search icon

Επιχειρήσεις

Space Hellas: Προτεραιότητα η αξιοποίηση των επενδύσεων και «παράθυρο» για εξαγορές

Οι προοπτικές για την επόμενη μέρα μετά το νέο ρεκόρ εσόδων του 2022 και την ισχυρή κερδοφορία. Το «απόθεμα» μεγάλων έργων. Τι συζητήθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών

Ανοικτή στο ενδεχόμενο νέων μελλοντικών συμμετοχών σε εταιρείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τη Space Hellas να πετύχει πιο γρήγορα τους στόχους της είναι η διοίκηση του ομίλου, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, χωρίς αυτή τη στιγμή να αποτελεί την προτεραιότητά της.

Θα εξετασθούν δηλαδή ευκαιρίες για πιθανές νέες εξαγορές, όταν αυτές εμφανισθούν, ωστόσο πρώτος στόχος παραμένει να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις σύμφωνα με τα στελέχη της εισηγμένης, καθώς και οι δυνατότητες συνεργειών για όλες τις θυγατρικές.

«Έχουμε ανοίξει αρκετή δουλειά, κυρίως με τις SingularLogic, SenseOne», ήταν μια χαρακτηριστική φράση. Από το 2020 στην τριετία έως το 2022 άλλωστε υλοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 29,1 εκατ. ευρώ από την Space Hellas, εκ των οποίων το ποσό των 16,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε σε εξαγορές (της SingularLOgic από κοινού με την Epsilon Net, που διασπάστηκε σε δυο εταιρείες με διαφορετικά μετοχικά ποσοστά και των SenseOne, AgroApps/35%).
Με αυτές τις εξαγορές «άλλαξε ο χάρτης» για τη Space Hellas, αφού εντάχθηκαν στην στρατηγική του ομίλου εταιρείες με σημαντική απόδοση και ενισχύθηκε η παρουσία της στο software.

Βασικές επιδιώξεις της θεωρούνται η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, η προσπάθεια για επίτευξη μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους, με προσανατολισμό στις υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και η μείωση λειτουργικού και χρηματοοικονομικού κόστους, με απομόχλευση της δανειακής έκθεσης με την ολοκλήρωση των νέων έργων.

Ο όμιλος επενδύει –υπογραμμίσθηκε- με κριτήριο την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και το πλήθος των έργων που αναλαμβάνει, με το κόστος του προσωπικού να πιέζει τα περιθώρια κέρδους, «εξίσωση» για την οποία η διοίκηση πάντα επιδιώκει τη λύση της.

«Θέλουμε να είμαστε ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, γι’ αυτό και κοιτάμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Μερτζάνης.

Ισχυρή ανάπτυξη

Το 2022 υπήρξε άλλη μια χρονιά ρεκόρ, με τον κύκλο εργασιών της Space Hellas να εκτινάσσεται στα 128,6 εκατ. ευρώ (+24,45%) και αντίστοιχη αύξηση σε επίπεδο κερδοφορίας (EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 14,44%).

Ο μέσος όρος εσόδων από 49,4 εκατ. ευρώ την περίοδο 2013-2017 αυξήθηκε κατά 82,6% σε 90,2 εκατ. ευρώ το 2018-2022, στοιχείο που δείχνει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του ομίλου. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι και αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν και για τις επιδόσεις της SingularLogic, που διατηρεί παράδοση δεκαετιών στην συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, στην οποία η Space Hellas διατηρεί ποσοστό 60% (η άλλη εταιρεία που προέκυψε από την διάσπαση της εξαγορασθείσας ιστορικής SingularLogic είναι η Epsilon SingularLogic, με αντίστροφα μετοχικά μερίδια και επίσης συνοδεύεται από καλές προοπτικές).

Ως κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας, ο όμιλος της Space Hellas ακολουθεί όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπως επισημάνθηκε και επενδύει σε νέες τεχνολογίες, ανθρώπινο δυναμικό, καινοτομία, υποδομές, εξαγορές για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κάθε εποχής. Παρά την κρίση κατά την περίοδο 2015-2022, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε 582 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους (+260 η SingularLogic) και ακόμα περισσότερο ως σήμερα.

Οι προοπτικές για το 2023 είναι ισχυρές, παρότι η χώρα διανύει μια εκλογική χρονιά και υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στο κομμάτι των έργων του δημοσίου τομέα, όπου η Space Hellas δίνει δυναμικό «παρών». Όμως, το υψηλό ανεκτέλεστο και τα μεγάλα έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα -χρηματοδοτούμενα από το RRF και το νέο ΕΣΠΑ- δίνουν έναν «ορίζοντα» ανάλογων ρυθμών ανάπτυξης τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Η είσοδος νέων «παικτών» στο ICT εντείνει τον ανταγωνισμό, εντούτοις τα μεγέθη της αγοράς αυξάνονται και ο όμιλος στοχεύει παράλληλα σε νέα αύξηση των δικών του μεριδίων και μεγεθών. Το 55% των πωλήσεων δε, προέρχεται από τις υπηρεσίες και το 45% από το hardware.

Για τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και τη δυσκολία εύρεσης στελεχών πληροφορικής, πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο του κλάδου, συνεχίζεται μεταξύ άλλων η προσπάθεια εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης εργαζομένων.

Ο όμιλος διατηρεί θυγατρικές στο εξωτερικό, σε Κύπρο, Σερβία, Μάλτα, Ιορδανία.

Διαβάστε ακόμα 

Τσίπρας: Αγονη η συνεργασία μετά το debate

Εκλογές 2023: To «debate» των Οίκων Αξιολόγησης – Οι προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version