Περισσότερα από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τον κινηματογράφο Αλεξάνδρα, τον τελευταίο χειμερινό κινηματογράφο της Καλλιθέας, καθώς, όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι διαχειριστές του, η χθεσινή ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του, μετά τη μη ανανέωση της σύμβασης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την κινητοποίηση του Δήμου Καλλιθέας στην κατεύθυνση διάσωσης του κινηματογράφου, καταρχάς με το να μην επιτρέψει την αλλαγή χρήσης του χώρου. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες του Δήμου θα επιχειρούσαν να έρθουν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε εκτός των άλλων και μουσική χροιά, καθώς ομάδα νέων με μουσικά όργανα έπαιξε τραγούδια, στα οποία συμμετείχε το πλήθος.
Η ιστορία του «Αλεξάνδρα»
Ο κινηματογράφος Αλεξάνδρα συμπληρώνει 55 χρόνια παρουσίας, αποτελώντας έναν πόλο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το ebook του Μάνου Γαϊτάνου «Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε», το «Αλεξάνδρα» επί της οδού Κρέμου 141 στην Καλλιθέα, άνοιξε τις πύλες του το 1969, διαθέτοντας μεγάλη αίθουσα 600 θέσεων.
«Δημιουργήθηκε στο ημιϋπόγειο μιας πολυκατοικίας και η μακρόστενη, κάπως σφηνοειδής αίθουσά του, ήταν λιτή και φροντισμένη. Στη Β προβολή αρχικά, ανέβηκε στη συνέχεια στην Α και παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να κρατήσει για αρκετά χρόνια. Έκλεισε για μεγάλο διάστημα και στις 22/11/2003 άνοιξε ξανά, μεταμορφωμένη. Είχε περάσει στην επιχείρηση του κινηματογράφου Ετουάλ (επίσης στην Καλλιθέα), μετονομάστηκε σε Ετουάλ – Αλεξάνδρα και ο χώρος άλλαξε ριζικά.
Δημιουργήθηκαν δύο μικρότερες αίθουσες πια, διαφορετικές μεταξύ τους, και μεγάλο φουαγιέ. Η αίθουσα 1 έχει 250 καθίσματα και η αίθουσα 2 έχει 155. Ο δεύτερος αυτός κύκλος ζωής ήταν σύντομος, μέχρι το 2011. Η Αλεξάνδρα έκλεισε ξανά για δύο χρόνια και το 2013 επαναλειτούργησε υπό άλλη διεύθυνση, με καλυμμένη τη λέξη Ετουάλ στην επιγραφή της», όπως αναφέρεται.
Από το 2015 μέχρι και σήμερα ανέλαβαν τη λειτουργία του οι άνθρωποι που έμελλε να… κατεβάσουν και τα ρολά. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρά τις διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτήν της πανδημίας, που «γονάτισαν» τον κλάδο, το Σινέ Αλεξάνδρα διατηρούσε μια σταθερή και πιστή πελατεία. Έτσι, δεδομένου ότι η επιχείρηση επέλεγε δημοφιλείς παραγωγές πρώτης προβολής, είχε αρκετό κοινό ώστε να είναι βιώσιμη.
Η τελευταία μάλιστα επιτυχία ήταν η προβολή του «Poor Things», της πρόσφατης βραβευμένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, που λόγω μεγάλης προσέλευσης κρατήθηκε για αρκετές εβδομάδες.
Η είδηση και οι αντιδράσεις
Τη δυσάρεστη εξέλιξη για την παύση λειτουργίας του Σινέ Αλεξάνδρα έκαναν γνωστή οι σημερινοί διαχειριστές του πριν λίγες ημέρες, με το ακόλουθο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αγαπητοί φίλοι της Αλεξάνδρας σας ενημερώνουμε ότι η Τετάρτη 24/4 θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του κινηματογράφου καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου επέλεξε να μην μας ανανεώσει την σύμβαση.
Πήραμε στα χέρια μας τον κινηματογράφο το 2015 και τον λειτουργήσαμε για 9 χρόνια προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και πιστεύουμε ότι τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας. Δεν γνωρίζουμε τι μέλλον θα έχει η Αλεξάνδρα, ίσως έφτασε η στιγμή να κλείσει και ο τελευταίος χειμερινός κινηματογράφος της Καλλιθέας. Σας ευχαριστούμε θερμά που μας στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια και ευχόμαστε σε όλους σας τα καλύτερα».
Η αναστολή λειτουργίας του κινηματογράφου ευαισθητοποίησε μία σημαντική μερίδα κατοίκων της Καλλιθέας, οι οποίοι συνέταξαν το παρακάτω ψήφισμα:
«Διάσωση του «Σινέ Αλεξάνδρα – Καλλιθέα»
«Πριν δύο ημέρες, η διεύθυνση του χειμερινού κινηματογράφου “Σινέ Αλεξάνδρα”, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Τετάρτη 24 Απριλίου θα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της αίθουσας, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου επέλεξε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τους διαχειριστές του κινηματογράφου. Δεν γνωρίζουμε αν το “Σινέ Αλεξάνδρα”, η τελευταία χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα της Καλλιθέας, παύσει οριστικά να λειτουργεί ως σινεμά.
Τα τελευταία 9 χρόνια, το “Σινέ-Αλεξάνδρα” είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτισμού και μια υγιής επιχείρηση, που κατόρθωσε, σε δύσκολες εποχές για το σινεμά, να προσελκύσει το κοινό της Καλλιθέας (και όχι μόνον), με ένα ισορροπημένο, ποιοτικό αλλά και δημοφιλές πρόγραμμα, που καλύπτει όλες τις προτιμήσεις των θεατών, από απαιτητικούς σινεφίλ, έως οικογένειες και παιδιά.
Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, όπου οι εργαζόμενοι, με το χαμόγελο και την άψογη εξυπηρέτηση, κατάφεραν να αναπτύξουν προσωπικές σχέσεις με τους θεατές, οι οποίοι συχνά επιλέγουν την κινηματογραφική αίθουσα για τις οικογενειακές τους εξόδους. Ως κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνον, ζητάμε από τους αρμόδιους θεσμούς – φορείς (Δήμος Καλλιθέας, Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού, κ.α.), την με κάθε τρόπο εξεύρεση λύσης για τη διάσωση της μοναδικής κινηματογραφικής χειμερινής αίθουσας σε ολόκληρη την Καλλιθέα.
Ας κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε, ο καθένας από την πλευρά του, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένας χώρος απόδρασης από την πραγματικότητα που ζούμε, με τη θαλπωρή της συνοικιακής αίθουσας. Σαν πρώτη κίνηση, θα συγκεντρωθούμε την Τετάρτη 24 Απριλίου (τελευταία ημέρα λειτουργίας της αίθουσας), στις 18.30, μπροστά από το “Σινέ Αλεξάνδρα” (Κρέμου 141, Καλλιθέα) σε ένδειξη υποστήριξης και διαμαρτυρίας».
Σειρά λουκέτων
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχουν οι όποιες προσπάθειες διάσωσης του «Αλεξάνδρα», η Καλλιθέα, που ανήκει στους πολυπληθέστερους Δήμους της Ελλάδας, διέθετε κατά το παρελθόν μέχρι και 40 χειμερινά και θερινά σινεμά, γεγονός που την αναδείκνυε ως την περιοχή με τους περισσότερους ίσως κινηματογράφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Σήμερα, εάν τελικά επέλθει το λουκέτο και στο «Αλεξάνδρα», θα προστεθεί σε σειρά πολλών ακόμη στην περιοχή της Καλλιθέας. «Καλλιθέα», «Τροπικάλ», «Ετουάλ», «Μαργαρίτα», «Αφαία», «Νεράιδα», «Σινάν», «Παλλάδιον», είναι μόνο ορισμένα από αυτά, που κατέληξαν σούπερ μάρκετ, πολυκατοικίες, εμπορικά καταστήματα ή και παρέμειναν κλειστά και παραδομένα στη φθορά του χρόνου.
Έτσι, σήμερα η Καλλιθέα των δεκάδων αιθουσών έχει παραμείνει με ένα και μοναδικό θερινό σινεμά, το «Φλερύ», καθώς και το «Καλυψώ», που λειτουργεί περιοδικά ως δημοτικός κινηματογράφος, αλλά επί της ουσίας έχει εγκαταλειφθεί…
Διαβάστε ακόμη:
Lavipharm: Sale and Leaseback του εργοστασίου και εξαγορές νέων φαρμάκων ενόψει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ