Τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να έδειξαν νέο ρεκόρ για τα επίπεδα στα οποία έφθασαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2021, εν τούτοις έδειξαν και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος καθώς η δυναμική των εισαγωγών παραμένει ανωτέρα έναντι των προσπαθειών μεγαλύτερης εξωστρέφειας εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων.
Παρ’ όλα αυτά μία πιο αναλυτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι υπάρχει μία απ’ τις βασικές κατηγορίες προϊόντων που η χώρα μας εμφανίζεται να έχει εμπορικό πλεόνασμα. Πρόκειται για την κατηγορία «καπνός – ποτά» της οποίας μάλιστα οι εξαγωγές πέρυσι για πρώτη φορά άγγιξαν το 1 δισ ευρώ! Συγκεκριμένα έφθασαν τα 924,4 εκατ. ευρώ από 795 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 και 747,3 εκατ. ευρώ το 2019. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας έφθασαν πέρυσι τα 674,3 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ελαφρώς τα επίπεδα του 2019 (665 εκατ.) μετά τη μικρή κάμψη του 2020 (527 εκατ.). Κάτι που δείχνει ένα εμπορικό πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ…
Με δεδομένο ότι η κατηγορία των ποτών εξακολουθεί να παραμένει ελλειμματική σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, το συγκεκριμένο στοιχείο καταδεικνύει πως οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες, έπειτα από μία μακρά περίοδο κρίσης που συνδέθηκε κυρίως με την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης καπνικών εντός των συνόρων (η μέση δαπάνη υποχώρησε στα 37,42 ευρώ για την αγορά καπνού και 29,94 ευρώ για τσιγάρα το μήνα από 54,65 ευρώ και 52,85 ευρώ το 2008 αντίστοιχα), κατάφεραν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους επενδύοντας περισσότερο στην εξωστρέφεια τους.
Παπαστράτος: Κόμβος εξαγωγών μετά το μετασχηματισμό
Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μετασχηματισμού φυσικά αποτελεί η περίπτωση της Παπαστράτος. Υπό τη διοίκηση του κ. Χρήστου Χαρπαντίδη (αριστ. στην κεντρ. φωτ.) και με την καταλυτική βοήθεια του τότε διευθύνοντα συμβούλου της Philip Morris International Αντρέ Καλαντζόπουλος η ιστορική καπνοβιομηχανία, που έσβησε πέρυσι τα 90 κεράκια, έχει
Μέσα από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε και έχει δώσει τη θέση του σε ένα δεύτερο ύψους 125 εκατ. ευρώ.
Τσιγάρα πλέον το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο δεν παράγει αλλά μόνο προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, τα οποία και ο πολυεθνικός όμιλος προσπαθεί να προωθήσει σε όλο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι το εργοστάσιο της Παπαστράτος πλέον έχει γίνει κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα της Philip Morris και αποτελεί ένα απ’ τα λιγοστά που παράγουν αποκλειστικά προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, γίνεται αντιληπτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα το 86%(!), το οποίο εξάγεται σε 15 χώρες. Μόλις το 14% προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Γι αυτό εξάλλου και η Παπαστράτος έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο αναφοράς για την παραγωγή καινοτόμων καπνικών προϊόντων και σε έναν κόμβο εξαγωγών. Η πρώτη επένδυση των 300 εκατ. ευρώ έφερε 400 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 50% τους εργαζομένους στην εταιρεία, και εκτόξευσε τις ελληνικές εξαγωγές. Η νέα επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 115 θέσεις εργασίας.
Σημειωτέον πως η Παπαστράτος στην τελευταία χρήση για την οποία υπάρχουν δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (2020) πραγματοποίησε πωλήσεις (άνευ ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα είδη καπνίσματος) 428 εκατ. ευρώ αυξημένες 3% έναντι 414 εκατ. ευρώ το 2019. Συμπεριλαμβανομένου του φόρου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,299 δισ. ευρώ από 1,363 δισ. ευρώ το 2019. Τα έσοδα προήλθαν κατά 900 εκατ. ευρώ από εμπορική δραστηριότητα και περίπου 400 εκατ. ευρώ από βιομηχανική δραστηριότητα. Οι πωλήσεις προς το εξωτερικό ανήλθαν σε περίπου 183 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία της εταιρείας μειώθηκε το 2020 στα 68,803 εκατ. ευρώ από 84,135 εκατ. ευρώ το 2019.
Καρέλιας: Ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών
Η εισηγμένη στο ΧΑ Καρέλιας, που έκλεισε αισίως τα 133 χρόνια, μπορεί να μην ακολούθησε τόσο ριζοσπαστικό δρόμο όσο η Παπαστράτος και να έχει ακολουθήσει έναν πιο συντηρητικό δρόμο, ωστόσο έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σημειώσει άλματα κυρίως μέσω των κλιμακούμενων εξαγωγών σε χώρες όπως στην Μ. Ανατολή. Το 2021 όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας υπό τον κ. Ανδρέα Καρέλια (στο κέντρο της φωτ.), κατάφερε να πετύχει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων με αύξηση των εξαγωγών κατά 10%. Συγκεκριμένα οι πωλήσει στα τσιγάρα αυξήθηκαν 8,5% και στον καπνό για στριφτό 10,5%. Στους στόχους του ομίλου για το 2022 προέχουν η αύξηση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά αλλά και της παρουσίας της στο εξωτερικό, σε αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται. Διατηρεί θυγατρικές στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, όπου έχει επίσης εργοστάσιο, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο. Οι εξαγωγές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του μετά την αφαίρεση του ειδικού φόρου και του ΦΠΑ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για το εννεάμηνο του 2021 από τα 893,46 εκατ. ευρώ που ήταν τα ενοποιημένα αποτελέσματα, τα 726,87 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ΕΦΚ και ΦΠΑ, τα 41,4 εκατ. ευρώ σε καθαρές πωλήσεις στην Ελλάδα και τα 125,16 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις στο εξωτερικό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών πωλήσεων για τον Καρέλια προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου με την αφαίρεση των φόρων οι πωλήσεις εκεί ήταν 52,65 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κατά την ίδια περίοδο οι πωλήσεις ήταν 27,64 εκατ. ευρώ, στην Αφρική 36,8 εκατ. ευρώ και στην Ασία 8,06 εκατ. ευρώ.
Η Καρέλιας αποτελεί τη μοναδική αυτή τη στιγμή εταιρεία στον τομέα της καπνοβιομηχανίας, η οποία είναι ελληνικών συμφερόντων. Επικεφαλής της και μεταξύ των βασικών μετόχων είναι τα αδέρφια Ανδρέας και Ευστάθιος Καρέλιας, οι οποίοι καθορίζουν τις στρατηγικές επιλογές της επιχείρησης.
JTI: Αυξάνει τις εξαγωγές
Καταλυτικό ρόλο για την σημαντική αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας σε ο,τι αφορά τα προϊόντα καπνού έχει παίξει η Japan Tobacco International μέσω του εργοστασίου της πρώην ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη που απέκτησε το 2018. Ένας επενδυτικός κύκλος ύψους 30 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου ολοκληρώθηκε εξαπλασιάζοντας την παραγωγική δυνατότητα της μονάδας. Έτσι σε αυτή παράγονται πλέον δημοφιλείς ετικέτες προϊόντων της JTI που σε ποσοστό 75% κατευθύνονται στις ευρωπαϊκές αγορές. Το υπόλοιπο 25% μένει στην ελληνική. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι 3 στα 4 πακέτα τσιγάρων που παράγονται στο εργοστάσιο παίρνουν τον δρόμο για τις αγορές της Ευρώπης.
Μάλιστα, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα η εταιρεία, οι εξαγωγές της το 2021 αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με το 2020, φθάνοντας τα 3 δισ τσιγάρα.
Σημειωτέον ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε αλλαγή στη διοικητική «κεφαλή» της ελληνικής θυγατρικής. Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος έχει αναλάβει η Αμερικανίδα Lili Zigoslu (δεξ. στη κεντρ. φωτ.) η οποία πριν εκτελούσε χρέη Αντιπροέδρου Παγκόσμια για το Camel στα κεντρικά γραφεία της JTI στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2020 καθαρό κύκλο εργασιών (χωρίς τον ΕΦΚ) 85,61 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 864.000 ευρώ. Το σύνολο της καθαρής θέσης της JTI Hellas στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 1,13 εκατ. ευρώ.
Καπνεμπορικές
Πέραν των καπνοβιομηχανιών υπάρχουν επίσης και οι μεγάλες καπνεμπορικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν ως κρίκος της μεγάλης αλυσίδας της αγοράς συνεισφέροντας επίσης στο εμπορικό ισοζύγιο υπέρ της χώρας μέσα απ’ την εξωστρεφή τους δραστηριότητα. Μεταξύ των πιο γνωστών περιπτώσεων είναι η αιωνόβια Μισσιριάν ΑΕ στην Καβάλα.
Διαβάστε ακόμη
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της αγοράς από την ενεργειακή κρίση – Μετά το α΄τρίμηνο η ομαλοποίηση
Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα: 6 αποτελεσματικοί τρόποι με παραδείγματα (vid)
Επίδομα θέρμανσης – «myΘέρμανση»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι εξαιρούνται