Με επίκεντρο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν την οικονομία, και ειδικότερα τις επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του COVID-19, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, διαδικτυακά στις 20 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε επιγραμματικά τις συνέπειες της πανδημίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων-μέτρων από την πολιτεία. «Θα πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό όμως με τη διάσωση της οικονομικής ζωής αλλά και την επιστροφή της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς. Είναι αναγκαίο να καταρτιστεί ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία, απαντώντας στις ανάγκες και τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και, κυρίως, του αύριο, θέτοντας ορισμένες βασικές προτεραιότητες με κυριότερη τη χρηστή απόδοση και απορρόφηση των πόρων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ.
Ο Υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, ανέλυσε τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση, καθώς και τις προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
O κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, ενώ η μετά-κορωνοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις, που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας και την ψηφιακή μετάβαση.
«Το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ. Δημοσιονομικά, πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ, για το 2021 αναμένεται πλέον να υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ, περίπου διπλάσια από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού», τόνισε. Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η κρίση λόγω του πανδημίας είναι βαθιά και το φετινό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, όπως και το χρέος. Παράλληλα όμως, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και συνολικά για την πορεία της οικονομίας. Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως ανέφερε, θα συμβάλει στο άμεσο μέλλον στην τόνωση της κατανάλωσης, ενώ πολύ σημαντική ώθηση στην οικονομία θα δώσει η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «η βιομηχανία στάθηκε αρωγός και έδειξε αντοχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει, με σωστή και δίκαιη απόδοση των πόρων».
Πρόσθεσε ακόμα πως «παράλληλα με την παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι σήμερα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, σχεδιάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα, αλλά υπάρχουν και επιπλέον μέτρα στήριξης και φορολογικά κίνητρα (μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης, κίνητρα για υπεραποσβέσεις, σταθερή φορολογία)»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτενώς προτάσεις για την καλύτερη διασύνδεση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη όλων των δυνατών συνεργειών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συμπράξεων μεταξύ των επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί έμμεσα και περαιτέρω η τόνωση και η εξωστρέφεια της οικονομίας. «Πάντα είναι χρήσιμο να συζητάω μαζί σας. Μου είναι χρήσιμη αυτή η επικοινωνία, για να παίρνω τα μηνύματα της αγοράς», είπε ο κ. Σταϊκούρας, απευθυνόμενος στο Δ.Σ. του ΣΘΕΒ και διευκρίνισε ότι θα ήθελε να συνεχιστεί αυτός ο γόνιμος διάλογος και να υπάρχει ανάλογη ανταλλαγή απόψεων.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα μέλη της Διοίκησης του ΣΘΕΒ είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Υπουργό ειδικά θέματα των επιχειρήσεων της περιοχής.
Διαβάστε ακόμα
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 205,6% το χρέος το 2020 – Έλλειμμα 16,1 δισ. ευρώ
Cirque du Soleil: Επιστρέφει δριμύτερο το πιο διάσημο τσίρκο στον κόσμο