Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εργασίας για τη Βιομηχανία τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος εστιάζοντας στις ελλείψεις που σήμερα παρατηρούνται.
«Σήμερα λείπουν 90 χιλ. θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ικανότητες. Τα επόμενα 3-5 χρόνια θα δημιουργούνται 10 χιλ. θέσεις εργασίας σε Τεχνολογία και Πληροφορική. Κι όμως δεν υπάρχουν άνθρωποι να καλύψουν το κενό! Είτε γιατί φεύγουν στο εξωτερικό είτε γιατί δεν έχουν αυτές τις δεξιότητες. Οπότε πρέπει να ‘καλλιεργήσουμε’ περισσότερους νέους με αυτές τις δεξιότητες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις για να ανεβάσουμε το ΑΕΠ, χρειαζόμαστε όμως και επενδύσεις στο ανθρώπινο Κεφάλαιο. Και χρειαζόμαστε και κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που έχουν καταστήσει την Ευρώπη όχι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με Αμερική και Ασία.
Αλλάζει η αγορά
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος σήμερα η εργασία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού παγκοσμίως.
«Το World Economic Forum είπε πρόσφατα πως μέχρι το 2027 θα καταργηθούν 83 εκατ. θέσεις εργασίας στον κόσμο από παραδοσιακές δουλειές και θα δημιουργηθούν 69 εκατ. μέσα στα επόμενα χρόνια αφορώντας θέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Και αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη πόσο τελικά θα επηρεάσει το ΑΙ τη ζωή και τις δουλειές μας. Ως σήμερα έχουμε βάλει ένα μικρό κομματάκι ΑΙ. Κάποια στιγμή όμως θα έρθει κανονική καταιγίδα!», σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, και συνέχισε: «η εργασία λοιπόν μεταμορφώνεται. Δεν μπορούμε αυτό να το αντιμετωπίσουμε με παλιά εργαλεία και νοοτροπίες. Θέλουμε νεες σκεψεις και τρόπους για το πως θα συνεργαστούμε. Και όλοι να γίνουμε δημιουργικοί για να λύσουμε τα προβλήματα. Στην Ελλάδα βέβαια είμαστε ακόμα πιο πίσω. Ακομα δεν έχουμε καλύψει βασικές θέσεις».
Νέο deal
«Μετά από πολλές δεκαετίες βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η προσφορά εργασίας είναι μικρότερη απ’ τη ζήτηση. Αυτό δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας για την εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Θα πρότεινα μία καινούρια συμφωνία μεταξύ κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών να ξαναβάλουμε τα προβλήματα του παρελθόντος που δεν έχουμε λύσει, να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα που φέρνει το άμεσο μέλλον και τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έρχονται και να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα τους.
Με αυτό τον τρόπο και οι εργαζόμενοι θα ανεβάσουν τους μισθούς τους, και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να είναι πιο ευέλικτες – δεν μιλάμε για τεράστιες που θα καταπατούν δικαιώματα – και θα καταφέρει το Κράτος να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και να βελτιώσει τα έσοδα στο φορολογικό και ασφαλιστικό τομέα. Από κοινού πρέπει να βρούμε τρόπους και λύσεις για το κόστος του upskilling και reskilling. Εάν βοηθηθούμε με κάποια φορολογικά κίνητρα και εάν οι εργαζόμενοι βοηθηθούν για να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα μπορεί να πάμε πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια και να βοηθήσουμε την οικονομία μας»
«Οι αγκυλώσεις»
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις, οι Βρυξέλλες αυτό που παράγουν τα τελευταία χρόνια είναι η παραγωγή… γραφειοκρατίας «λόγω του micromanagement στην οποία έχει επιδοθεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ακόμα περισσότερη γραφειοκρατία. Διαρκως γεννιούνται νέες υποχρεώσεις. Προσπαθούμε με παλιά εργαλεία να λύσουμε θέματα του μέλλοντος. Ετσι όμως θα αποτύχουμε! Στην Ελλάδα πχ υπάρχει ποσοστό εργασίας αδήλωτο. Και ερχόμαστε υποτίθεται να λύσουμε το πρόβλημα με κάρτα εργασίας. Την εποχή που πολυεθνικές απαγορεύουν να είναι πάνω από δύο ημέρες εργασίας στο γραφείο εμείς θεσμοθετούμε την κάρτα εργασίας!
Το micromanagement δεν μπορεί να λειτουργήσει πια. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον εργαζόμενο. Οι επιχειρήσεις θέλουν τους εργαζόμενους ευτυχείς και καλά αμειβόμενους. Δεν υπαρχει επιχειρηση που θέλει τον εργαζόμενο να δουλευει 20 ώρες την ημέρα και να τον αμείβει με 8. Αυτά ήταν το ‘50 και το ‘60! Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι η ΕΕ πρέπει να φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουμε και να κάνουμε βήματα εμπρός. Είδαμε πχ ένα τέτοιο πλαίσιο στο νέο σύμφωνο εργοδοτων και εργαζομενων στην Ισπανία υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση. Έτσι νομίζω ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας. Γενικά πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο μέλλον και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους”, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
«Οι αυξήσεις δεν είναι η λύση»
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αυξήσεις των μισθών δεν αρκεί από μόνη της για να γεμίσει το κενό απ’ τις ελλείψεις εργαζομένων. «Εάν μία οικονομία θέλει π.χ. 10 τεχνικούς και έχουμε μόνο 5 θα γίνει το εξής: Οταν κάποια εταιρεία θα προσφέρει περισσότερα ο τεχνικός θα φύγει απ’ την προηγούμενη. Ωστόσο θα αφήσει πάλι πίσω του κενό, άρα τελικά για την οικονομία το κενό θα παραμείνει!», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο ίδιος, τόνισε ότι είναι υπέρ στην αύξηση των μισθών με στόχευση την προσέλκυση επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και το Κράτος με φορολογικά και άλλα κίνητρα.
Επαγγελματική εκπαίδευση
Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη ανασύστασης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα. «Τελικά πρέπει να ξεκινήσουμε και να ξαναδημιουργησουμε την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει το σύστημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις εξελίξεις. Στην ελλάδα έχουμε μικρή συμμετοχή σε συνεχιζόμενα προγράμματα κατάρτισης και δια βιου μαθησης. Πρέπει οι εταιρείες να προσέξουμε τους εργαζομενους μας και να τους βοηθάμε να εκπαιδεύονται διαρκώς.
Επίσης υπάρχουν πολλές ειδικότητες που δεν απορροφούνται. Ξέρουμε για την επετηρίδα των καθηγητών. Κάποιους φυσικούς ή μαθηματικούς θα μπορούσαμε με μετεκπαίδευση να τους οδηγήσουμε στην Βιομηχανία! Επίσης η επικέντρωση στην επαγγελματική κατάρτιση να μην γίνεται οριζόντια, να τους εκπαιδεύουμε για συγκεκριμένα πράγματα που θα υπάρξουν ανάγκες στο μέλλον. Τελος η ανάγκη καλλιέργειας συνεργασιών μεταξύ εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πιστοποιήσεων», κατέληξε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Διαβάστε ακόμη:
Στροφή στον χρυσό μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ – Ανακάμπτει από το χαμηλό 7μηνου
Πετρέλαιο: Σοκ στην αγορά από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο – Πού αναμένονται «δύσκολες» μάχες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ