«Αυτή την περίοδο διασχίζουμε μια πεδιάδα την οποία χτυπούν ταυτόχρονα τρεις “κυκλώνες” -ενέργεια, πληθωρισμός, Ουκρανία-, από την επίδραση των οποίων καμία επιχείρηση δεν μένει ανεπηρέαστη», σημειώνει ο κ. Σπύρος Κοκκόλης, Chief Financial Officer της ElvalHalcor.

«Για την ElvalHalcor, η βασική επίδραση, ως παραγωγική βιομηχανία, και μάλιστα σε κλάδους αιχμής με διεθνή έκθεση, είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου, η αύξηση του ενεργειακού κόστους για την παραγωγική μας διαδικασία αναμένεται να υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε εντονότερες πιέσεις στα κόστη των υλικών αλλά και των μεταφορικών που λόγω της γεωγραφικής απόστασης από τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κόστος εξυπηρέτησης των πελατών μας. Εχουμε φροντίσει να αντισταθμίσουμε εν μέρει το κόστος ενέργειας με σταθερά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας και έχουμε κάνει συμβόλαια αντιστάθμισης για μέρος των αναγκών μας σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη μείωση του συνολικού ενεργειακού μας αποτυπώματος με επενδύσεις σε εξοπλισμό και διαδικασίες βελτίωσης της απόδοσης, ενώ είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και σε ΑΠΕ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες του συστήματος».

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, όπως αναφέρει ο κ. Κοκκόλης, η ElvalHalcor εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.

«Κλείσαμε το α’ τρίμηνο του 2022 καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη τόσο του όγκου των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας. Συνεχίζουμε να βλέπουμε υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα μας, όμως η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη λόγω των εξελίξεων σε πολλαπλά επίπεδα που καθιστά δύσκολη κάθε εκτίμηση. Παραμένουμε σταθεροί στη στρατηγική μας στοχεύοντας σε δυναμικές αγορές, αναπτύσσοντας διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και διατηρώντας διεθνή προσανατολισμό χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές που μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κάθε μελλοντική ευκαιρία».

Γι’ αυτό εξάλλου υπογραμμίζει ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της εταιρείας δεν αλλάζει.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι οι παγκόσμιες μεγα-τάσεις, όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα και η ηλεκτροκίνηση, δημιουργούν ευκαιρίες για τα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού. Κατά συνέπεια, το κεντρικό μας επενδυτικό πλάνο παραμένει σε εξέλιξη και αρκετά έργα του έχουν ήδη αρχίσει να ολοκληρώνονται, όπως ενδεικτικά το νέο ψυχρό έλαστρο που θα ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα έλασης αλουμινίου της Elval. Βραχυπρόθεσμα όμως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αυξητική τάση των επιτοκίων μάς κάνουν να αξιολογούμε σε διαρκή βάση την όποια τροποποίηση χρειάζεται αναφορικά με τα δευτερευόντα επενδυτικά μας σχέδια».

Ο κ. Κοκκόλης, τηρώντας κάθε επιφύλαξη, εκτιμά ότι «οι παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση των τιμών πριν από τα μέσα του 2023, ενδεχομένως ούτε πριν από τα τέλη».

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη λήψης μέτρων από την κυβέρνηση ώστε η ελληνική βιομηχανία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους «νέους κυκλώνες που έρχονται καταπάνω της», όπως τους χαρακτηρίζει.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως χώρα είχαμε ήδη σημαντικό μειονέκτημα στο κόστος της ενέργειας και η ενεργειακή κρίση ανοίγει περισσότερο την ψαλίδα. Η κυβέρνηση μπορεί να λάβει μέτρα που θα απαλύνουν τις πάγιες στρεβλώσεις που επιβαρύνουν την ελληνική βιομηχανία και ταυτόχρονα να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Βασικά μέτρα που θα φέρουν αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση των υποδομών του δικτύου διανομής και η ουσιαστική εφαρμογή του net metering που θα επιτρέψουν τη διάχυση των ΑΠΕ. Οπως προανέφερα, στην ElvalHalcor είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε σχετικές επενδύσεις που θα μειώσουν το ενεργειακό και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Εκτός από το ενεργειακό κόστος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το κόστος δανεισμού που παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί περαιτέρω με την αύξηση των κεντρικών επιτοκίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να καταργηθεί η αναχρονιστική εισφορά του Νόμου 128, η οποία χρεώνει αναίτια “καπέλο” 0,6% σε κάθε δανειολήπτη. Η ειρωνεία στη συγκεκριμένη εισφορά είναι ότι θεσπίστηκε το 1975 υπέρ της επιδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και σήμερα έχει γίνει ένα εμπόδιο στην ανάπτυξή τους».

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγε πίσω τη ρωσική οικονομία μία 4ετία σε ένα μόλις τρίμηνο

Στα ύψη η ζήτηση από Γερμανούς για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα (pic + πίνακας)

Parostec: Από τις πολυτελείς βίλες στις Κυκλάδες, στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ (pics)