Εχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου εκλέχθηκε πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, θέτοντας ως βασικό στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων, καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, αλλά και την υλοποίηση παρεμβάσεων κρίσιμων στη νέα, μετά τον COVID-19, εποχή.

Μια εποχή βέβαια που εξακολουθεί να συνοδεύεται από μεγάλες προκλήσεις για το επιχειρείν και από αβεβαιότητα κυρίως λόγω των δύο πολέμων στην ευρύτερη γειτονιά μας και τις επιπλοκές που δημιουργούν.

Η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου πάντως είναι αισιόδοξη και υπογραμμίζει ότι η μεθοδικότητα, η συνέπεια και η οργάνωση είναι τα στοιχεία που τελικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στους μεγάλους στόχους που έχουν τεθεί για τις επιχειρήσεις, με άξονα κυρίως την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Και σε αυτούς τους άξονες το ΕΒΕΑ, αυτή τη διετία, προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο.

Συμπαράταξη

«Είναι πραγματικά μια νέα εποχή για το ΕΒΕΑ στην οποία προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμους για τις επιχειρήσεις-μέλη μας», λέει η ίδια σε μια συζήτηση που περισσότερο εστιάζει στο μέλλον παρά είναι απολογιστική, όπως θα περίμενε κανείς, με δεδομένο ότι γίνεται τρεις μήνες πριν από τις επιμελητηριακές εκλογές. Σε αυτές η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, αλλά αποφάσισε να συμπαραταχθεί με τον προκάτοχό της Γιάννη Μπρατάκο συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιό του Αλμα Μπροστά.

«Τον Γιάννη Μπρατάκο τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Εχουμε συνεργαστεί αποτελεσματικά ως μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 2006. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ισχυρή ανάπτυξη και παραγωγικές επενδύσεις που θα βασίζονται στη βιώσιμη και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, γι’ αυτό και αποφάσισα να τον στηρίξω και πάλι στις επερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου μας.

Επιπλέον, στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχουμε δρομολογήσει νέα, ενδιαφέροντα projects, τα οποία απαιτούν χρόνο και αφοσίωση, ενώ παράλληλα σχεδιάζω και ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα για το οποίο σύντομα θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα», απαντά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η ίδια θέλει να συνεχίσει να προσφέρει στους βασικούς άξονες προτεραιότητας που έθεσε κατά την προεδρία της.

«Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω την επιμελητηριακή μου δράση με στόχο την ανάπτυξη της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τη διεύρυνση των διεθνών σχέσεων του Επιμελητηρίου, τη συνέχιση του έργου των Επιτροπών και φυσικά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας που συνιστά άλλωστε και προσωπικό μου στοίχημα», τονίζει υπενθυμίζοντας πως ποτέ δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες και ότι η πολυδιάσπαση συνήθως έρχεται από «προσωπικές φιλοδοξίες καρέκλας. Γι’ αυτό είπα δεν θα το κάνω εγώ και θα δείξω με το παράδειγμά μου ένα διαφορετικό ύφος», σημειώνει η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου τονίζοντας πως επί των ημερών της το ΕΒΕΑ είναι κοντά τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές επιχειρήσεις.

«Εχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας. Εχουμε ξεκινήσει δράσεις και προγράμματα που, όπως συνηθίζω να λέω, βάζουν το ΕΒΕΑ στη νέα εποχή. Oπως το να κάνουμε με την ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού τη σειρά εκδηλώσεων Future of Work και τα Future Labs ώστε να εκπαιδεύουμε τις επιχειρήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος. Κάτι που θεωρώ απαραίτητο», λέει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Από εκεί και έπειτα συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις ως σύμβουλος της Πολιτείας στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων συμμετέχοντας σε κάθε διαβούλευση και επιχειρώντας να συγκεντρώσουμε στοιχεία με αιτήματα όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία έχουμε προτείνει να αναλάβουμε ειδική έρευνα, ή η χαρτογράφηση που θα κάνουμε για την αύξηση της γυναικείας ποσόστωσης στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών στο 33%».

Σύμφωνα με την ίδια, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στο ΕΒΕΑ για την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και ηγεσία. «Δημιουργήσαμε σειρά από επιτροπές για τα μεγάλα αυτά ζητήματα. Ηδη ετοιμάζουμε καλές πρακτικές για οικογενειακές επιχειρήσεις, έναν τρόπο τινά Κώδικα που θα περιλαμβάνει οικογενειακή διακυβέρνηση, εταιρική διακυβέρνηση και πλάνο διαδοχής. Κάτι αντίστοιχο με τον Κώδικα των μη εισηγμένων εταιρειών που είχαμε φτιάξει παλαιότερα. Νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου γι’ αυτό.

Επίσης, καταθέτουμε τώρα ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Διαιτησία, με στόχο να αναθεωρηθεί το διάταγμα του 1979! Ιδιαίτερα ενεργή είναι και η Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην τελευταία έρευνά μας φάνηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ της αγοράς και των πανεπιστημίων. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε στενότερη σχέση με τα γραφεία διασύνδεσης και συζητάμε με το ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αρχιμήδης για σειρά δράσεων», σημειώνει η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

Καινοτομία

Εξάλλου το ΕΒΕΑ στο κομμάτι αυτό έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο και λόγω της θερμοκοιτίδας των νεοφυών επιχειρήσεων που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. «Είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη στην Ελλάδα, διότι προσφέρουμε χώρο, εξοπλισμό, mentoring στα πάντα (απολογιστικά, νομικά, μάρκετινγκ, ό,τι χρειαστεί) και παράλληλα δικτυώνουμε τις ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις καινοτομίας, σε συνέδρια, σε εκθέσεις. Είμαστε τα μόνα πλήρως ενταγμένα μέλη στο EBN, το ευρωπαϊκό δίκτυο, και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε να επιδείξουμε αρκετές πετυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες από τη θερμοκοιτίδα μας».

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής του προεδρείου του ΕΒΕΑ την τελευταία διετία ήταν η εξωστρέφεια. «Κατ’ αρχάς, διοργανώνουμε ημέρες πληροφόρησης για ξένες αγορές, που συνήθως προηγούνται μιας αποστολής. Και αυτό το κάνουμε για να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον. Γενικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκδηλώσεις διότι έρχονται οι πρέσβεις, οι εμπορικοί ακόλουθοι και οι οργανισμοί κάθε χώρας και μιλάνε για τη χώρα και τα εργαλεία που μπορεί να έχει κάποιος για να επενδύσει. Και πάντα το ενδιαφέρον μας είναι να βρούμε πώς θα κάνουμε μια πετυχημένη αποστολή και θα υποδεχτούμε αντίστοιχα επιχειρήσεις, π.χ. πρόσφατα είχαμε επιχειρήσεις από τη Σαουδική Αραβία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πάμε στο Κόσοβο, θα κάνουμε Ημέρα Πληροφόρησης για την Αίγυπτο τον ίδιο μήνα και σίγουρα θα ακολουθήσει και μια αποστολή εκεί. Στις αρχές Οκτωβρίου θα πάμε Βουλγαρία και τον Νοέμβριο στον Καναδά και έπεται συνέχεια – υπάρχουν αιτήματα για ΗΑΕ, Κορέα και σίγουρα πρέπει να δούμε και αγορές όπως η Λατινική Αμερική και η Υποσαχάρια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε όπου μπορούμε να φέρουμε σε άμεση επικοινωνία μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού με ελληνικές εταιρείες για συνεργασία».

Στις πρόσφατες έρευνες του ΕΒΕΑ καταγράφεται και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. «Μαζί όμως με την εξωστρέφεια που επιδιώκουν οι επιχειρήσεις έρχεται και η μεγάλη ανάγκη για επέκταση και ανθρώπινο δυναμικό, που όμως, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, λείπει. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με τρεις παρεμβάσεις. «Πρώτα απ’ όλα, με τις διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την έλευση εργατών. Το άλλο είναι η επανεκπαίδευση του προσωπικού. Πρέπει και οι εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στην επανεκπαίδευση του προσωπικού τους. Και το τρίτο είναι να βάλουμε τη γυναίκα στην αγορά εργασίας. Δεν είναι δυνατόν η ανεργία των γυναικών να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Πρέπει να μπουν στην αγορά εργασίας. Και πρέπει να μπουν σε κλάδους όπου υπάρχει ανάγκη, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό όμως πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην απασχόληση, που δυστυχώς επιμένουν», καταλήγει η κυρία Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Τι αλλάζει από το 2025

Τι ζητούσε η βασίλισσα Ελισάβετ σε κάθε ταξίδι της με αεροπλάνο

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα θρυλικά κοσμήματα που λάτρεψε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ