Την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου και την ένταξη σε αυτόν μεγάλων επενδύσεων με φορολογικά κίνητρα, ζητά ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ενόψει του τερματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και ως μέτρο για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης παρά τη σημαντική βελτίωση των τελευταίων πέντε ετών.
«Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις. Δυστυχώς ο αναπτυξιακός νόμος έχει βάλει έναν ‘κόφτη’ στις μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή επενδυτικής λογικής απ’ το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτές να τις βοηθήσουμε με φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή ‘λεφτά στο χέρι’. Χρειαζόμαστε γενναία φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως μία εξαγορά ελληνικής επιχείρησης από μία ξένη δεν προσθέτει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αφαιρεί απ’ το ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση ισχυρίζεται στις συνομιλίες που γίνονται για το θέμα ότι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων θα πρέπει να εγγραφεί στο δημόσιο χρέος, όχι όμως και το πολλαπλασιαστικό όφελος που τελικά μπορεί να φέρουν. «Πρέπει να βρούμε όμως τρόπο να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις που μπορούν τελικά να καλύψουν και το επενδυτικό κενό της χώρας», υπογράμμισε.
Στην τοποθέτηση του επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος υπενθύμισε ότι η χώρα μπήκε στην κρίση το από δίδυμα ελλείμματα, «κάτι που συνεχίζει να μας ταλανίζει».
Παράλληλα χαρακτήρισε το σχέδιο Ντράγκι «ανεφάρμοστο» υπογραμμίζοντας πως «ο δρόμος που έχει επιλέξει η Ευρώπη και η Ελλάδα κατ’ επέκταση μας καταδικάζει έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας»
Τέλος, τοποθετούμενος για την πορεία του πληθωρισμού, τόνισε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν θα μειωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης. «Όσο η κλιματική κρίση εντείνεται θα φέρνει και αυξήσεις στα τρόφιμα», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος καταλήγοντας πως η ΕΚΤ «θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το στόχο του 2% που έχει καταστατικά θέσει».
Διαβάστε ακόμη:
Sarantis Group: Η νέα εποχή του Ομίλου με επενδύσεις, εξαγωγές και εξαγορές στο μικροσκόπιο (pics)
Κρουαζιέρα: Τα 7 ερωτήματα της CLIA προς την κυβέρνηση για το νέο τέλος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα