search icon

Επιχειρήσεις

ΣΕΒ: Σε πρώτο πλάνο η νεοφυής επιχειρηματικότητα

Οι νέες συνεργασίες για τις start ups του Innovation Ready – Ο τρίτος κύκλος σε φάση προετοιμασίας - Το project Innovative Greeks και η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας καινοτόμων Ελλήνων

Οι start ups κερδίζουν έδαφος στην εγχώρια οικονομία, αν και ίσως δεν έχουν κατακτήσει ακόμα το μερίδιο συμμετοχής που δικαιούνται σε αυτήν. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέδραμε η πρωτοβουλία του ΣΕΒ Innovation Ready, στόχος της οποίας ήταν και παραμένει η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, αλλά και με την ερευνητική κοινότητα.

Έξι και τρεις περίπου μήνες, αντίστοιχα, μετά από τις δυο πρώτες κλειστές διαδικτυακές συναντήσεις δικτύωσης (στις 13.11.2020 και 1.2.2021) ο απολογισμός της προσπάθειας θεωρείται θετικός, και ήδη στελέχη από τις 22 συνολικά start ups (11+11) οι οποίες συμμετείχαν δηλώνουν ότι έχουν γίνει δέκτες ενδιαφέροντος ή και προτάσεων για νέες συνεργασίες.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα, όπως χαρακτηρίσθηκε, για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερη καινοτομία, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και καλύτερες/περισσότερες θέσεις εργασίας. Η όλη πρωτοβουλία εδράζεται στην λογική που έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος «πρέπει να βελτιώσουμε την ικανότητα μας να καινοτομούμε».

Οι επόμενοι γύροι της πρωτοβουλίας βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της προετοιμασίας των events και δεν θα αργήσουν. Στον προγραμματισμό του ΣΕΒ συμπεριλαμβάνονται μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων δικτύωσης για τεχνολογίες και λύσεις Industry 4.0, τεχνολογίες αγροτοδιατροφικού τομέα, κυκλική οικονομία και ενέργεια κ.α.

Ως τώρα, το Innovation Ready έχει διασυνδέσει 22 startups που δραστηριοποιούνται στη βιοτεχνολογία και το Industry 4.0 με τη βιομηχανία.

Η νέα δράση του Συνδέσμου άρχισε, υπενθυμίζεται, το Νοέμβριο, όταν με θέμα «Βιοιατρικές τεχνολογίες του αύριο σήμερα», 11 ώριμες νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοιατρικής και έχουν λάβει χρηματοδότηση από funds, παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα τους σε εκπροσώπους 40 φαρμακοβιομηχανιών και σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου φαρμάκου και υγείας, τους ενημέρωσαν σχετικά με ισχυρές πατέντες και τους εξήγησαν τις συνεργασίες που αναζητούν. Είναι ο: Advantis, Athroa/Aimbrain, EnzyQuest, Athroa/Gistec, K-Invent, LANGaware, Nanoplasmas, Athroa/Photostick, Purposeful, Qcell, Tendertec.

Το δια ταύτα αποτελεί η εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών που αναζητούν τρόπους εισόδου στην αγορά… Τον Φεβρουάριο, στην διάρκεια της 2ης κλειστής διαδικτυακής συνάντησης δικτύωσης, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων ενημερώθηκαν σχετικά με από τους experts του software σε άλλες 11 start ups για …digital προϊόντα που ξεχωρίζουν στον χώρο των λύσεων Industry 4.0.

Οι 11 νεοφυείς εταιρείες οι οποίες περιέγραψαν τις συνεργασίες που αναζητούν από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται είναι οι Bespot, Bota Systems AGSA, Data Viva, Ebneusys, Irida Labs, Loctio, Netronix – airthinx, Phenometry, Pragma-IOT, Tekmon, Yodiwo.

Οι ελληνικές start ups της πληροφορικής που φιλοδοξούν να οδηγήσουν την βιομηχανία στη νέα της εποχή και να παρέχουν καινοτόμα τεχνολογικά «εργαλεία» στον κλάδο ικανά να ανατρέψουν δεδομένα …δεκαετιών στην παραγωγή, πληθαίνουν και όπως έχουν πει κάποιοι εκ των ιδρυτών και CEOs τους στο newmoney από τις πρώτες ημέρες της παρουσίασης των προϊόντων τους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συνεργασίας από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους. Αρκετές εξ’ αυτών των start ups παρέχουν τις προηγμένες και εύχρηστες τεχνολογικές λύσεις και σε σημαντικούς πελάτες στο εξωτερικό…

Πηγές του ΣΕΒ, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι δράσεις που φέρνουν πιο κοντά το οικοσύστημα των τεχνολογικών start ups με τις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις έχουν αποφέρει τα πρώτα ορατά αποτελέσματα. Και σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΒ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και επιτάχυνση των ρυθμών του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Βασικό μήνυμα της παραμένει ότι «στην Ελλάδα παράγεται αξιόλογη καινοτομία», με στόχο η δράση να αποτελέσει δύναμη πρακτικού μετασχηματισμού ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Δικτύωση με Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη του εξωτερικού

Σε παράλληλο χρόνο τρέχει άλλο ένα κομβικής σημασίας project του ΣΕΒ στο κομμάτι των start ups, που επίσης έχει αρχίσει να αποφέρει αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, στις 2 και 3 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε το πρώτο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks») το οποίο διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και Ελληνίδων της διασποράς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το event παρακολούθησαν περίπου 10.000 άτομα, απόδειξη του ενδιαφέροντος που προσέλκυσε. Ο στόχος του ήδη επιτυγχάνεται σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου, που είναι η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας καινοτόμων Ελλήνων με ένα κοινό σκοπό: μια ανοικτή σε όλους κοινότητα γνώσης και δικτύωσης, όπου αναγνωρισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη υψηλού επιπέδου μοιράζονται γνώσεις, διασυνδέσεις και πόρους με ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι start ups έχουν τη δυνατότητα να αδράξουν και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με leaders της επιχειρηματικότητας, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς. Οι επαφές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη…

Διαβάστε ακόμη:

Οι ξένοι θέλουν, εν μέσω πανδημίας, κατοικία στην Ελλάδα: Oι εθνικότητες και οι περιοχές με μεγάλη ζήτηση

Θεωρία του 19ου αιώνα καταρίπτει τις αισιόδοξες προβλέψεις για έκρηξη κατανάλωσης

Voucher 200 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο – Παράταση για τους προμηθευτές

Exit mobile version