Το AQUA Carpatica είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νερό που ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στο υπέδαφος των Καρπαθίων, έφτασε να γίνει ένα πρωτοφανές success-story στη Ρουμανία και πλέον επεκτείνεται διεθνώς χάρη στο στρατηγικό deal με την PepsiCo. O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Carpathian Springs, Γιάννης Βάλβης, έχει διαμορφώσει ένα «μανιφέστο» που επικοινωνεί την ποιότητα του νερού που γεννιέται στην παρθένα Φύση του τελευταίου άγριου δάσους της Ευρώπης και την έλλειψη νιτρικών – για τα οποία έχει ανοίξει τελευταία μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς. Ο ίδιος μίλησε στο newmoney και αφηγήθηκε μια συναρπαστική ιστορία ανακάλυψης.
Πώς φτάσατε στην πηγή του AQUA Carpatica; Πόσο έπαιξαν ρόλο το ένστικτο και η διαίσθησή σας σε αυτή την ανακάλυψη;
Στη βιομηχανία των μεταλλικών νερών βρέθηκα διότι από πολύ νωρίς ανέπτυξα την ικανότητα να διαπιστώνω τις γευστικές διαφορές ανάμεσα στα διάφορα νερά που δοκίμαζα. Και όντας Έλληνας τρίτης γενιάς στην Γενεύη της Ελβετίας, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάζω γαλλικά, ιταλικά και ελβετικά νερά δεδομένου ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν παράδοση στα μεταλλικά νερά και ιδίως στα ανθρακούχα. Όταν βρέθηκα λοιπόν στη Ρουμανία για επαγγελματικούς λόγους και έφτασε η στιγμή να δοκιμάσω νερό από μια συγκεκριμένη πηγή των Καρπαθίων, εντόπισα άμεσα την ιδιαίτερη γεύση της.
Θυμάμαι ήμουν στο σπίτι ενός φίλου, όταν δοκίμασα αυτό το νερό και μού έκανε εντύπωση. Τον ρώτησα: «Πού το βρίσκεις αυτό το νερό;» και μου απαντά: «Από την Λευκή Πηγή που βρίσκεται εδώ κοντά, πάνω στο βουνό». Πήραμε λοιπόν τα τρακτέρ και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τα βουνά γιατί τότε δεν υπήρχαν μονοπάτια. Πηγαίνοντας προς τα πάνω, βλέπαμε διαρκώς ζαρκάδια, τα οποία γενικά αποτελούν απόδειξη ότι μια περιοχή είναι αμόλυντη. Θυμάμαι ότι μείναμε σε σκηνές μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, όπου οι ηλιαχτίδες έπεφταν διαγώνια μέσα από τα δέντρα. Ήταν σαν παραμύθι. Εκεί, λοιπόν, στα πόδια ενός έλατου, βλέπω να αναβλύζει ένα κρυστάλλινο νερό. Ήταν η πρώτη μου βόλτα στην άγρια παρθένα φύση αυτού του τελευταίου άγριου δάσους της Ευρώπης.
Ποια ήταν η υποδοχή του κόσμου σε αυτό το προϊόν;
Από το 2010 που ανακαλύψαμε αυτές τις πηγές, καταφέραμε μέσα σε τέσσερα χρόνια να γίνουμε νούμερο 1 στη Ρουμανία. Και δεν γίναμε πρώτοι στην προτίμηση των καταναλωτών επειδή το νερό μας είναι το πιο φθηνό. Γίναμε νούμερο ένα επειδή διαθέτουμε ένα νερό-φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Τα Καρπάθια σήμερα είναι το τελευταίο άγριο δάσος της Ευρώπης. Η υγρασία των βουνών είναι ιδανική για τη χλωρίδα και την πανίδα. Να θυμίσω ότι ζουν εκεί πολλά άγρια ζώα και ανάμεσά τους ελάφια, λύκοι και βεβαίως 10.000 αρκούδες. Είναι ένας χώρος που μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Ένας τόπος που παραμένει ανεπηρέαστος από την κλιματική αλλαγή.
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν την εμπειρία του AQUA Carpatica διαφορετική; Και πόσο ψηλά πιστεύετε ότι ανεβάζετε τον πήχη στις ποιοτικές διαδικασίες συγκριτικά με τον ανταγωνισμό σας;
Αν ακούσετε οποιοδήποτε ιδιοκτήτη μιας μάρκας νερού να μιλάει για το προϊόν του, σίγουρα θα σας πει ότι το δικό του είναι το καλύτερο. Βέβαια οι αναφορές που κάνει ο καθένας είναι διαφορετικές. Άλλος μιλάει για το νάτριο, άλλος για το μαγνήσιο και το ασβέστιο, άλλος για τα νιτρικά. Η ειδοποιός διαφορά του AQUA Carpatica και τα στοιχεία που πραγματικά το κάνουν μοναδικό είναι δύο: Η παντελής έλλειψη νιτρικών και η εξαιρετική του απόδοση στις ποιοτικές αναλύσεις. Κατ’ αρχάς, δεν έχει καθόλου νάτριο, άρα μπορείς να το πίνεις αν κάνεις δίαιτες φτωχές σε αλάτι. Έχει εξαιρετικά καλή αναλογία ασβεστίου με μαγνήσιο. Να σημειώσω μάλιστα ότι έχει πλούσιο μαγνήσιο σε σχέση με τα ελληνικά νερά που γενικά δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Έχει ένα εξαιρετικό PH το οποίο είναι στα 8 και βεβαίως είναι το μόνο νερό στον κόσμο που δεν έχει νιτρικά.
Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς γύρω από τα νιτρικά στο νερό. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;
Η συζήτηση για τα νιτρικά δεν έχει πιάσει τόπο δυστυχώς στην Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος έχει λάβει ήδη μερικά πρόστιμα γιατί δεν έχει πάρει μέτρα για τη νιτρορύπανση. Και να εξηγήσω τί είναι η νιτρορύπανση: Τα νιτρικά είναι πάρα πολύ καλά στοιχεία για τα φυτά – είναι η τροφή τους η οποία είναι απαραίτητη για να μεγαλώσουν.
Γι’ αυτό και τα λιπάσματα περιέχουν νιτρικά. Αποδείχθηκε, όμως, από 345 μελέτες που μπορείτε να βρείτε στον πολύ έγκυρο οργανισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα νιτρικά είναι κάτι αρνητικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν είναι ωφέλιμο όπως τα άλλα μέταλλα. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία Καρδιολογίας έχει περιγράψει μερικά από τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούνται στην καρδιά. Επίσης, για την εγκυμονούσα μητέρα τα νιτρικά είναι ακατάλληλα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, οκτώ χώρες της Ευρώπης – η Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς μέσα σε αυτές – μείωσαν το όριο των νιτρικών στα προϊόντα από τα 50 χιλιόγραμμα στα 10 χιλιόγραμμα.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τους επίσημους κρατικούς οργανισμούς που προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Σήμερα, λοιπόν, είναι ώρα και το ελληνικό κράτος πρέπει να πράξει αντίστοιχα διασφαλίζοντας αυτό το κρίσιμο θέμα δημόσιας υγείας. Διότι το κράτος είναι αυτό που καλείται να προστατεύσει και να πληροφορήσει τον κόσμο ιδίως σε θέματα δημόσιας υγείας και βέβαια πρέπει να υιοθετήσει τα νομοθετήματα που είναι ήδη σε ισχύ στην Ευρώπη.
Πώς διαχειρίζεστε αυτή την ανακάλυψη σε επίπεδο παραγωγής;
Έτυχε μπροστά μας ένα μοναδικό νερό, ένα απόλυτο διαμάντι. Η ευθύνη μας να το φέρνουμε σταθερά και με συνέπεια μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή είναι τεράστια. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να κάνουμε το εργοστάσιό μας 12 χιλιόμετρα μακριά από τις πηγές, ώστε η ανθρώπινη, η δική μας δραστηριότητα να μην επηρεάζει τις πηγές. Φροντίσαμε ώστε από τη στιγμή που το αντλούμε από το υπέδαφος μέχρι τη στιγμή που θα μπει στη φιάλη, να μη βλέπει ποτέ τον ανθρώπινο παράγοντα. Το νερό που προσφέρουμε στη φιάλη μας είναι όπως υπάρχει στο υπέδαφος. Είναι ένα μοναδικό θαύμα της παρθένας Φύσης, προστατευμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα που μολύνει τα πάντα.
Ποια είναι η εξήγηση για την ιδιαίτερη σύσταση του AQUA Carpatica που περιγράφετε;
Πιστεύω κατηγορηματικά ότι είναι το ανώτερο νερό στον κόσμο. Και βεβαίως σπάμε το κεφάλι μας να εξηγήσουμε επιστημονικά αυτό που εμείς ονομάζουμε θαύμα της παρθένας φύσης των Καρπαθίων. Η παντελής έλλειψη νιτρικών είναι ένα στοιχείο μαγικό! Υπάρχουν, όμως, κάποιες ερμηνείες που μας έχουν δώσει κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες: Ο ένας, για παράδειγμα, λέει ότι τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο υπέδαφος, μη έχοντας οξυγόνο, είναι υποχρεωμένα να τρώνε το οξυγόνο από τα νιτρικά του νερού. Άλλος λέει ότι στα Καρπάθια υπάρχουν στρώματα αργίλου κάτω από αυτά τα παρθένα δάση που δεν επιτρέπουν καμία μόλυνση του υπεδάφους. Και ο τρίτος επιστήμονας λέει ότι αποδείχθηκε με ισότοπα ότι το νερό, από τη στιγμή που ως βροχή μπαίνει στο υπέδαφος, κάνει μια μαραθώνια υπόγεια διαδρομή μέχρι να ξαναβγεί στην επιφάνεια της πηγής. Για το απλό νερό αυτή η διαδρομή διαρκεί 20 χρόνια. Για το φυσικώς ανθρακούχο διαρκεί 40 χρόνια. Δηλαδή στο μπουκάλι σας σήμερα πίνετε μια βροχούλα που έπεσε πριν 40 χρόνια. Φαντάζεστε τι φιλτράρισμα έχει γίνει κάτω στη γη;
Παρατηρείται μια αύξηση διεθνώς στην κατανάλωση ανθρακούχου νερού σε διάφορες μορφές. Πού το αποδίδετε;
Παρατηρείται ότι τα αναψυκτικά με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακος και ζάχαρης αρχίζουν να χάνουν καταναλωτές, ενώ αντίθετα η τάση του φυσικού μεταλλικού νερού είναι συνεχώς ανοδική, ιδίως μάλιστα των φυσικώς ανθρακούχων νερών. Θεωρώ ότι ο καταναλωτής μέσα στην προσπάθειά του να κάνει καλό στον εαυτό του, προτιμά το ποιοτικό νερό όλο και περισσότερο.
Μιλάτε συχνά για τη γεύση του νερού.
Σωστά. Και όντας Έλληνας δεν μπορώ να ξεχάσω και την περίφημη αντίφαση που υπάρχει μεταξύ δύο μεγάλων Ελλήνων: Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι το νερό είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο. Μάλλον έπινε νερό από μια μόνο πηγή! Από την άλλη, ο Ιπποκράτης στο Περί Αέρων, Υδάτων και Τόπων περιγράφει 6-7 γεύσεις του νερού. Το νερό λοιπόν έχει γεύση. Το νερό είναι μια καθημερινή απόλαυση. Το νερό είναι καθημερινή υγεία. Και είμαι πάρα πολύ περήφανος που προτείνω αυτό το νερό στους συμπατριώτες μου.