Η διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσεις καλά κρατεί στη χώρα μας παρά το αναιμικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας και το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας. Οπως όλα δείχνουν, το 2024 θα αποτελέσει μια εξαιρετική χρονιά, με τον πήχη πλέον να μετακινείται πολύ κοντά στα 10 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (10,4 δισ. ευρώ) καθώς ο ρυθμός των επιχειρηματικών συμφωνιών του τελευταίου τριμήνου έχει ξεπεράσει ήδη τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Στην κορυφή βρίσκεται φυσικά η συμφωνία αξίας €3,2 δισ. μεταξύ της Masdar, του ηγέτη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΑΕ, και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας που αναμένεται σήμερα με τη μεταβίβαση ποσοστού 67% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ε.Ε. Σε επίπεδο αριθμού συμφωνιών, πάντως, η φετινή χρονιά ήδη έχει καταγράψει νέο ρεκόρ, κάτι που αποτυπώνεται και στην έντονη δραστηριότητα που υπάρχει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έχουν εξεταστεί 25 υποθέσεις, που ήταν το περσινό ρεκόρ, και στο pipeline έπονται και άλλες.

Ένα από τα deal που κυοφορούνται είναι αυτό της πώλησης της Μπάρμπα Στάθης από τον όμιλο Vivartia, ιδιοκτησίας CVC. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ideal Holdings, η οποία μετά την πώληση της Astir Vitogiannis στις αρχές της χρονιάς ψάχνει την επόμενη μεγάλη συμφωνία, στο πλαίσιο της στρατηγικής επέκτασης που έχει εκπονήσει ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Αν και διαρρέεται ότι οι δύο πλευρές είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις, και μάλιστα γύρω από ένα τίμημα μεταξύ 120-150 εκατ. ευρώ, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal απέχει ακόμα. Ιδίως καθώς, με βάση τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, έχει μπει σφήνα δεύτερος διεκδικητής με εξαιρετικά μεγάλη δύναμη πυρός που θα μπορούσε να βοηθήσει πιο εύκολα το CVC να κάνει τη χρυσή αποεπένδυση που ζητεί.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος Vivartia είναι έτοιμος να εισέλθει μετοχικά στην ανερχόμενη αλυσίδα fast food Jackaroo με την οποία θέλει να φρεσκάρει τη δραστηριότητα της εστίασης που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του μέσω του ομίλου Goody’s – Everest.

Από τα πρόσφατα talk of the town είναι το χέρι που έτεινε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη στην Κάμπος Χίος, χωρίς ωστόσο να φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση.

Στο μεταξύ, στην τελική φάση φαίνεται ότι βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις των πιστωτριών τραπεζών για την πώληση της προβληματικής Avramar, ηγέτιδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Από τη διαγωνιστική διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις που υπήρξαν με τους τρεις διεκδικητές, ήτοι την ισπανική Atitlan, την Philosofish και την Aqua Bridge Group, μια κοινοπραξία Ελλήνων και Εμιρατινών επιχειρηματιών, οι τράπεζες φαίνεται ότι δίνουν το δαχτυλίδι στην τελευταία. Υπό ποιους όρους μένει να φανεί, καθώς το σίγουρο είναι ότι το deal θα περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα δανείων.

Πρόσφατα όμως έληξε επιτυχώς και ένα άλλο σίριαλ που είχε να κάνει με την πώληση της ACS Courier από τον όμιλο Quest. Σε ένα deal που στο σύνολό του θα φτάσει στα 296 εκατ. ευρώ ο όμιλος του κ. Θεόδωρου Φέσσα θα δώσει σταδιακά τη θέση του στην πολυεθνική GLS, θυγατρική του ομίλου IDS (International Distribution Services). Την ίδια ώρα ο πολυσχιδής όμιλος προχώρησε στην εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή αντί 27,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της στρατηγικής του να καταστεί leader στον χώρο των μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα και την ανάπτυξή του στα Βαλκάνια.

Συνολικά, φέτος η δραστηριότητα γύρω από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι αρκετά καταιγιστική. Από τα mega deals της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΔΕΗ με τη Macquarie Asset για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της δεύτερης στη Ρουμανία έως τις εξαγορές της Κ&Ν Ευθυμιάδης από τον κολοσσό του κλάδου της αγροτεχνολογίας Certis Belchim, θυγατρικής της ιαπωνικής Mitsui, του 30% της Eurocatering (Φρεσκούλης) από το Latsco Family Office, του πλειοψηφικού μεριδίου της Famar από τη MidEuropa και της BlueStream από την Ideal Holdings.

Δεν προλαβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Φέτος η μεγάλη δραστηριότητα φαίνεται από το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη πιάσει το περσινό ετήσιο ρεκόρ εξέτασης υποθέσεων συγκέντρωσης ενώ στο πρόγραμμά της έχει ακόμα δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποθέσεις που έχουν προλάβει να εξετάσουν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν ξεπεράσει ήδη τις 25, αριθμός ρεκόρ που είχε σημειωθεί πέρυσι. Εξ αυτών 18 έχουν λάβει έγκριση, μία, η υπόθεση της εξαγοράς της Ηλέκτωρ από τη Manetial Ltd του ομίλου Motor Oil, έχει παραπεμφθεί για ενδελεχή έλεγχο και οι υπόλοιπες είναι σε εκκρεμότητα. Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα παραπεμφθεί άλλη μία σημαντική υπόθεση για ενδελεχή έλεγχο, κάτι που είχε συμβεί στις αρχές της χρονιάς και στην υπόθεση της σύστασης κοινοπραξίας μεταξύ των Hellenic Train και Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου για την ανάληψη του φιλόδοξου πρότζεκτ «Θριάσιο ΙΙ». Βέβαια για την τελευταία, πρόσφατα η Επιτροπή άναψε μεν πράσινο φως επιβάλλοντας όμως συγκεκριμένους όρους.

Σημειωτέον, στο pipeline των υποθέσεων που κρίνονται αυτό το διάστημα είναι, μεταξύ άλλων, η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της επιχειρηματικής δραστηριότητας του αυτοκινητόδρομου Αττικής Οδού από τη ΓΕΚ Τέρνα, η απόκτηση των πέντε γενικών και μαιευτικών κλινικών, ενός κέντρου αποκατάστασης και εταιρειών προμηθειών, πληροφορικής και εκμετάλλευσης ακινήτων της Euromedica από την Ημιθέα Α.Ε. («Ερρίκος Ντυνάν»), η εξαγορά των Σχολών Δέλτα Βορείου Ελλάδος από την Alphabet Education και η εξαγορά της ΜΤ ΑΤΕ από τη ΜΕΤΚΑ.

Στις συμφωνίες που η Επιτροπή άναψε φέτος πράσινο φως ξεχωρίζουν η απόκτηση της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, η συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank, η συγχώνευση της Softone με την Entersoft, η απόκτηση της Ιωνικής Σφολιάτας από τo Switz Group, καθώς και αυτή του Grand Hyatt από την Blackstone.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αλλαγές στη «γεωγραφία» των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών

Roller Kappatos: Από ένα δωματιάκι στου Γκύζη, κατάφερε να βάλει τα προϊόντα της στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά

«Tέλος εποχής» για πάνω από 600 συναλλαγές από 1η Δεκεμβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα