου το 90% των μεγάλων ψηφιακών έργων δεν θα έχει πρόβλημα και θα υλοποιηθεί», εκτίμησε πάντως ο κ. Ασθενίδης αν και παραδέχθηκε ότι η πρόκληση θα παραμένει μεγάλη ως την περίοδο λήξης του χρόνου των παραδόσεων.

Χρόνος ο οποίος δεν επιδέχεται παράτασης, όπως παραδέχθηκε, αν και άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο τρίμηνης «σιωπηρής» παράτασης ως διοικητική διαδικασία που θα αφορά μόνο την αποπληρωμή των έργων…

Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη υπάρχουν 10 μικρότερα έργα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Ο κ. Ασθενίδης εκτίμησε ότι το έργο για την εκπαιδευση των στρατευσίμων, που είχαν ανακοινώσει από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Άμυνας, κατά πάσα πιθανότητα θα απενταχθεί. Αν και είχε υπογραφεί η συμφωνία πλαίσιο, και γενικά υπήρξε ενεργό ενδιαφέρον όλων των μεγάλων «παικτών» της Πληροφορικής και αρκετών ΚΕΚ, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι εκτελεστικές συμβάσεις. Σημειωτέον ο προύπολογισμός του εν λόγω έργου που εκτός της ανάπτυξης σχετικού λογισμικού και ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης προέβλεπε και την προμήθεια 50 χιλ. tablets, είναι 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη ειδικής διαχείρισης και με μεγάλες προκλήσεις είναι και το έργο για τη δημιουργία Security Operation Center – SOC για όλο το δημόσιο, τη λειτουργία του οποίου θα αναλάβει η ΕΥΠ. Κι αυτό διότι έχει βαθμό δυσκολίας πολύ μεγάλο, αφού αφορά 4 υποδράσεις σε κάθε μία απ’ τις οποίες έχουν κατέλθει από 3 ως 7 υποψήφιοι, κάτι που δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες για τυχόν προσφυγές διεκδικητών αργότερα…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ζήτησε απ’ τις εταιρείες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως σήμερα είναι απαράδεκτο κάποιες μεγάλες του χώρου της Πληροφορικής να επικαλούνται έλλειψη προσωπικού για να δικαιολογήσουν καθυστερήσεις στην πρόοδο έργων.

Διαβάστε ακόμη

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από την Κρήτη μέχρι τον Όμιλο των 13 δισ. και των 92 εταιρειών (pics)

Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις – Παρά την άνοδο, στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα

O δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version