© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μια τομή με το παρελθόν επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, η Sterner Stenhus Greece, δηλαδή ο εγχώριος βραχίονας του ομίλου των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, που έριξε το σωσίβιο σωτηρίας στην παραπαίουσα οικονομικά Οινοποιεία Μπουτάρη.
Και τούτο καθώς, μετά την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές και την αναμενόμενη επικύρωσή της από το Πρωτοδικείο Βέροιας το επόμενο διάστημα, στη διοίκηση της εταιρείας ύστερα από 143 χρόνια δεν θα υπάρχει Μπουτάρης.
Γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, ναι μεν προβλέπεται η αξιοποίηση της πολύχρονης πείρας του Κώστα Μπουτάρη -μέχρι σήμερα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας- από θέση συμβούλου, όχι όμως και η συμμετοχή του με εκτελεστικό ρόλο στη διοίκηση του νέου εταιρικού σχήματος που φιλοδοξεί να συνεχίσει τη διαδρομή της εμβληματικής οινοποιίας.
Ηδη, άλλωστε, αυτό το διάδοχο σχήμα έχει συσταθεί από τις 24 Μαρτίου 2022, με την επωνυμία SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. και στη διοίκηση συμμετέχουν ο Θωμάς Γεωργιάδης, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο Frank Rossen ως αντιπρόεδρος και ο Παναγιώτης Μπαρκονίκος ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου προβλέπεται μέχρι τον Μάρτιο του 2028.
Τα πρόσωπα-κλειδιά
Αυτά τα τρία πρόσωπα είναι που θα σηκώσουν το βάρος εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης με στόχο τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη της ιστορικής επιχείρησης.
Ο Θωμάς Γεωργιάδης είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος -με ποσοστό 30%- της Sterner Stenhus Holding, με τον αδελφό του Ηλία να ελέγχει το 70%, ενώ κατέχει θέση αντιπροέδρου και Chief Financial Officer, με κύρια δραστηριότητα στη χρηματοδότηση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ομίλου. Τα δύο αδέλφια που είναι Ελληνες της Σουηδίας έχουν «εισβάλει» τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά ακινήτων με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ και με στόχο την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της στο 1 δισ. ευρώ εντός πενταετίας.
Ο Frank Rossen είναι αντιπρόεδρος της Premia Properties και διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις υψηλής ευθύνης κορυφαίων εταιρειών (Capital Real Estate, Aroundtown S.A, TLG Immobilien, Bonava AB).
Ο Παναγιώτης Μπαρκονίκος είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος διαφόρων εταιρειών του ομίλου. Στους σκοπούς της νεοσυσταθείσας εταιρείας SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παραγωγή και εμφιάλωση για λογαριασμό της ή για λογαριασμό τρίτων (φασόν) κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών με απόσταξη, η εμπορία εμφιαλωμένων ή μη παντός είδους οινοπνευματωδών ποτών, η δημιουργία και καλλιέργεια αμπελώνων, η υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών, η εκμίσθωση χώρων για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων, αλλά και η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων και τουριστικών εγκαταστάσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μαρίνες κ.ά.).
Με άλλα λόγια, πέραν της βασικής οινοποιητικής δραστηριότητας ο στόχος είναι η παράλληλη ανάπτυξη ενός τουριστικού βραχίονα που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία boutique hotels σε ορισμένα από τα οινοποιεία της Μπουτάρης, όπως στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη έξω από το χωριό Σκαλάνι λειτουργεί ήδη το Scalani Hills Residences, υπό τη διαχείριση της Aria Hotels. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του στρατηγικού επενδυτή είναι η περαιτέρω επέκταση των υποδομών, ενώ αντίστοιχο πλάνο υπάρχει και για τη Σαντορίνη, για τη δημιουργία boutique hotel δυναμικότητας 50 δωματίων.
Συμφωνία εξυγίανσης
Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τον διαχωρισμό των ακινήτων από την οινοποιητική και εμπορική δραστηριότητα, με τα πρώτα να περνούν στην Premia Properties, ενώ η εταιρεία SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. θα αναλάβει την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, μέσω της μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
Στα ακίνητα, τα οποία θα αποκτήσει η Premia, περιλαμβάνονται κτίρια συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ. (πέντε οινοποιεία, κτίριο γραφείων στο Πικέρμι Αττικής, καθώς και άλλα ακίνητα) και πέντε αμπελώνες 600 στρεμμάτων, οι οποίοι βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη).
Το συνολικό τίμημα για τα ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο καθορίστηκε μετά από γενναίο «κούρεμα» σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Εάν η συμφωνία επικυρωθεί από το δικαστήριο, η «Μπουτάρης» θα ρυθμίσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, ύψους 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια, τα 20 εκατ. ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο, τα 11 εκατ. ευρώ χρέη σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ σε τρίτους.
Το business plan των αδελφών Γεωργιάδη περιλαμβάνει και σημαντικές νέες επενδύσεις στο brand «Boutari», στα εμπορικά σήματα, στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, στον εκσυγχρονισμό συστημάτων και οργανωτικών δομών, καθώς και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στα άμεσα σχέδια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ενίσχυση και βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής, με σκοπό τα κρασιά της εταιρείας να αποκτήσουν ενισχυμένη παρουσία σε HoReCa και retail. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στις εξαγωγές με τοποθέτηση σε κύριες αγορές, όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Ηδη, πάντως, δρομολογούνται κινήσεις ανάταξης με στόχο σε σύντομο διάστημα την επιστροφή στην κερδοφορία και τον διπλασιασμό των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, η Μπουτάρης Οινοποιητική έκανε τζίρο 6,68 εκατ. ευρώ, έναντι 9,54 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας ζημίες 4,52 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 3,46 εκατ. ευρώ) και με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται σε 36,1 εκατ. ευρώ.
Το τέλος των πλειστηριασμών
Το στίγμα της «επόμενης μέρας» καταγράφεται ήδη και στο επίπεδο των πλειστηριασμών με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η εταιρεία αλλά και ο Κων. Μπουτάρης την τελευταία τριετία. Ετσι, ο τελευταίος που είχε αναρτηθεί για το οινοποιείο της Κρήτης με προγραμματισμό για τις 4 Μαΐου έχει ήδη περάσει σε αναστολή.
Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα η «Μπουτάρης» έχει πρωταγωνιστήσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με το σύνολο σχεδόν των assets της -από τη Νάουσα και την Παιανία μέχρι τη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Νεμέα- να βγαίνουν στο σφυρί. Από πλευράς του Κων. Μπουτάρη εξαντλήθηκαν όλα τα νομικά μέσα πετυχαίνοντας την αναβολή για τα περισσότερα από αυτά, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο μέχρι να βρεθεί ο «λευκός ιππότης»…
Το «ορόσημο» με την «Καμπάς»
Μέχρι να περιέλθει σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση η ιστορική επιχείρηση έγραψε επί δεκαετίες ένδοξες σελίδες στην εγχώρια αγορά κρασιού, της οποίας, άλλωστε, θεωρείται ένας από τους πλέον βασικούς «πυλώνες».
Σταθμός για την πορεία της «Μπουτάρης» υπήρξε η εξαγορά της Καμπάς Α.Ε., η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε περάσει (λόγω ενεχύρων) στην Εθνική Τράπεζα. Το 1991 η ΕΤΕ αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία τα ακίνητα της «Καμπάς», ειδικότερα το κτήμα και το εργοστάσιο στην Κάντζα, το κτήμα στη Γιαλού και κτήματα στην Τρίπολη. Σε αυτή τη διαδικασία είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνον οινοπαραγωγοί, καθώς στόχος της τράπεζας ήταν η συνέχιση της λειτουργίας της οινοποιητικής μονάδας.
Μετά από σκληρό ανταγωνισμό με την πλευρά Κουρτάκη, η δημοπρασία κατακυρώθηκε με υψηλότατο τίμημα στην «Ι. Μπουτάρης και Υιός Holding Α.Ε.», που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Για μια περίοδο η εξαγορά έδωσε ώθηση τόσο στην «Μπουτάρης» όσο και στην «Καμπάς», αλλά από τότε υπήρχε η ιδέα και της εμπορικής αξιοποίησης μέρους της έκτασης στην Κάντζα.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κων. Μπουτάρη, «είχαμε πάρει την απόφαση να κάνουμε ένα Mall Center, είχαμε κάνει το business plan, όλα τα σχέδια, αλλά προσκρούσαμε στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ενώ από το 1992 είχε αποφασιστεί να γίνει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, με την κυβερνητική αλλαγή η κατασκευή του αεροδρομίου καθυστέρησε και μαζί όλες οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής». Αλλες πληροφορίες της εποχής υποστήριζαν ότι η Μπουτάρης είχε καταθέσει ένα σχέδιο μετατροπής του εργοστασίου και των κτημάτων της Κάντζας σε πάρκο τύπου «Nτίσνεϊλαντ» με θέμα την Ελληνική Μυθολογία, δηλαδή ένα Myth Park, κάτι που προσέκρουσε σε τοπικές αντιδράσεις.
Παράλληλα, εκείνη την περίοδο η χώρα ταλανιζόταν από μεγάλη νομισματική κρίση, με τα επιτόκια να έχουν εκτοξευτεί κατά 25%-30% λόγω πληθωρισμού, η αγορά κρασιού βρισκόταν σε καθοδική τροχιά και έτσι τόσο η Μπουτάρης όσο και η Καμπάς οδηγήθηκαν γρήγορα σε οικονομικό αδιέξοδο. Από το 1994 ως το 1996 τα προβλήματα διογκώθηκαν και το 1997 η Μπουτάρης πώλησε τη συμμετοχή της στην Α. Καμπάς Α.Ε. σε κοινοπραξία επενδυτών με τη συμμετοχή των τεχνικών ομίλων που είχαν αναλάβει την κατασκευή της Αττικής οδού, διατηρώντας τον οινοποιητικό κλάδο και τα σήματά της. Την ίδια περίοδο ο Οργανισμός Αθήνας αποφάσισε την ένταξη του κτήματος Καμπά στο Σχέδιο Πόλης της Παλλήνης με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου.
Οι 3+1 μνηστήρες
Η απώλεια των εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων της Κάντζας ήταν ο ένας πυλώνας για την πρώτη μεγάλη αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας Μπουτάρη, που έφταναν τότε τα 15 δισ. δραχμές. Αρκετά χρόνια μετά, τα χρέη πάλι διογκώθηκαν, τα δάνεια κοκκίνισαν και έγινε η δεύτερη αναδιάρθρωση. Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες (Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς) κράτησαν καιρό και στις 30 Δεκεμβρίου 2016 υπογράφτηκε η συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, η οποία βασίστηκε στο επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης που εκπονήθηκε από την Deloitte & Touche. Η συμφωνία που κυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Ημαθίας στις 22 Μαΐου 2017 προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού και των υποχρεώσεων σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία σε 15 έτη με χαμηλό επιτόκιο, περίοδο χάριτος ενός έτους, νέα δανειοδότηση για κεφάλαιο κίνησης κ.ά. Περιλάμβανε όμως και διαλυτικές αιρέσεις για την πώληση της θυγατρικής στη Γαλλία και ακινήτου του Κ. Μπουτάρη ως εγγυητή, έως την 31/12/2017, πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 εκατ. ευρώ κ.ά. Η συμφωνία δεν τηρήθηκε και από το καλοκαίρι του 2018 οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τρεις τουλάχιστον υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με την πλευρά Μπουτάρη, ορισμένες τράπεζες απαίτησαν από την εταιρεία να προσέλθει σε άμεσες και προσυμφωνημένες διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο προτεινόμενο από τις ίδιες επενδυτή, με τον οποίο η εταιρεία είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν σε εμπορική συμφωνία με δυσμενείς συνέπειες. Η εταιρεία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε ναυάγιο. Στη συνέχεια, η διοίκηση παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και άρχισαν διαπραγματεύσεις με νέο υποψήφιο επενδυτή, που περιγράφεται ως «γνωστός και αξιόπιστος όμιλος επιχειρήσεων στον χώρο των τροφίμων και ποτών». Η οριστική πρόταση παρουσιάστηκε στις τράπεζες στις 26 Ιουνίου 2018, αλλά απορρίφθηκε. Επόμενος μνηστήρας ήταν η Pillarstone, η ευρωπαϊκή θυγατρική του αμερικανικού fund KKR που δραστηριοποιήθηκε και στη χώρα μας, αλλά αποχώρησε ατάκτως… Πριν από αυτό, στα τέλη του 2018 υπέβαλε στις τράπεζες νέο σχέδιο εξυγίανσης για την Μπουτάρης στο οποίο θα συμμετείχε και η ΕΤΕπ με 5 εκατ. ευρώ, ωστόσο και αυτό απορρίφθηκε. Ακολούθησε μία ακόμη πρόταση, το 2019, που αφορούσε την εμπλοκή εγχώριου επενδυτή, αλλά ούτε αυτή έγινε αποδεκτή από τις τράπεζες.
Οι μεγάλοι σταθμοί
Ο θεμέλιος λίθος της οινοποιίας Μπουτάρη τέθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη στη Νάουσα, με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού. Το 1906 χτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο και κάβα λιανικής στη Νάουσα. Στο οινοποιείο αυτό θα παραχθεί και θα εμφιαλωθεί το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί, το «Νάουσσα Μπουτάρη». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο γιος του ιδρυτή Στέλιος Μπουτάρης αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εγκαινιάζει το δεύτερο οινοποιείο στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα. Ο Στέλιος Μπουτάρης θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ελληνικής οινοποιίας μαζί με τον Ευάγγελο Τσάνταλη και τον Δημήτρη Κουρτάκη.
Το 1968 οι δύο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης. Είναι η χρονιά που η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Δέκα χρόνια μετά, το 1978, εγκαινιάζεται το νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της εταιρείας. Τη δεκαετία 1980-1991 η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη, όπου ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες.
Στην Αττική, αντίστοιχα, τη δεκαετία του ’80, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα. Το 1987 η ανάγκη υποστήριξης των νέων επενδυτικών σχεδίων έφερε την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ίδρυση του Ομίλου Μπουτάρη (Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding A.E.). Την περίοδο 1991-2004 η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη, ενώ ακολούθησαν η Νάουσα και η Γουμένισσα. Στο μεταξύ, το 1997 οι επιχειρηματικοί δρόμοι των αδελφών Μπουτάρη χώρισαν, με τον Κωνσταντίνο να συνεχίζει στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης και τον -μετέπειτα δήμαρχο Θεσσαλονίκης- Γιάννη να δημιουργεί το «Kτήμα Kυρ Γιάννη».
Το 2004 η εταιρεία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2005, η «Μπουτάρης» γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος, εξαγοράζοντας το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία. Από το 2009 και παρά τις συνέπειες της κρίσης που ενέτειναν τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, η Μπουτάρης συνέχισε να διακρίνεται, με το Wine Enthusiast, ένα από τα εγκυρότερα οινικά περιοδικά διεθνώς, να της απονέμει την κορυφαία διάκριση European Winery of the Year 2008.
Ακόμη, το 2013 το ιστορικό κρασί «Νάουσσα Μπουτάρη» αποσπά τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διάκριση στη μακρόχρονη ιστορία του, από το παγκοσμίου φήμης αμερικανικό περιοδικό οίνου «Wine Spectator», που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα «100 καλύτερα κρασιά του κόσμου» για εκείνο το έτος. Το 2015 εγκαινιάζεται το «Scalani Hills Boutari Winery and Residences» στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα.
Ακόμη και το 2020, ενώ ουσιαστικά η οινοποιία έδινε αγώνα επιβίωσης, το αμερικανικό περιοδικό «Wine & Spirits» την τιμά με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2020», μια διάκριση που της απονέμεται για 19η χρονιά και συνεχίζει να την κατατάσσει ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες του κόσμου μεταξύ παγκόσμιων οινικών κολοσσών.
Σε αυτή την πορεία έγιναν αρκετές προσπάθειες επέκτασης της δραστηριότητάς της. Το 1992 για την είσοδο στην αγορά ζύθου μέσω της εξαγοράς της Henninger Hellas και αργότερα με τη δημιουργία της μπίρας «Μύθος» που πουλήθηκε το 2006 στον όμιλο Scottish & Newcastle, αλλά και το 2002 με την εξαγορά της «Κύμη Εμφιαλωτική» και την επιχείρηση εισόδου στην αγορά εμφιαλωμένου νερού. Από φέτος αναμένεται να αρχίσει να γράφεται η επόμενη σελίδα στην ιστορία της Μπουτάρης, έχοντας στο πηδάλιο για πρώτη φορά πρόσωπα εκτός του κύκλου της οικογένειας.
Διαβάστε ακόμη
Ρεύμα: Συνέχιση επιδοτήσεων χωρίς όριο κατανάλωσης το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου
Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα