Οι έννοιες ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι αντικρουόμενες καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τη δεύτερη ημέρα του Attica Green Expo 2024, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, την καταστροφή στην Θεσσαλία από την καταιγίδα Daniel, που έπληξε επιχειρήσεις με αναπτυξιακή δυναμική, που καταστράφηκαν ή έχασαν μεγάλο μέρος του τζίρου τους.
«Οι επιχειρήσεις κοντά σε ζώνες πλημμύρας, αν είχαν πάρει τα απαραίτητα μέτρα θα είχαν γλυτώσει πολύ μεγάλη καταστροφή. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε φιλόδοξοι στον πράσινο μετασχηματισμό με την ενεργειακή εξοικονόμηση, τη μείωση ανθρακικού αποτυπώματος» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας ως πολίτες, οικογενειάρχες, επιχειρήσεις. Οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα».
Επισήμανε ότι «η αλλαγή συμπεριφοράς, μας γλυτώνει από πολύ κόστος και βοηθάει το περιβάλλον» προσθέτοντας ότι ο αναπτυξιακός νόμος μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας, θέτοντας κριτήρια για προτεραιοποίηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με πρόσημο αναπτυξιακό και βιωσιμότητας.
«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι το βασικό εργαλείο για την μεταποίηση και τον τουρισμό, αφού οι πόροι μοιράζονται 50-50. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσει μια επιχείρηση να μεγαλώσει και να επεκταθεί σε καινοτόμους κλάδους» σημείωσε.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός εξαιτίας των δύο, τριών χρόνων συνεχούς ανάπτυξης. «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί που ήμασταν το 2009. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και η βοήθεια του κράτους για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Να κατευθύνουμε τα εργαλεία στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να μπορέσουν οι εταιρίες να είναι βιώσιμες και τα επόμενα χρόνια».
Ο υπουργός εξήγησε αναλυτικά:
«Για να πιάσουν τόπο τα χρήματα που δίνουμε πρέπει να αξιολογήσουμε και προτεραιοποιήσουμε επιχειρήσεις που θα προσδώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ένα κριτήριο που θα προσθέσουμε είναι η επιπλέον μοριοδότηση για εκείνες που έχουν ESG κριτήρια, εκθέσεις περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Αυτό δεν υπήρχε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Το ίδιο και για την έρευνα και καινοτομία. Θα τις σπρώξουμε να είναι καινοτόμες».
Απαντώντας σε ερώτηση για την «γκρίνια της αγοράς για την αργόσυρτη χρηματοδότηση», ο κ. Σκρέκας είπε ότι γι΄ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν πολλές αιτίες.
«Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν είναι ώριμες επενδύσεις. Ακόμα υπάρχουν έργα που είναι ενταγμένα στον αναπτυξιακό του 2004 και δεν έχουν ολοκληρωθεί από τους επενδυτές. Έχουμε βάλει κριτήρια για πιο ώριμες έρευνες».
«Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, με το που καταβάλλονται οι φάκελοι να υπάρχουν πλήρως αντικειμενικά κριτήρια και να υπάρχει η πρώτη αξιολόγηση. Γλυτώνουμε μεγάλο διάστημα που απαιτεί η ανθρωποκεντρική αξιολόγηση» είπε ο υπουργός.
Σχολιάζοντας την κριτική σχετικά με την χρηματοδότηση, κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων και όχι μεσαίων, ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για «μεγάλη πλάνη».
«Πολλές φορές στην Ελλάδα κυριαρχούν φήμες και πλάνες. Για παράδειγμα: το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα χρηματοδοτεί μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρώπη δίνει και σε μεγάλες».
Ο υπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του κορονοϊού δόθηκαν χρήματα σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι από το 2019 δημιουργήθηκαν 150.000 περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Προσέθεσε δε, ότι το 2016, οπότε δεν είχαμε το πλαίσιο κρίσεων που έχουμε σήμερα, πτώχευσαν 3.500 περισσότερες επιχειρήσεις.
Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε θετικός στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καταβάλλουν υψηλά τέλη για το διοξείδιο του άνθρακα.
«Πρέπει να αποφασίσουμε κάτι. Υπάρχει κλιματική κρίση ή όχι; Ποιο είναι το αίτιο; Το διοξείδιο του άνθρακα. Ή Θα αποφασίσουμε ως ανθρωπότητα ότι πολύ κοντά μπορεί να έχουμε τεράστια δυσκολία στον πλανήτη ή να κλείσουμε τα μάτια και να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Ευρώπη καλώς κάνει και πρωτοπορεί. Μεσομακροπρόθεσμα θα την κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστική», τόνισε.
Αναφέρθηκε επίσης και στην θετική επίδραση που έχει και στα οικονομικά των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
«Όταν μια επιχείρηση εξοικονομεί ενέργεια, την κάνει πολύ πιο ανταγωνιστική για πάντα».
Διαβάστε ακόμη
Microsoft: 3 στους 4 εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον AI στην εργασία τους
Ξεκίνησε το 2ο TBM της Άκτωρ σε στρατηγικής σημασίας διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό άξονα
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ