Ο συνδυασμός της ικανοποιητικής εγχώριας ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων και της συνεχιζόμενης διολίσθησης των διεθνών τιμών του χάλυβα καθόρισε εν πολλοίς τις επιδόσεις της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με την ανακοίνωση με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, η εγχώρια ζήτηση χαλυβουργικών, τροφοδοτούμενη, κυρίως, από τη δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών, συντήρησε τις ποσοτικές πωλήσεις του Ομίλου στα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα περιθώρια κέρδους, παρότι βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2023, παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των γενικά ασθενών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και -ιδιαίτερα- της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, που αυξάνουν την υπερπροσφορά χάλυβα διεθνώς συντηρώντας την πίεση στις τιμές του μετάλλου. Τέλος, το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος (συνέπεια των υψηλών επιτοκίων) διατήρησε την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων της εταιρείας στο κόκκινο.
Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε στα ευρώ 92,4 εκ., ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα ευρώ 112,1 εκ., και στις δύο περιπτώσεις 10,5% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 λόγω ισόποσης μείωσης των τιμών των προϊόντων που εμπορεύεται ο Όμιλος.
Παρά τη μείωση της αξίας των πωλήσεων, το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 11,3%, φθάνοντας στις ευρώ 7.106 χιλ. έναντι ευρώ 6.382 χιλ. το α΄ εξάμηνο του 2023, λόγω της αύξησης του μεικτού περιθωρίου κατά 24,4% (από 6,2% σε 7,7%).
Αντιστοίχως, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 2.998 χιλ. από ευρώ 2.833 χιλ. πέρυσι, διαμορφώνοντας το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας στο 3,2%, αυξημένο κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν αρνητικά κατά ευρώ1.700 χιλ., στα επίπεδα, δηλαδή, της αντίστοιχης περιόδου του 2023, εάν δεν συνυπολογισθούν τα έκτακτα κέρδη ύψους ευρώ 1.329 χιλ., που προέκυψαν πέρυσι κυρίως από την πώληση ενός χρηματοοικονομικού παραγώγου αντιστάθμισης επιτοκίων. Σημειώνεται ότι οι χρηματοοικονομικές δαπάνες της περιόδου ανήλθαν σε ευρώ 2.828 χιλ., καταγράφοντας αύξηση έναντι των αντίστοιχων δαπανών του 2023 κατά ευρώ 121 χιλ. λόγω υψηλότερων επιτοκίων. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα προ φόρων έχουν επιβαρυνθεί, όπως κάθε χρόνο, και από τη λογιστική αντιμετώπιση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας το 2021 με αποσβέσεις τόκων ύψους ευρώ 760 χιλ..
Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε ευρώ 70,5 εκ. από ευρώ 79,5 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,3%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 90,2 εκ. από ευρώ 101,4 εκ., μειωμένος κατά 11,1%. Όπως και σε επίπεδο Ομίλου, η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στη μείωση των τιμών πώλησης. Το μεικτό κέρδος βελτιώθηκε κατά 9,2%, φθάνοντας στις ευρώ 6.204 χιλ. έναντι ευρώ 5.680 χιλ. το α΄ εξάμηνο του 2023, λόγω της αύξησης του μεικτού περιθωρίου κατά 23,1% (από 7,1% σε 8,8%).
Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 2.654 χιλ., από ευρώ 2.428 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το ποσοστό λειτουργικής κερδοφορίας ανήλθε σε 3,8%, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με πέρυσι. Τα αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν έναντι των συγκρίσιμων περυσινών (εξαιρουμένων, δηλαδή, των προαναφερθέντων εκτάκτων κερδών του 2023) κατά 4,7%, με τις ζημιές να περιορίζονται στα ευρώ 1.790 χιλ. από ευρώ 1.877 χιλ.. Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι επιβαρυμένο με αποσβέσεις τόκων ύψους ευρώ 760 χιλ. καθώς και με αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους ευρώ 132 χιλ. λόγω υψηλότερων επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός της Εταιρείας ήταν εφέτος κατά 4% ή ευρώ 2,5 εκ. χαμηλότερος.
Ως προς τις θυγατρικές εταιρείες, η SIDMA Bulgaria, παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά ευρώ 2.099 χιλ. ή 8,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω μειωμένων τιμών πώλησης. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα ευρώ 22.273 χιλ. έναντι ευρώ 24.373 χιλ. πέρυσι. Αντιθέτως, ο όγκος των πωλήσεών της αυξήθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 6,2%. Σε επίπεδο EBITDA παρουσίασε κέρδη ύψους ευρώ 344 χιλ. ενώ τα προ φόρων αποτελέσματά της ανήλθαν σε κέρδη ύψους ευρώ 90 χιλ..
Όσον αφορά στη SIDMA Romania, η πώληση της εταιρείας στην AGIR HADDECILIK A.S, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, μετά και την προ ημερών έγκριση της συναλλαγής από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ρουμανίας. Επισημαίνεται ότι η πώληση της SIDMA Romania αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο ισολογισμού.
Τέλος, ως προς την κεφαλαιακή διάρθρωση της Εταιρείας και του Ομίλου, σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας ανήλθαν σε ευρώ 24,6 εκατ. και η ρευστότητα του Ομίλου στα ευρώ 8,0 εκ., ενώ οι δανειακές του υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα ευρώ 70,9 εκατ., ήτοι στο 32% του κύκλου εργασιών του σε ετήσια βάση.
Το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες στην αγορά του χάλυβα, εγχωρίως και διεθνώς, δεν αναμένεται να μεταβληθούν τους προσεχείς μήνες κατά τρόπο, που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει ουσιωδώς τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας έως το τέλος της τρέχουσας χρήσης.
Παρά ταύτα, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των εξωτερικών παραμέτρων, οι οποίες επηρεάζουν τις επιδόσεις της ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, έχουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θετικό πρόσημο.
Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την τεράστια πρόκληση της αλματώδους αύξησης των τιμών, και οι νομισματικές πολιτικές μπήκαν σε τροχιά εξομάλυνσης, δημιουργώντας προσδοκίες για σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης.
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, βασισμένη όχι μόνον στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και στις επενδύσεις, με την καταλυτική συνδρομή των κεφαλαίων του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ.
Εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η Εταιρεία μπορεί να προσδοκά στο εγγύς μέλλον αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών.
Εκ παραλλήλου, βέβαια, η Εταιρεία μεριμνά και για τη βελτίωση των εσωτερικών παραμέτρων ανάπτυξης και κερδοφορίας: Αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και διείσδυση σε νέες αγορές με επιλεκτικές επενδύσεις, έλεγχος του κόστους λειτουργίας, συστηματική διαχείριση των κινδύνων, έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και τις πολιτικές βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.
Δοθέντων των ανωτέρω, η Εταιρεία, χωρίς να υποτιμά τους ελλοχεύοντες (γεωστρατηγικούς και πολιτικούς κυρίως) κινδύνους και χωρίς να παραβλέπει ότι η αβεβαιότητα συνιστά στους καιρούς μας βασικό συστατικό της κανονικότητας, θεωρεί ότι δικαιούται να αισιοδοξεί για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της.
Διαβάστε ακόμη:
Όμιλος ΔΕΗ: Στρατηγικό deal για εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου & Σαμαρά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα