Σαφείς είναι πλέον οι ενδείξεις ότι τα ΕΛΤΑ έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα και πως από έναν ζημιογόνο για τον κρατικό προϋπολογισμό οργανισμό, μετατρέπονται σε έναν που παράγει σταθερά πλέον κέρδη και αξία. Σε αναφορά του στη Βουλή για τα ΕΛΤΑ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι το έλλειμμα των 7 εκατ. ευρώ το μήνα που εμφάνιζαν τα ΕΛΤΑ το 2019, είναι πλέον παρελθόν.
«Η κατάσταση έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις που θα καταγράφουν την μεγάλη αυτή αλλαγή στην οικονομική κατάσταση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα ΕΛΤΑ δεν θα διατηρήσουν απλά την κερδοφορία που καταγράφηκε το 2020, αλλά κινούνται σε ένα σταθερά κερδοφόρο αποτέλεσμα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, αντανακλώντας τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ το τελευταίο διάστημα. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, τα ΕΛΤΑ από ζημιές 7 εκατ. το μήνα το 2019, θα «γυρίσουν» σε κέρδη της τάξης των 2 εκατ. ανά μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 τα ΕΛΤΑ έκλεισαν με κέρδη 9,6 εκατ. ευρώ, σε μία χρονιά – την πρώτη από το 2014– που εμφάνισαν ισχυρή και οργανική κερδοφορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κερδοφορία για το 2020 επιτεύχθηκε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τον οργανισμό, ο οποίος την ίδια χρονιά παρουσίασε μείωση του τζίρου του κατά 35 εκατ. ευρώ (από 355,6 εκατ.,σε 318,4 εκατ.) κυρίως εξ αιτίας της περαιτέρω πτώσης του επιστολικού έργου και των επιπτώσεων της πανδημίας.
Όμως, για το 2020 τα κερδοφόρα αποτελέσματα είχαν ουσιαστικότερο και περισσότερο οργανικό χαρακτήρα, καθώς προήλθαν από κυρίως από:
- Την αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ των εσόδων της ΕΛΤΑ Courier, εξ αιτίας της ενίσχυσης της δραστηριότητάς της.
- Μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ του κόστους προσωπικού και αμοιβών τρίτων.
Το 2021 η επίδοση όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά διευρύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη εφαρμογή, όπως υπογράμμισε και ο κ. Γεωργαντάς, του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στα ΕΛΤΑ, το οποίο υπολογίζεται πως έχει όφελος της τάξης των 70 εκατ. ευρώ ετησίως για τον οργανισμό.
Έτσι, μέσα σε δυο χρόνια, τα ΕΛΤΑ αρχίζουν να προσφέρουν «απόδοση» στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο στήριξε το πρόγραμμα μετασχηματισμού τους και πλέον επιστρέφουν αξία στον μέτοχο.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις κινήσεις της για την περιστολή του υπερβολικού λειτουργικού κόστους της εταιρείας από την έναρξη της θητείας της, επιτυγχάνοντας μέσα σε λίγους μόνο μήνες τη δραστική περικοπή του μηνιαίου ελλείμματος κατά 33% (από τα 7,2 στα 4,7 εκ. ευρώ). Και συνέχισε με μια σειρά ενεργειών στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, που πέραν του μεγάλου προγράμματος εθελουσίας εξόδου 1960 εργαζόμενων, περιλάμβανε:
- Την ολοκλήρωση της επί χρόνια ανοιχτής υπόθεσης της καταβολής της Καθολικής Υπηρεσίας που παράσχει ο οργανισμός για την πλήρη εξυπηρέτηση της επικράτειας.
- Την εφαρμογή του νέου μοντέλου εξυπηρέτησης D+3.
- Περαιτέρω ενέργειες μείωσης κόστους με την αναδιοργάνωση του δικτύου.
- Περιορισμό της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της παραγωγικότητας με το νέο οργανόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιείται στα ΕΛΤΑ.
Και κυρίως, την ψηφιακή αναβάθμιση των λειτουργιών του Ομίλου με κορωνίδα το ρομποτικό σύστημα διαλογής που 5πλασιάζει την ταχύτητα της διαλογής, αλλά και εξοικονομεί περί τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως προσφέροντας τη δυνατότητα για απόσβεση της εγκατάστασης σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα θέρμανσης: Πληρώνονται σήμερα 680.000 δικαιούχοι
Πώς θα περάσουν στο νέο Επικουρικό οι πρώτοι 100.000 ασφαλισμένοι