search icon

Επιχειρήσεις

Σπύρος Πουλίδας (ΙΒΜ Hellas): Στόχος της να γίνει leader στο υβριδικό cloud και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η πολυεθνική που έγινε συνώνυμο του αυτοματισμού γραφείων και των μεγάλων κεντρικών συστημάτων μηχανογράφησης και παλαιότερα ταυτίστηκε από τον μέσο καταναλωτή με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανοίγει πλέον νέους δρόμους στοχεύοντας σε κάτι μεγαλύτερο

Οταν η IBM, αυτός ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, πρωτοπάτησε το πόδι του στην Ελλάδα η Ευρώπη ετοιμαζόταν να βυθιστεί στην τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πώληση μηχανολογικού άβακα, ενός ταξινομέα απογραφής δηλαδή, σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό των συντάξεων, το 1939, ήταν και η πρώτη παράδοση που έκανε στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης εγκατάστασης ενός Πληροφοριακού Συστήματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – τότε Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Λογιστικού.

Εκτοτε και μετά το κλείσιμο της παρένθεσης του Πολέμου, η πολυεθνική που έγινε συνώνυμο του αυτοματισμού γραφείων αλλά και των μεγάλων κεντρικών συστημάτων μηχανογράφησης κατάφερε να αφήσει το στίγμα της και στο ελληνικό επιχειρείν, ανοίγοντας νέους δρόμους και προσφέροντας χρήσιμα εργαλεία για την πιο αποδοτική λειτουργία επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και ασφαλιστικών συστημάτων. Η δε καινοτομία της βοήθησε να δημιουργηθούν ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι, με πιο χαρακτηριστικό ίσως αυτόν της πληροφορικής.
Οπως εξηγεί δε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM Hellas, ο οποίος έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Πορτογαλίας για την πολυεθνική, ο κ. Σπύρος Πουλίδας, ο μετασχηματισμός της εταιρείας είναι διαρκής. «Για να ηγείσαι των αλλαγών πρέπει να είσαι ο πρώτος που θα αλλάξεις για να ανοίξεις έναν δρόμο. Και στα 31 χρόνια της καριέρας μου στην IBM μπορώ να σας πως ότι οι μετασχηματισμοί είναι διαρκείς. Γι’ αυτό και διαρκώς καινοτομούμε μη διστάζοντας να αφήσουμε κλάδους όπου πρωτοπορήσαμε ή επικρατήσαμε για να ασχοληθούμε με κάτι ακόμα μεγαλύτερο, με περισσότερη επιπρόσθετη αξία», λέει αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κλάδο των hardware ειδών πληροφορικής. «Τις προηγούμενες δεκαετίες ταυτιστήκαμε από τον μέσο καταναλωτή με τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν διστάσαμε όμως να φύγουμε απ’ αυτό το κομμάτι εδώ και δεκαετίες, για να στοχεύσουμε σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο», λέει χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι αυτός ο στόχος σήμερα; «Να είμαστε leader στο υβριδικό cloud και την Τεχνητή Νοημοσύνη», απαντά ο κ. Πουλίδας. «Πάντα βέβαια έχοντας ως κεντρικό άξονα τη στρατηγική μας και στην Ελλάδα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω των προϊόντων, των λύσεων, καθώς και την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών υποδομών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ετσι θα έλεγα ότι βάζουμε και το λιθαράκι μας στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επενδύσεις και καινοτομία

Σήμερα η IBM στην Ελλάδα αποτελεί μία αθόρυβη δύναμη όχι μόνο προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και παραγωγής ικανών και εξειδικευμένων επιστημόνων στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο. Διαθέτει ένα data center στην Αθήνα και παράλληλα έχει επενδύσει στη δημιουργία τριών κέντρων καινοτομίας όπου παράγονται λύσεις και καινοτομίες που αργότερα έχουν εφαρμογή σε επιχειρηματικά πεδία. Πρόκειται για το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της χημικής βιομηχανίας DOW Chemical διεθνώς, και το τελευταίο, που κάνει τα πρώτα του βήματα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εξειδίκευσης για τον τραπεζικό τομέα. Το τελευταίο αποτελεί μία συνεργασία με την πολυεθνική Infosys, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού, για την πανευρωπαϊκή υποστήριξη και τη δημιουργία νέων εφαρμογών και λύσεων πάνω στα τραπεζικά συστήματα.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν και χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πλέον στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει να γίνονται σημαντικά βήματα με άρμα τον τεχνολογικό κλάδο για τον μετασχηματισμό της ίδιας της οικονομίας.
Οι Ελληνες επιστήμονες και μηχανικοί που απασχολούνται στα κεντρικά της IBM Hellas στο Μαρούσι, στα δύο πρώτα κέντρα καινοτομίας, έχουν φτάσει ήδη τους 60, λέει ο κ. Πουλίδας. Στο τρίτο εγχείρημα αισιοδοξεί ότι μπορούν να προστεθούν άλλοι 100. «Ηδη έχει αρχίσει η στελέχωσή του και θεωρώ ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε έναν καλό πυρήνα ανθρώπων που θα εμπλακούν σε νέα έργα. Και είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στο κομμάτι των συστημάτων και λύσεων για το core banking στο οποίο είμαστε leaders», λέει.

Ολα αυτά βέβαια έρχονται ως αποτέλεσμα και του τελευταίου μεγάλου μετασχηματισμού της μαμάς εταιρείας. «Μέχρι πριν από 20 χρόνια έβλεπαν όλοι το logo της IBM όπου και εάν πήγαιναν, στους υπολογιστές των τραπεζών, μεγάλων εταιρειών, ακόμα και στο Δημόσιο. Τώρα έχουμε περάσει στην πίσω πλευρά υποστηρίζοντας τις λειτουργίες επιχειρήσεων και δημοσίων με βάση τις νέες ανάγκες της εποχής. Σήμερα ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων μας παραμένει το λογισμικό και το hardware (servers κ.ο.κ.), αλλά έχουν εκμοντερνιστεί πλήρως ώστε να ενσωματώνονται στην υβριδική cloud πλατφόρμα που τρέχουμε και τα οποία μπορούν μαζί με διάφορες εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν ή να δουλέψουν πάνω τους οι πελάτες μας. Από εκεί και έπειτα είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε και οι οποίες χωρίζονται σε επιχειρηματικές και λειτουργικές. Στις πρώτες, άξονας είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών, ο μετασχηματισμός των εφαρμογών πάνω σε cloud τεχνολογία, η ενσωμάτωση εφαρμογών ΑΙ, συστήματα συμβουλευτικά πάνω σε ERP, CRM κ.τλ. Στις τεχνολογικές, πάλι, περιλαμβάνονται η διαχείριση τεχνολογικών υποδομών των πελατών, η υποστήριξη έως και το μάνατζμεντ μέσω outsourcing ολόκληρων δομών», λέει ο κ. Πουλίδας.

Οπως εξηγεί, σήμερα η IBM Hellas αντλεί το 60% των εσόδων της από τις παρεχόμενες υπηρεσίες και το υπόλοιπο 40% μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες cloud. Κάτι που ανταποκρίνεται και στο στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.
Το στρατηγικό σχέδιο

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση τα τελευταία 6 χρόνια να έχουμε μία συνεχή ανάπτυξη στην ελληνική και κυπριακή αγορά, ακόμα και την περίοδο της βαθιάς κρίσης στην Ελλάδα. Από το τέλος του 2014 έως τώρα οι δραστηριότητές μας αυξάνονται και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα και την ευχέρεια να εξετάσουμε μεθοδικά πώς θα επενδύσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας», εξηγεί ο κ. Πουλίδας. «Η λογική μας είναι να εστιάσουμε σε επενδύσεις σε περιοχές του corporation, της υβριδικής cloud πλατφόρμας. Και οι επενδύσεις αυτές εστιάζουν σε εξειδικευμένες θέσεις εργασίας ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις ελληνικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία», προσθέτει. «Επενδύσαμε στο data center. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στα κέντρα καινοτομίας θέτοντας ως στόχο να δημιουργήσουμε την κατάλληλη επιχειρηματική ευκαιρία που θα διαμορφώσει το μέλλον».

Το disrupt και ο μετασχηματισμός

Και όσο όλη η οικονομία επιχειρεί να μετασχηματιστεί τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση στην αγορά για το know how, τις υπηρεσίες και τις υποδομές εταιρειών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο στον οποίο κινείται και η IBM.
«Με την πανδημία του κορωνοϊού μάλιστα υπάρχει επιτάχυνση στην αύξηση της ζήτησης», λέει ο κ. Πουλίδας. «Οι πελάτες μας που είναι κατά κύριο λόγο μεγάλοι οργανισμοί όχι μόνο συνέχισαν αυτή την περίοδο τις επενδύσεις τους σε αυτό το κομμάτι, αλλά επιτάχυναν και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ώστε να δώσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στους δικούς τους πελάτες. Επίσης, αυτό που είδαμε αυτή την εποχή από τις μεγάλες εταιρείες ήταν και μία επιτάχυνση των εταιρικών διαδικασιών ώστε να ενισχύσουν τις εσωτερικές τους λειτουργίες. Νομίζω πως η πανδημία έδωσε ευκαιρία να γίνει αντιληπτό ότι εάν κάποιος πρέπει να αυξήσει ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής του πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία, στους αυτοματισμούς και τη μεταφορά προσωπικού προς παραγωγή προστιθέμενη αξίας», λέει ο κ. Πουλίδας.

Ο ίδιος, υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί ότι η ελληνική θυγατρική θα καταφέρει φέτος ανάπτυξη σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό. Εάν επιβεβαιωθεί τότε θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της IBM Hellas πέρυσι ήταν 93,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε στα 4,63 εκατ. ευρώ. «Αυτή βέβαια δεν είναι η συνολική εικόνα αφού πολλές μεγάλες πωλήσεις που γίνονται στην Ελλάδα τιμολογούνται απευθείας από τη μητρική», σημειώνει ο κ. Πουλίδας.
Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ότι η αγορά πληροφορικής στη χώρα θα μικρύνει λόγω της κρίσης της πανδημίας, η οποία αναγκάζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πατήσουν φρένο στις επενδύσεις τους στο τεχνολογικό κομμάτι. «Το υγιές είναι να διευρύνεται η αγορά και να αναπτύσσεσαι . Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης η αγορά της πληροφορικής συρρικνώθηκε και έπειτα ακολούθησε η πανδημία. Με την αντιμετώπιση της πανδημίας ελπίζω να εκτοξευτεί μια και θεωρώ ότι η αγορά της πληροφορικής αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας».

Σήμερα η IBM Hellas απασχολεί στην Ελλάδα και την Κύπρο περί τους 380 υπαλλήλους. «Αλλοι τόσοι περίπου είναι οι εξωτερικοί μας συνεργάτες με τους οποίους έχουμε μόνιμη ή σταθερή συνεργασία», λέει ο κ. Πουλίδας. Χαρακτηρίζει δε τους εργαζόμενους «το μεγαλύτερο asset που διαθέτει η εταιρεία», αφού το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων αφορούν εξειδικευμένες υπηρεσίες και άρα είναι εντάσεως γνώσης. «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων με τεχνολογικό background, Πολυτεχνείου, πληροφορικής, με μεταπτυχιακά. Επίσης έχουμε επενδύσει πολύ και σε ανθρώπους που σπούδασαν data sciences, που ειδικεύονται στη διαχείριση και εκμετάλλευση των big data», λέει ο κ. Πουλίδας.

Ο ίδιος βρίσκεται στην ΙΒΜ 31 χρόνια, σχεδόν από τότε που το τοπικό γραφείο μετατράπηκε σε Α.Ε. Η πρώτη του θέση ήταν τεχνικός σύμβουλος στη Διεύθυνση Πωλήσεων και έκτοτε ανέβηκε τις κλίμακες της ιεραρχίας. Ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε επιπρόσθετα το ρόλο του Vice President, Enterprise & Commercial Business για Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Επίσης, είναι μέλος της Ηγετικής Ομάδας της ΙΒΜ Νότιας Ευρώπης. Ο κ. Πουλίδας, 58 ετών σήμερα, σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science in Electrical & Computer Engineering) από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Με κριτήριο το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου η Επιστρεπτέα 5

EKT: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των κόκκινων δανείων 

Πισσαρίδης: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων

Exit mobile version