search icon

Επιχειρήσεις

Space Hellas: «Τρέχει» για το ανεκτέλεστο των 150+ εκατ. – Που ποντάρει για την «μετά RRF εποχή»

Επιτάχυνση στην υλοποίηση των έργων για το δημόσιο, περαιτέρω αύξηση EBITDA, νέα προϊόντα. Οι ευκαιρίες από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, η επέκταση στο εξωτερικό και η SingularLogic

Η αναπροσαρμογή της στρατηγικής της ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και τις ανάγκες της τεχνολογικής αγοράς δείχνει μια ευελιξία για την Space Hellas, με βασικό σκοπό της διοίκησης τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ευκαιριών σε όλα τα «μέτωπα».

Η επιτάχυνση της υλοποίησης και η έγκαιρη ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης έργων για τον δημόσιο τομέα (όπου παρατηρούνται γενικότερες καθυστερήσεις, ως απόρροια και της εγχώριας γραφειοκρατίας), μέρους ενός συνολικού ανεκτέλεστου άνω των 150 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, που διαμοιράζεται στα έτη 2024 και 2025, όπως και η ανάπτυξη νέων προϊόντων λογισμικού, σε συνδυασμό με συνέργειες που επιτυγχάνονται με τις θυγατρικές της SingularLogic και SenseOne, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες για την εισηγμένη, η οποία προετοιμάζει παράλληλα την «επόμενη, μετά το RRF, ημέρα της», επιδιώκοντας να ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο εξωτερικό.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της μάλιστα ανέφεραν, στο πλαίσιο της 38ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, ότι το τρέχον εξάμηνο θα είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα σε προηγούμενες χρήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί, κατά τα φαινόμενα, και σε ετήσια βάση.

Μετά το πέρας της Γ.Σ., σε συζητήσεις με ανθρώπους του ομίλου η πορεία του 2024 χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό στοίχημα για την Space Hellas, παρά το γεγονός ότι το 2023 τα έσοδά της εκτινάχθηκαν στα 148,1 εκατ. ευρώ (+22,72%) και τα EBITDA στα 17,48 εκατ. ευρώ (+66,29%), με διαρκή άνοδο από το 2015 έως σήμερα.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το 2024 υπολογίζεται ότι θα αποδειχθεί καλύτερο από το 2023, είναι η διαφαινόμενη δραστική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους (με κατάλληλες λύσεις από την οικονομική διεύθυνση), που πέρσι κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, με αντίστοιχη αύξηση πάντως και του μισθολογικού κόστους, λόγω των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό στην προσπάθεια να εκτελεσθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος έργων.

Το ίδιο ισχύει, επίσης, για την ανάπτυξη και το λανσάρισμα νέων δικών της προϊόντων λογισμικού από «ομάδες» εξειδικευμένου προσωπικού, με στόχο την ενίσχυση των EBITDA  επί των πωλήσεων, χωρίς «ο τζίρος να είναι αυτοσκοπός».

Πέρα από την αύξηση της κερδοφορίας, ο όμιλος επιδιώκει και την ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων εσόδων του.

Βασικό σκέλος των δραστηριοτήτων της Space Hellas θεωρούνται οι επενδύσεις της σε αρκετούς τομείς, που ανήλθαν για το διάστημα 2021-2023 στα 29,4 εκατ. ευρώ, με τα μισά σχεδόν από αυτά τα χρήματα, τα 14,14 εκατ. ευρώ, να κατευθύνονται σε εξαγορές.

Σε σχετική ερώτηση του newmoney η απάντηση ήταν ότι οι αναζητήσεις στόχων για πιθανές νέες εξαγορές άλλων εταιρειών σε διάφορα πεδία που θα τη βοηθήσουν να διευρύνει το τεχνολογικό εκτόπισμά της, μη εξαιρουμένης της ΑΙ και του cyber security, δεν σταματούν, χωρίς να αποκλείεται κάποιο σχετικό deal ακόμα και μέσα στο 2024, εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Το «παρών» στην Γ.Σ. έδωσαν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Σπύρος Μανωλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Μερτζάνης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μπέλλος και ο Οικονομικός Διευθυντής/Εκτελεστικό Μέλος Ιωάννης Δουλαβέρης.
Ως προς την γεωγραφική της κάλυψη, υπενθυμίζεται ότι η Space Hellas διατηρεί 7 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 4 θυγατρικές στο εξωτερικό (σε Κύπρο, Σερβία, Μάλτα, Ιορδανία).

Σπύρος Μανωλόπουλος

Στο portfolio της συμπεριλαμβάνονται και τα 10 Space Hubs, σε αντίστοιχες επαρχιακές πόλεις, με αντικείμενο την μεταπώληση υπηρεσιών σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.

«Σε αυτές τις χώρες, ο όμιλος έχει μια μακροχρόνια, σταθερή και κερδοφόρα παρουσία. Επικεντρώνεται κυρίως στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Διατηρούμε τηλεπικοινωνιακούς κόμβους, μέσω των οποίων εξυπηρετούμε πολύ μεγάλους οργανισμούς, σε περισσότερες από 150 χώρες.», σχολίασε ανάμεσα σε άλλα ο CEO Ιωάννης Μερτζάνης.

Ως βασικός άξονας της εμπορικής δραστηριότητας της Space Hellas αναφέρθηκε από τον κ. Μερτζάνη η συνεργασία της με πολύ μεγάλους πελάτες, σε καθετοποιημένες αγορές, που επενδύουν υψηλά κονδύλια για την ψηφιοποίησή τους (τράπεζες, ενέργεια, υγεία, τηλεπικοινωνίες, φιλοξενία κ.λπ.):

«Αυτό είναι και το μέλλον, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, σε αυτούς τους οργανισμούς και για τα επόμενα χρόνια, εκτελώντας πολυσύνθετα έργα, αλλά και με συμβόλαια συντήρησης, αναβαθμίσεις και ότι άλλο χρειαστούν αυτοί οι οργανισμοί».

Από πλευράς δημοσίου, στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνονται κομβικής σημασίας έργα και κρίσιμα συστήματα για μεγάλα υπουργεία, για την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις, για την επιτήρηση των συνόρων, για μετεωρολογικά ραντάρ, για την εκπαίδευση και άλλους φορείς ή τομείς.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι υπηρεσίες αντιστοιχούν πλέον σε έναν ποσοστό 55% επί του τζίρου, έναντι 45% του hardware, παρότι παραδοσιακά η μερίδα του λέοντος ανήκε στον δεύτερο τομέα.

Η Γ.Σ. ενέκρινε μέρισμα 0,16 ευρώ ανά μετοχή, μεταξύ των θεματων της ημερήσιας διάταξης.

Ιωάννης Μερτζάνης

«Έργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα»

«Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, γιατί η αύξηση τζίρο είχε να κάνει με την ανάληψη σημαντικών έργων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Δημιουργήσαμε συνέργειες στον όμιλο, επεκτείναμε τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μας και ανοίξαμε πάρα πολλές συνεργασίες με παρόχους ανά τον κόσμο. Στο R&D είχαμε επιτυχίες, με πολλά έργα που μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη δική μας τεχνογνωσία.», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλός της Space Hellas και έκανε λόγο ακόμα για τις καθυστερήσεις στα συμβασιοποιημένα έργα για το δημόσιο, άρα και στις πληρωμές, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν χάθηκε κάτι» και αντιθέτως καταβάλλεται ένας αγώνας για την επιτάχυνση των ρυθμών τους.

Ο όμιλος, επισήμανε, ποντάρει σε 4 άξονες για την ανάπτυξή του το 2024, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας για την ψηφιοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων, τα νέα προϊόντα της Space Hellas και τη δημιουργία νέων ροών εσόδων.

«Για το 2024 ο στόχος είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία στα μεγέθη μας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να το πετύχουμε. Προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς την κερδοφορία και να επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία με δικά μας προϊόντα.», πρόσθεσε ο κ.Μερτζάνης.

Στους άξονες ανάπτυξης του ομίλου περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της εξειδικευμένης στη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων θυγατρικής SingularLogic, η οποία κατέστη κερδοφόρα στις τελευταίες χρήσεις από την απόκτησή της, το 2021, καταγράφοντας ίδια κεφάλαια 14 εκατ. ευρώ και EBITDA περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Η παρούσα ανακοίνωση εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014, του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052 και του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: 155 δισ. το «βουνό» των χρεών προς το Δημόσιο – Ούτε το 5% σε ρύθμιση

Helleniq Energy: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι για Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οδυσσέας Αθανασίου: «Τα Χριστούγεννα του 2026 το project του Ελληνικού θα έχει ζωή»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version