Αυξάνεται ο αριθμός των έργων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Space Hellas σε Ελλάδα και εξωτερικό, γεγονός που το οποίο την καθιστά ως ένα από τους τεχνολογικούς ομίλους της χώρας με τα υψηλότερα ανεκτέλεστα.

Πρόσφατα, κατακυρώθηκε στην εισηγμένη ο διαγωνισμός για τα νέα ραντάρ της ΕΜΥ, με προϋπολογισμό 30,6 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται τα δικαιώματα προαίρεσης, ενώ η σχετική λίστα με τα project που ήδη εκτελεί, είναι προς υπογραφή ή διεκδικεί είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σε μια εποχή που οι ρυθμοί του Ψηφιακού Μετασχηματισμού πρέπει κατά γενική παραδοχή να επιταχυνθούν για να προλάβουν οι ανάδοχοι –και η χώρα- τα χρονοδιαγράμματα των χρηματοδοτούμενων από τους ευρωπαϊκούς πόρους έργων, η Space Hellas διατηρεί ένα σημαντικό «κομμάτι» σε αυτή την «πίτα», όπως συμβαίνει επίσης τόσο από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα όσο και από συνεργασίες στο εξωτερικό.

Το περασμένο καλοκαίρι το «απόθεμα» συμβασιοποιημένων έργων του ομίλου ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 205 κυρίως, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Γ.Σ., αλλά προφανώς όσο κυλά ο χρόνος τα νούμερα και οι επιδόσεις του αναθεωρούνται, με την προσθήκη και νέων αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ.
Εκτός από τον διαγωνισμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας με αντικείμενο «Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)» (με σκοπό την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού και την επέκταση του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών για την βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης του), στην τελευταία οικονομική έκθεση της Space Hellas γίνεται λόγος για πολλά άλλα έργα της.
Είτε υπό υλοποίηση ή προς υπογραφή είτε προς αξιολόγηση και μεταξύ αυτών της τελευταίας κατηγορίας συμπεριλαμβανόταν και αυτό για τα νέα ραντάρ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που διεκδικούσε για το δημόσιο, όπως π.χ. αυτό της «Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με συνολικό budget 50 εκ. ευρώ. Και συμμετοχή ως υπεργολάβος,  «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων» (ΗΔΙΚΑ) 24 εκατ. ευρώ πάλι ως υπεργολάβος κ.ά.

«Ανέβασε ταχύτητα», αλλά…

Το σερί των νέων έργων, μέσω της αύξησης της συμμετοχής της σε σύνθετα έργα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, ενίσχυσε τα έσοδα εξαμήνου της Space Hellas σε 78,937 εκατ. ευρώ έναντι 58,678 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου σε ποσοστό 34,53%. Το 2023 τα έσοδά της εισηγμένης διαμορφώθηκαν σε 148,1 εκατ. ευρώ (+22,72%), πράγμα που δείχνει ότι το 2024 «ανέβασε ταχύτητα».

Δεν λείπουν ωστόσο οι προκλήσεις. Τα μικτά κέρδη (15,728 εκατ. ευρώ έναντι 16,102 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν μικρή μείωση (-2,32%) με βασικότερο λόγο το αυξανόμενο κόστος «το οποίο αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα της αγοράς», το ίδιο και τα EBITDA (9,264 εκατ. ευρώ έναντι 9,389 εκατ. ευρώ, με οριακή μείωση 1,33%) και γενικότερα η κερδοφορία επηρεάστηκε από τη σημαντική αύξηση των αποσβέσεων (+40%) «συνέπεια της σταθερής επενδυτικής πορείας του ομίλου».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομιλου Space Hellas κ. Σπύρος Μανωλόπουλος, υπενθυμίζεται, είχε μιλήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σε άλλα, για προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 με μεγαλύτερους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χαρακτήρισε τον χώρο της τεχνολογίας σημαντικό εργαλείο επιτάχυνσης των επενδυτικών πλάνων, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που επηρεάζουν την κερδοφορία των εταιριών (υψηλό κόστους δανεισμού, πληθωριστικές πιέσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα, σημαντική αύξηση του εργασιακού κόστους, ελλείψεις εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.).

Η Space Hellas συνδυάζει την παρουσία της στον τομέα του εξοπλισμού, υποδομών, ασφάλειας, data center, cloud services  και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τόνισε, με τις συνέργειες με τις θυγατρικές της, SingularLogic στον χώρο του λογισμικού και εφαρμογών, SenseOne  (IOT), Web-IQ  (Open Source Intelligence), AgroApps (Smart Agriculture), δημιουργώντας υπεραξίες και λύσεις end-to-end στην αγορά του ICT.

Παράλληλα, ο όμιλος εξετάζει νέες εξαγορές σε τεχνολογικά πεδία που θα τον βοηθήσουν να διευρύνει το εκτόπισμα του, επικεντρώνει τις δραστηριότητές του σε συνεργασίες με μεγάλους πελάτες σε καθετοποιημένες αγορές, που επενδύουν υψηλά κονδύλια για την ψηφιοποίησή τους και κοιτάζει την μετά RRF εποχή,  επιδιώκοντας να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη 

Επίδομα θέρμανσης: Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Τουρισμός: Οι προορισμοί-πρωταθλητές της φετινής σεζόν – Πώς έκλεισε η σεζόν τον Οκτώβριο (πίνακας)

efood: Η κερδοφορία που στηρίζουν τα… μηχανάκια διανομής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα