Τουλάχιστον 28 εταιρείες μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2001, οι εικονικές συναλλαγές για την εικονική αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου Folli Follie έφερε στο φως η ενδιάμεση έκθεση της PwC για το διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησε στη Folli Follie.
Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούνταν είτε ως δήθεν προμηθευτές, είτε ως δήθεν πελάτες με μοναδικό σκοπό να «φουσκώνουν» το τζίρο του Ομίλου, επιτρέποντας στους Κουσολιούτσους να αποκομίσουν, πέραν των άλλων, υπεραξίες εκατομμυρίων ευρώ Σύμφωνα με τη PwC, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποκόμισαν ποσό που ξεπερνά αθροιστικά τα 180 εκατ.ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους.
Το τεράστιο αυτό «καρουζέλ» αποτελούνταν από εταιρείες όπως oι Prince Pacific, Fenlane, Vitex International, Crown Step, Diamond Keen, Fully Eternal, Mutual Line, Marble Field, Elite Union Trading, Fast Field Corp, Metro Fantasy, Sources Land, Zone Line κ.α., αλλά και η Landocean που χρησιμοποιήθηκε με διαφορετικό τρόπο.
Οι αχυράνθρωποι
Σύμφωνα όσα έχει αποτυπώσει η ελεγκτική εταιρεία, τα άτομα που συμμετείχαν, άμεσα και σε καθημερινή βάση, στη διενέργεια των διαφόρων τύπων εικονικών συναλλαγών που «φούσκωναν» τα οικονομικά μεγέθη της FF ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, Περιφερειακός Διευθυντής της ασιατικής θυγατρικής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου της FFGS). Σε πολλές από αυτές, δικαιούχος ή και βασικός μέτοχος είναι ο Tonio Law (Law Chiu Chien), Περιφερειακός Διευθυντής της ασιατικής θυγατρικής FFGS, αλλά και ο Νικόλαος Παπασπύρου, ιδιοκτήτης της εταιρείας Gems of Jewellery και συνεργάτης του ομίλου FF επί σειρά ετών, ένα όνομα που εμφανίζεται κατά κόρον και στον έλεγχο της PwC για συναλλαγές της μετοχής της FF με λογαριασμούς τρίτων.
Για τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η PwC αναφέρει πως «φαίνεται επίσης πως γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων»,
Μέσω Κύπρου
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η PwC αποκαλύπτει δύο ακόμη εταιρείες μέσω των οποίων γίνονταν πληρωμές των Κουτσολιούτσων. Πρόκειται για τις Grand Lion και Microenergy. H PwC αναφέρει ότι από το 2009 έως το 2018 η Folli Follie είχε πραγματοποιήσει πληρωμές άνω των 2,1 εκατ.ευρώ στις δύο κυπριακές εταιρείες για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικής φύσεως». Οι ελεγκτές, βέβεια, αναφέρουν πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα προϊόν τέτοιας εργασίας. Αντίθετα, έχουν εντοπιστεί στοιχεία που στοιχειοθετούν ενδείξεις πως αυτές οι εταιρείες ήταν συνδεδεμένες με τους Δημήτρη, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, στελέχη της εταιρείας και τον νομικό εκπρόσωπο της Ι. Τσιγκουνάκη.
Ακόμη η Pwc βρήκε πως μέσω της εταιρείας Landocean που ιδρύθηκε πίσω στο 1996 γίνονταν λήψη εικονικών δανείων. Οι ελεγκτές αναφέρουν ενδείξεις πως η εταιρεία ήταν ελεγχόμενη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και σημειώνουν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν χρησιμοποιήθηκε όπως οι υπόλοιπες ελεγχόμενες εταιρείες, αντίθετα συνάπτονταν εικονικές συμβάσεις δανείων ώστε να μεταφέρονται στη Landocean απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες στους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί εικονικές πωλήσεις. Χωρίς να υπάρχει δηλαδή μεταφορά χρημάτων προς τη Landocean μετατοπίζονταν λογιστικά σε αυτή εικονικές απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί από εικονικές πωλήσεις. Βάσει των συμβάσεων που εντοπίστηκαν, από το 2001 έως το 2017 πραγματοποιήθηκαν εικονικές συμβάσεις δανείων ύψους 191 εκατ.δολαρίων.
Διαβάστε ακόμη
Εκπτώσεις τώρα για προκρατήσεις το καλοκαίρι του 2021 στα 5άστερα ανά την Ελλάδα
Ποιος τραπεζίτης «τους έχει κάνει πύραυλο» στο Μέγαρο Μαξίμου;
Γιώργος Χατζηγεωργίου: Ο άνθρωπος που έκανε τους Έλληνες… skroutz