Ευκαιρίες για νέα αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της το 2024 βλέπει η Space Hellas σε 4 τουλάχιστον τομείς των δραστηριοτήτων της, με το ανεκτέλεστό των συμβασιοποιημένων έργων της να υπερβαίνει ήδη το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται όσα θα προστεθούν τους προσεχείς μήνες.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρθηκε και στις προοπτικές της φετινής χρονιάς.
Αν και προέρχεται από ένα συνεχές ανοδικό σερί από πλευράς αύξησης του κύκλου εργασιών της τα τελευταία 8 έτη, με αντίστοιχη διαμόρφωση των κερδών της, ο πήχης τοποθετείται ακόμα ψηλότερα για το προσεχές μέλλον με τις σημαντικότερες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης να εντοπίζονται σε 4 κυρίως πεδία: τα χρηματοδοτούμενα ψηφιακά έργα από το RRF και το ΕΣΠΑ για το δημόσιο, τον τομέα της ενέργειας, τη διεθνή επέκταση της παρουσίας και των συνεργασιών της και τη δημιουργία νέων ροών εσόδων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο CEO της Space Hellas Ιωάννης Μερτζάνης: «Για το 2024, πραγματικά, υπάρχει αισιοδοξία για το κομμάτι του ICT, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά έργα και θα έρθουν και άλλα, αν παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και του υπουργείου. Ο δικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία, κοιτώντας έργα τα οποία ενισχύουν το EBITDA της εταιρείας. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τα (8) καινούργια προϊόντα τα οποία έχουμε αναπτύξει, έτσι ώστε να μας δίνουν καλύτερη κερδοφορία. Επίσης, συγκεντρωνόμαστε σε όλες τις υπηρεσίες τις οποίες ο όμιλος μπορεί να προσφέρει.
Εκτός από τα έργα του RRF και του ΕΣΠΑ όσον αφορά το δημόσιο, στις ευκαιρίες ανάπτυξης συμπεριλαμβάνεται και ο ενεργειακός τομέας, με πολύ μεγάλα κονδύλια για το ICT, αλλά και η διεθνής επέκταση του ομίλου, καθώς βλέπουμε τις ξένες αγορές και έχουμε κάνει κινήσεις ώστε να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μας μέρα και στο εξωτερικό, με προσεκτικό τρόπο. Και βεβαίως να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες και νέα revenue streams.».
Λίγο νωρίτερα, παρόντων του προέδρου Σπύρου Μανωλόπουλου, του αντιπροέδρου Παναγιώτη Μπέλλου και του CFO Ιωάννη Δουλαβέρη, ο κ. Μερτζάνης έδωσε το στίγμα του ομίλου της Space Hellas, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι από το 2017 ουσιαστικά έκανε δυναμική είσοδο και στο κομμάτι του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των μεγάλων οργανισμών τόσο του δημοσίου τομέα όσο και του ιδιωτικού και για αυτό το λόγο από το 2018 άρχισε να επενδύει σε εταιρείες software.
Επενδύσεις και εξαγορές
Η Space Hellas προέρχεται από άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων, το 2023, με αύξηση εσόδων στα 148,1 εκατ. ευρώ (22,72%) και κερδών, με EBITDA 17,48 εκατ. ευρώ (+66,29%), ενώ τα περσινά αποτελέσματα ενισχύθηκαν και από έκτακτο κέρδος.
Το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου έφτασε τα 775 άτομα (31/12/2023), με τη SingularLogic να μετρά πάνω από 175 άτομα και τη SensOne άλλα 11, με την αναζήτηση μηχανικών να μη σταματά, προκειμένου να «βγει» ο μεγάλος όγκος των έργων.
Οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης διπλασιάσθηκαν μάλιστα (+95,7%) από την περίοδο 2014-18 (με μ.ο. ετήσιων εσόδων 54,39 εκατ. ευρώ) σε αυτήν του 2019-23 (με αύξηση του μ.ο. σε 106,59 εκατ. ευρώ).
Επισημάνθηκε δε ότι η Space Hellas επενδύει σταθερά στον τομέα του R&D και αναπτύσσει δικά της προϊόντα.
Οι επενδύσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν αθροιστικά στα 45 εκατ. ευρώ από το 2015, σε βάθος δεκαετίας, και μόνο την τριετία 2021-23 άγγιξαν τα 29,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι μισές (14,14 εκατ. ευρώ) κατευθύνθηκαν σε εξαγορές άλλων εταιρειών του κλάδου, ή την απόκτηση σημαντικών μετοχικών μεριδίων σε θυγατρικές.
Τα επενδυτικά «ραντάρ» της Space Hellas διατηρούνται ανοικτά, όπως είναι γνωστό και έτσι η αναζήτηση νέων στόχων για πιθανές εξαγορές συνεχίζεται…
Καθυστερήσεις και κόστη-ρεκόρ
Στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση της εισηγμένης περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις σε κάποια έργα δημοσίου λόγω της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής πολλών φορέων σε ορισμένα από αυτά, με συνέπεια να συσσωρεύονται συχνά σημαντικά ποσά προς είσπραξη, αν και ο μέσος όρος του χρονικού διαστήματος που περνά μέχρι να εκταμιευτούν τα χρήματα και να πληρωθεί το καθένα από αυτά μειώνεται στους 5 μήνες, σε συνδυασμό με τις ταχύτητες του ιδιωτικού τομέα.
Ένα άλλο θέμα ήταν τα υψηλά χρηματοιοικονομικά κόστη που εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 και όπως παρατήρησε ο CFO κ.Δουλαβέρης, δύσκολα θα παρατηρηθεί κάτι ανάλογο στις επόμενες χρήσεις, συνεπώς αναμένεται αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, που θα βασισθεί κατά τα φαινόμενα σε δυο κινήσεις: μέσα από τη μείωση του καθαρού δανεισμού και χάρη στην κίνηση της διοίκησης να κλειδώσει ευνοϊκό επιτόκιο για μέρους του δανεισμού.
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου προέρχεται σε ποσοστό 55% από τον ιδιωτικό τομέα και 45% από τον δημόσιο (με στοιχεία του 2023).
Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα κυμαίνονται περίπου σε ένα ποσοστό 35%-40%.
Στο portfolio της Space Hellas περιλαμβάνονται τα 10 Space Hubs, καταστήματα μεταπώλησης υπηρεσιών σε διάφορες πόλεις σε συνεργασία με εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Στην Γ.Σ. των μετόχων το Δ.Σ. θα προτείνει τη διανομή μερίσματος, χωρίς να είναι γνωστό το ύψος του.
SingularLogic και Ευρωεκλογές
Οι επιδόσεις της θυγατρικής SingularLogic αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Η εταιρεία αποκτήθηκε από κοινού με την Epsilon Net το 2021 και στη Space Hellas περιήλθε το λεγόμενο «ιστορικό ΑΦΜ», μετά από τη διάσπαση της εξαγορασθείσας σε δυο εταιρείες. Η SingularLogic εξειδικεύεται, εκτός άλλων των δραστηριοτήτων της, στην συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που αποτελούν πηγή εσόδων.
Πέρσι η εταιρεία έφερε σε πέρας 3 εκλογικές διαδικασίες, αλλά φέτος υπάρχουν μόνο οι Ευρωεκλογές, άρα από αυτό το κομμάτι αναμένεται μείωση, η οποία θα αναπληρωθεί, γενικότερα, για τον όμιλο από νέα έργα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Space Hellas, η εξυγιανθείσα SingularLogic, μετά την «επανεκκίνηση» που έφερε η εξαγορά της από το 2021, οδήγησε σε έναν κύκλο εργασιών 23 εκατ. ευρώ με EBITDA 4,7 εκατ. ευρώ.
«Η βελτίωση είναι εμφανής για την εταιρεία. Την είχαμε βρει, αρχικώς, με ζημιές. Τώρα, είναι σε καλό σημείο και μπορούμε να μιλάμε για την επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου», σχολιάσθηκε από τα στελέχη της Space Hellas. Όσο για το backlog των 150+ εκατ. ευρώ, σημειώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά έργα του δημόσιου τομέα που είναι κοντά σε υπογραφές συμβάσεων, άλλα έτοιμα να ξεκινήσουν και άλλα υπό αξιολόγηση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το «απόθεμα» του ομίλου θα είναι φέτος μεγαλύτερο από το περσινό.
Διαβάστε ακόμη
Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ΤτΕ οι servicers – Τα πρόστιμα από το ΥΠΑΝ και οι νέες άδειες
Β. Φουρλής: Αναζητά νέα κανάλια ανάπτυξης στο Franchise και στα αθλητικά μόδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ