search icon

Επιχειρήσεις

Στάσσης: Η ΔΕΗ μετατρέπει σε φυσικό αέριο την Πτολεμαΐδα 5

Επισπεύδεται κατά 3 χρόνια ο σχεδιασμός για την νεότευκτη λιγνιτική μονάδα του στόλου της

Μέχρι το 2025 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου η Πτολεμαΐδα 5, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο συνέδριο «Power and Gas Supply Forum» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Η νεότερη και υπερσύγχρονη μονάδα της εταιρείας  που δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει να καίει λιγνίτη και μέχρι το 2028 να μετατραπεί σε άλλο καύσιμο. Όμως η εκτίναξη του κόστους των CO2, δείχνει το δρόμο για επίσπευση του σχεδιασμού, στα μέσα της δεκαετίας.

Ερωτηθείς ο κ. Στάσσης σχετικά με το πόσες μονάδες φυσικού αερίου μπορεί να «σηκώσει» το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, απάντησε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα λειτουργήσουν πάνω από 1-2 νέες μονάδες.

Ειδικά, για την Πτολεμαΐδα 5, ανέφερε ότι έχει ανατεθεί σχετική μελέτη και τους επόμενους 3 μήνες θα υπάρξει οριστικοποίηση του σχεδιασμού. Η μονάδα θα αναβαθμιστεί σε πάνω από 1000 MW για να καλύψει την ευελιξία του συστήματος και χαρακτήρισε θαρραλέους όσους προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Για το λόγο αυτό, έκρινε αναγκαία προϋπόθεση την θέσπιση ενός μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος (CRM) προκειμένου όσοι επενδύσουν σε νέες μονάδες φυσικού αερίου να επιμερίσουν το κόστος.

Ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι όσο θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες για ευελιξία. Σήμερα, είπε η ευελιξία παρέχεται από μονάδες αερίου και υδροηλεκτρικά. Όμως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα υδροηλεκτρικά για περαιτέρω υποστήριξη λόγω των τεχνικών τους περιορισμών. Η τεχνολογία που μπορεί να στηρίξει τη μετάβαση είναι το αέριο, καθώς η ευελιξία τους καλύπτει εύκολα τη μεταβλητότητα.

Σχετικά με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ανέφερε ότι είναι μονόδρομος  αλλά χρειάζεται προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η ΔΕΗ, επανέλαβε, θα προχωρήσει ως το 2023 στο κλείσιμο των λιγνιτικών, οι οποίες είναι ζημιογόνες, όμως δεν γίνεται να κλείσουν με πιο γρήγορο ρυθμό γιατί θα υπάρξει ζήτημα ασφάλειας. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ που επιβεβαιώνει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στο σύστημα η επίσπευση του κλεισίματος. Για το λόγο αυτό είπε, η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί για τις στρατηγικές εφεδρείες,  να κρατήσει δηλαδή ζωντανές τις μονάδες αυτές και το σχετικό αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό στις Βρυξέλλες.

 Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου θα καταβληθεί η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή 

Πατέλης: Σε 5 τομείς τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0» – Ποιες επενδύσεις προκρίνονται

Γιατί η Κίνα έβαλε στο στόχαστρο H&M και Nike

Exit mobile version