Έτοιμη να ανεβάσει τον πήχη των εσόδων και της κερδοφορίας της σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022 εμφανίζεται η Space Hellas, μετά από ένα έτος-ορόσημο όπως χαρακτηρίσθηκε το 2021 από την διοίκηση της εισηγμένης, στην διάρκεια του οποίου έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ και είδε τα κέρδη της μετά φόρων να εκτινάσσονται κατά 158%.
Τόσο τα μεγάλα ψηφιακά έργα του δημόσιου, με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων, όσο και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του συνόλου της οικονομίας, δημιουργούν ισχυρές προοπτικές για έναν τεχνολογικό όμιλο που διανύει την τέταρτη δεκαετία της πορείας του.
Στην «φαρέτρα» της, ως κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας, η Space Hellas, έχει προσθέσει δυο σπουδαίες συνεργασίες: την «συμπόρευση» της με την Epsilon Net και την Zetes, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου Panasonic.
Με την πρώτη συνεπένδυσε στην εξαγορά της ιστορικής SingularLogic πέρσι – αρχές του 2021, στο σημαντικότερο deal του κλάδου (με τίμημα +18 εκατ. ευρώ) και με την δεύτερη διεκδικεί από κοινού τον mega διαγωνισμό των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες. Πλην όμως και με τις δυο έχει διευρύνει τους ορίζοντες των συνεργασιών τους και σε νέα μέτωπα, είτε συνεργιών, είτε διεκδίκησης άλλων projects…
Με το ανεκτέλεστο της να ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους (αυξημένο κατά 20%), όπως τονίστηκε από στελέχη του ομίλου και τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών σε 103,3 εκατ. ευρώ (+28%, από 80,7 εκατ. ευρώ), η Space Hellas σκοπεύει θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους της και το 2022, το ύψος του οποίου δεν έχει προς το παρόν προσδιορισθεί.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas, Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος, αναφέρθηκε σε διπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε μια 5ετία και την συνέχιση του μετασχηματισμού του ομίλου με αμείωτο ρυθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2017-2021 ο μ.ο. εσόδων της εισηγμένης (76,8 εκατ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 63% από τον αντίστοιχο της προηγούμενης 2012-2016 (47,1%).
Διάφορα ζητήματα ανέλυσαν ο CEO Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, ο Οικονομικός Διευθυντής Ιωάννης Δουλαβέρης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Χ. Μπέλλος.
Στο πελατολόγιο της Space Hellas συμπεριλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακοί, ενεργειακοί και λιανεμπορικοί όμιλοι, εταιρείες καυσίμων, τράπεζες, υπουργεία, η ελληνική αστυνομία, ο ΟΠΑΠ, η Κοινωνία της Πληροφορίας, η Lamda Helix, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κ.α. Ενίσχυση των μεγεθών της αναμένει η εισηγμένη και από την ολική ενοποίηση των εταιρειών που εξαγοράστηκαν το 2021 στα αποτελέσματα της, καθώς όλες εμφανίζουν θετικό πρόσημο, όπως και την εκ νέου αύξηση της πελατειακής της βάσης.
Στον όμιλο ανήκουν οι εταιρείες Mobics (18,10%), Web-IQ/Ολλανδική (32,28%), AgroApps (35%), SingularLogic (60%), SenseOne (100%), Epsilon SingularLogic (40%).
Στο σκέλος των επενδύσεων, περί τα 2 εκατ. ευρώ προορίζονται κάθε χρονιά για εξοπλισμό και επιμόρφωση προσωπικού και όσο για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών άλλων εταιρειών ο κ. Μανωλόπουλος το άφησε ανοικτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένοι στόχοι.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ολοκλήρωσε το 2021 3 σημαντικές εξαγορές, το 60% της SingularLogic, topy 40% της Epsilon SingularLogic που προέκυψε από διάσπαση και του 100% της εταιρείας SenseOne, που προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στον χώρο του Internet of Things.
Μέσω των εξαγορών αυτών, ο Όμιλος της Space Hellas μπαίνει δυναμικά τόσο στην αγορά του Enterprise Software, δημιουργώντας έτσι νέες πηγές εσόδων (Revenue Streams), όσο και στον χώρο λύσεων και εφαρμογών που αφορούν στην υλοποίηση έξυπνων πόλεων, καλύπτοντας τους βασικούς πυλώνες της Ενέργειας (Εnergy), του Περιβάλλοντος (Εnvironment) και της Ασφάλειας (Safety/Security).
Η Space Hellas διατηρεί σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα, Ολλανδία, Γερμανία και Ιορδανία.
Αποκαλύφθηκε, επίσης, μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία για το 60% των δανείων του ομίλου για τα επόμενα 8 χρόνια με εξαιρετικά προνομιακό σταθερό επιτόκιο (0,3% Euribor+περιθώριο), που πιστώνεται στον CFO της Space Hellas Ιωάννη Δουλαβέρη.
Τα νέα projects
Το 2022 χαρακτηρίσθηκε κομβική χρονιά για την ολοκλήρωση του Σύζευξις ΙΙ. Ένα εμβληματικό έργο στον οποίο συμμετέχει η εταιρεία μέσω κοινοπραξίας και παρουσίασε καθυστερήσεις μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων και την προετοιμασία του, αλλά πλέον τρέχει σε πιο ταχείς ρυθμούς (ανάδοχοι στο μεγαλύτερο τμήμα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του δημοσίου είναι ΟΤΕ, Space Hellas και Uni Systems).
Η Space Hellas υπηρετεί ένα ευρύ τεχνολογικό οικοσύστημα και δίνει το «παρών» σε κρίσιμες εθνικές υποδομές. Οι προσδοκίες είναι υψηλές από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα όπου εξαγγελθεί 450 έργα που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με στόχο να δημοπρατηθεί φέτος το 90% αυτών…
Το 2021 τα projects του δημοσίου αναλογούσαν στο 30% του κύκλου εργασιών (από 10% πριν από 2,5 χρόνια) με την προοπτική να ανέλθουν το 2022 στο 40%.
Σημαντικά άλλα έργα με budget πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι υπό υλοποίηση με την συμμετοχή της εισηγμένης (π.χ. Ανάπτυξη συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για την Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων, Παροχή Υπηρεσιών υλοποίησης λειτουργίας και συντήρησης δικτύου επικοινωνιών ΔΕΔΔΗΕ, Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε Σχολικές Μονάδες Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών & Ανάπτυξη Υποδομής Διαδικτυακής Πύλης κ.α.) και άλλα υπό αξιολόγηση.
Από την προαναφερόμενη κατηγορία «πέρασαν» στον όμιλο το τελευταίο διάστημα άλλα 3 projects, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, η «Προμήθεια Εξοπλισμού για την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ» από την Περιφέρεια, οι «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» και Cybersecurity/ΑΔΜΗΕ.
«Πολύ καλή συνεργασία με την Epsilon Net»
«Χρειαζόταν ένα διαφορετικό μάνατζμεντ μεντάλιτι. Δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι. Τώρα αυτό το μαγαζί το κάναμε πολύ μεγαλύτερο με δυο σχήματα», ήταν το σχόλιο του CEO Δρ.Ιωάννη Μερτζάνη για την εξαγορασθείσα και διασπασθείσα SingularLogic – η οποία προερχόταν από μια περίοδο συσωρευμένων ζημιών και έφερε τα πρώτα κέρδη.
«Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε πιο αποδοτικό εμπορικά και πιο αποτελεσματικό. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Epsilon Net, τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και ανθρώπινο. Μιλώ για τις διαπροσωπικές μου σχέσεις με τον Γιάννη Μίχο και με το επιτελείο του, έχουμε βρει ένα modus operandi αποδοτικό και για τους δυο. Δεν έχουμε κάποιο λόγο να το αλλάξουμε. Βοηθήσαμε το ιστορικό ΑΦΜ της SingularLogic να αποκτήσει μια νέα ζωή και μπορεί σε λίγα χρόνια να είναι ακόμα πιο δυνατή από ότι παλιά», σχολίασε ο κ. Μανωλόπουλος.
Διευκρινίσθηκε ότι δεν έγιναν απολύσεις και αντιθέτως «…διαρκώς προσλαμβάνουμε». Οι εργαζόμενοι της μητρικής φθάνουν τους 513 (από 247 του 2015) και συνολικά ξεπερνούν τους 750.
Θίχθηκε, πάντως, το θέμα του ανταγωνισμού στην προσέλκυση στελεχών που αυξάνει το μισθολογικό κόστος και τα κόστη των έργων ενώ αυτό συμβαίνει και από πλευράς ξένων ομίλων που αφενός επενδύουν σε hubs στην Ελλάδα, αφετέρου δημιουργούν ένα «χρηματιστήριο στελεχών» που ίσως εξελιχθεί σε «φούσκα»…
«Έργο κλειδί οι νέες ταυτότητες»
Για τον διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων και των εγγράφων ασφαλείας, ο οποίος έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες και η Space Hellas έχει περάσει στις 3 κοινοπραξίες του «τελικού» με συμπαίκτη την Zetes (σ.σ. κόπηκαν άλλες 2), η εκτίμηση είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις 4 προσφυγές που υποβλήθηκαν θα εκδοθεί ως το τέλος του δικαστικού έτους (30/6).
«Είναι έργο κλειδί για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου, το περιμένουν όλοι. Θα δημιουργηθεί μια πολύ σημαντική υποδομή», όπως παρατήρησε ο κ. Μανωλόπουλος και αποσαφήνισε ότι η Space Hellas δεν υπέβαλε προσφυγή.
«Έχουμε βρει έναν καλό συνεργάτη στο πρόσωπο της βελγικής Zetes, η συνεργασία μας έχει επεκταθεί και πέρα από το αυτό το έργο. Ήδη ετοιμάζουμε να καταθέσουμε προσφορές εκτός Ελλάδας μαζί ως κοινοπραξία και σε άλλα έργα, παραπλήσιας φύσης και σε άλλες χώρες. Έχουμε ταιριάξει πάρα πολύ…» συμπλήρωσε. Τα στελέχη του ομίλου επισήμαναν ότι η Space Hellas δεν νιώθει πίεση για την έκβαση του διαγωνισμού. Εξέφρασαν την άποψη ότι η απόφαση του ΣτΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα οδηγήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και την ανακήρυξη αναδόχου…
Στρατηγική και ποιοτικοί στόχοι
Ως προς την στρατηγική της για το 2022 η Space Hellas θα κινηθεί με βάση 7 ποιοτικούς στόχους:
• Την διατήρηση ηγετικής θέσης στην αγορά του ψηφιακού μετασχηματισμού
• Την παροχή συνολικών λύσεων και υπηρεσιών με σημαντική προστιθέμενη αξία
• Ενίσχυση της κερδοφορίας
• Δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών για τα οποία έχει ανάγκη η αγορά
• Γρήγορη ενσωμάτωση στις νέες τεχνολογίες
• Ψηφιακά Εργαλεία για βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας • Ενίσχυση εξωστρέφειας – αύξηση πωλήσεων σε διεθνείς αγορές
Ως προς την διαμόρφωση του πελατολογίου της, θέτει 6 προτεραιότητες:
• Πελατοκεντρική προσέγγιση στην αγορά
• Cros-selling / upselling & Recuring revenues
• Καλύτερη γνώση του πελατολογίου και της υποδομής του
• Προετοιμασία έργων που ενδιαφέρουν στρατηγικά
• Coordination προϊοντικών λύσεων
• Οργανωμένη εταιρική προσέγγιση
Ως προς τη νέα δομή της προτάσσει την διεύρυνση ρόλων και θέσεων και την δημιουργία επιμέρους διευθύνσεων (Sales & Systems Integration, Technology & Customer Operations, Ασφάλειας & Υποδομών) και μικτών ομάδων εργασίας σε επίπεδο ομίλου.
Και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, νέες προσλήψεις και ενσωμάτωση νέων εργαζομένων, ανάδειξη νέων ταλέντων, επιβράβευση συναδέλφων με βάση στόχους ομαδικού πνεύματος και αποτελεσματικότητας και την επιλογή Carrier path…
Διαβάστε ακόμη
Εφοριακοί με κινητά θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων
Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ
ΕΚΕΠ: Τον Μάιο ξανά στο σφυρί το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο