Το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να επιβιβαστούν για να έχουν θέση στην οικονομία της γνώσης που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.
«Αν οι διοικήσεις δεν εισάγουν την τεχνητή νοημοσύνη στις εταιρείες τους θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο αφανισμού» τόνισε στο newmoney ο Σωτήρης Καραγιάννης, Chief Innovation Officer της Space Hellas, στο περιθώριο της Συνόδου GenAI Summit 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
«Όλες οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να προγραμματίσουν τις επενδύσεις που θα αφιερώσουν στον τομέα του ΑΙ. Αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που πρέπει να γίνει άμεσα. Όσο περνάει ο χρόνος και οι ανταγωνιστές υιοθετούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι εταιρείες που δεν ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό έδαφος. Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αφορούν είτε στην αναδιοργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας είτε στα προϊόντα που προσφέρει μία επιχείρηση».
Για του λόγου το αληθές, ο Σ. Καραγιάννης δίνει ένα γλαφυρό παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία.
«Συνεργαζόμουν για ένα συγκεκριμένο προϊόν με ομάδα που απαρτίζονταν από στελέχη διαφορετικών εταιρειών. Ήταν δύσκολο να βρούμε κοινό διαθέσιμο χρόνο για τις συναντήσεις και τα μίτινγκ κρατούσαν πολύ. Ένα Σάββατο αφιέρωσα περίπου τρεις ώρες για να βρω τρία διαφορετικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που ανέλαβαν το ρόλο ενός νομικού, ενός product manager, ενός UIX και ενός developer. Έτσι έφτιαξα ένα πρώτο πλάνο- σκελετό για το προϊόν και εξοικονόμησα περίπου δύο εβδομάδες συναντήσεων και συζητήσεων. Δεν αντικατέστησα τους συνεργάτες μου, αλλά επιτάχυνα τη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος, δημιουργώντας την πρώτη βάση συζήτησης με άξονα αυτό που ήθελα να πετύχουμε. Στη συνέχεια πήραμε αυτό το πρώτο αποτέλεσμα και δουλέψαμε πάνω του για να αναπτύξουμε το προϊόν που είχαμε αναλάβει.
Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει όταν ένας πελάτης αναθέτει ένα προϊόν σε μία εταιρεία. Η τεχνητή νοημοσύνη δε θα ολοκληρώσει μόνη της την παραγωγή, αλλά θα επιταχύνει καθοριστικά τα πρώτα στάδια.»
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο για τους «πληροφορικάριους»
Ο Σ. Καραγιάννης μετείχε στη συζήτηση με θέμα «το Μέλλον της Εργασίας» την εποχή της μαζικής εισόδου της τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Όπως τόνισαν στο πάνελ οι συμμετέχοντες (Σ. Καραγιάννης από την Space Hellas, Aleksandar Preradovic από την Dell Technologies Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας, Σταύρος Γιαννούκας από το WISE Qatar Foundation και Αγγελική Δεδοπούλου από τη Meta) οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης δεν περιορίζονται στην αντικατάσταση ανειδίκευτων εργατών, αλλά εκτελούν καθήκοντα πολλών «μεσαίων» στελεχών, σε διαφορετικές βαθμίδες της διοίκησης.
Οι προσαρμογές που φέρνει στην αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγουν μία βεντάλια ευκαιριών για εργαζόμενους που προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες και δεν σπούδασαν απαραίτητα πληροφορική.
«Πολλοί φοβούνται ότι δεν είναι αρκετά εξειδικευμένοι για να ενσωματωθούν στις εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό που συμβουλεύω εγώ τους νέους είναι να διαβάζουν συνεχώς και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Να μη μένουν στατικά σε ότι σπούδασαν στο πανεπιστήμιο. Το ΑΙ δεν θα το “τρέχουν” οι ειδικοί της πληροφορικής, με τον ίδιο τρόπο που δεν χρειάζεται να ξέρει κάποιος πώς φτιάχνεται μία μηχανή αυτοκινήτου για να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο. Οι τεχνολογίες είναι ωραίες όταν “εξαφανίζονται”, όταν ο κόσμος δεν χρειάζεται να τις σκέφτεται. Για αυτό στο μέλλον οι generalist (όσοι έχουν ευρείς γνώσεις) θα είναι αυτοί που θα εξελίσσονται και θα βρίσκουν θέσεις γύρω από τα προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης» σημείωνει ο Σ. Καραγιάννης.
Η εποχή της υπερεξειδίκευσης τελειώνει
Παράλληλα, η εκπαίδευση θα αναγκαστεί να κάνει στροφή, από την έμφαση στην εξαιρετική εξειδίκευση που κυριαρχεί σήμερα, προς την παροχή πιο γενικών γνώσεων.
«Βλέπουμε είναι ότι οι μηχανές είναι πολύ καλύτερες σε εξειδικευμένα task» εξήγησε στο newmoney ο Σταύρος Γιαννούκας, διευθύνων σύμβουλος του World Innovation Summit for Education του Qatar Foundation.
«Για παράδειγμα, υπάρχουν ήδη προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν καλύτερη δουλειά από το ιατρικό προσωπικό στο να ανιχνεύουν καρκινικά κύτταρα. Όμως οι μηχανές δεν μπορούν -τουλάχιστον ακόμα- να συνθέσουν στοιχεία από διαφορετικές πηγές, να τα ερμηνεύσουν και να λάβουν αποφάσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι που θα αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον θα πρέπει να έχουν γενικές γνώσεις. Οι βασικές γνώσεις σε γλώσσα, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες θα είναι απαραίτητες για τους επιστήμονες του μέλλοντος».
Διαβάστε ακόμη
Πού «σκόνταψαν» οι προβλέψεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη – Φρένο σε έκτακτο επίδομα Πάσχα
Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)
Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ