Ως μείζον πρόβλημα περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το γεγονός ότι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν πληρώνουν πουθενά το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί και ότι είναι ώρα να βρεθεί μια παγκόσμια λύση σε αυτό το πρόβλημα.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου με τις εταιρείες τεχνολογίας είναι ότι τείνουν να μην πληρώνουν φόρους πουθενά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στο CNBC.
Google, Amazon, Facebook και Apple, η ομάδα των κολοσσών που πολλές φορές ονομάζονται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «GAFA» έχουν αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από πολιτικούς της ΕΕ για το ότι δεν καταβάλλουν αρκετούς φόρους.
Μείζον σημείο της κριτικής έγκειται στον ισχυρισμό ότι πολλές από τις δραστηριότητές τους, όπως η online διαφήμιση, στην πραγματικότητα δεν φορολογούνται.
Η Γαλλία εισήγαγε φόρο 3% στα έσοδα εταιρειών που κερδίζουν πάνω από 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Η κίνηση αυτή έχει πυροδοτήσει την οργή των ΗΠΑ που ανησυχούν ότι το μέτρο μπορεί να πλήξει αμερικανικές εταιρείες.
Η Βρετανία έχει προτείνει φόρο 2% επί των ψηφιακών υπηρεσιών των τεχνολογικών εταιρειών που βγάζουν τουλάχιστον 500 εκατ. στερλίνες ετησίως από παγκόσμια έσοδα.
Πάντως, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών της ΕΕ για το πώς θα εφαρμοστεί ένας πανευρωπαϊκός ψηφιακός φόρος. Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκλερ, ανέφερε πρόσφατα ότι η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί μιας τέτοιας πρότασης αν υπάρχει αρκετή συναίνεση διεθνώς.
Για τον Σολτς, το να γίνει μια συμφωνία για φορολογική μεταρρύθμιση που να συνάδει με την ψηφιακή εποχή παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Όπως λέει, πρέπει να βρεθεί λύση σε παγκόσμιο επίπεδο και σημείωσε ότι μια κοινή προσέγγιση έγινε στις ΗΠΑ, προφανώς αναφερόμενος στις προσπάθειες της Αμερικής να εφαρμόσει έναν μίνιμουμ φόρο σε πολυεθνικές που λειτουργούν με καθεστώς χαμηλής φορολόγησης.