του Νίκου Φιλιππίδη
Απίστευτα κι όμως… ελληνικά όσα συνεχίζουν να διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πολύπαθη και υπερχρεωμένη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (EBZ), με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να πετάξει την καυτή πατάτα στην επόμενη. Μετά τους πειραματισμούς διαδοχικών υπουργών και διοικήσεων, οι οποίοι όχι μόνο δεν οδήγησαν στην εξυγίανση ή έστω στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, φορτώνοντας την αντίθετα με επιπλέον ζημίες, πλέον ενεργοποιούνται οι λύσεις ύστατης ανάγκης.
Τις τελευταίες μέρες από τη μια η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, επαναφέρει στο προσκήνιο ως υποψήφιο επενδυτή το αμερικανικό fund Innovation Brain, το οποίο δύο φορές στο παρελθόν υπαναχώρησε από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας, χωρίς όμως ούτε αυτή τη φορά να είναι σαφές αν έχει κατατεθεί πρόταση, ποιο είναι το τίμημα και ποιες οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησής του. Για την ώρα, πάντως, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, με την άδεια προφανώς της κυβέρνησης, περιοδεύουν στις τευτλοπαραγωγικές περιοχές και τάζουν σε αγρότες, τευτλοεξαγωγείς και εργαζομένους την ανάσταση της ΕΒΖ.
Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, προετοιμάζεται για τη συζήτηση στις 10 Ιουνίου της αίτησης που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα σε μια προσπάθεια εξυγίανσης με το σπάσιμό της σε 8 κομμάτια.
Την ίδια στιγμή και λίγο πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της, το βασικό περιουσιακό στοιχείο της ΕΒΖ, τα εργοστάσιά της στη Σερβία, οδηγούνται σε απαξίωση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Με επιστολή-κόλαφο για τους χειρισμούς των εκλεκτών της κυβέρνησης στη διοίκηση της ΕΒΖ στα δύο εργοστάσια της Σερβίας, οι εργαζόμενοι στη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Ζαχαρουργίας Σερβίας έχασε την ευκαιρία να συνάψει εγκαίρως συμβόλαια με καλλιεργητές τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να σπαρθούν τελικά μόλις 50.000 στρέμματα με τεύτλα έναντι των 200.000 που καλλιεργήθηκαν πέρυσι και τροφοδότησαν με παραγωγή τα δύο εργοστάσια σε Τσρβένκα και Σαϊκάνσκα.
Εξαιτίας αυτής της «αμέλειας», δεν θα λειτουργήσει φέτος η μονάδα στη Σαϊκάνσκα, καθώς η μικρή παραγωγή τεύτλων επαρκεί για τη λειτουργία μόνο της μονάδας στην Τσρβένκα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φοβούνται ότι θα απολυθούν.
Ο περιορισμός της σερβικής παραγωγής στο 25% της δυναμικότητάς της εκτιμάται ότι είναι εξέλιξη ικανή να μειώσει κατά πολύ την αξία της επένδυσης στη Σερβία κάτω και από τα 20 εκατ. ευρώ που την υπολογίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό προφανώς συμφέρει τόσο τους ανταγωνιστές της στη Σερβία, την εταιρεία Sunoko του Μίοντραγκ Κόστιτς, μόνιμου ανταγωνιστή και υποψήφιου αγοραστή της ΕΒΖ στην περιοχή, που βλέπει τα μερίδια αγοράς της να μεγαλώνουν όσο και τον υποψήφιο αγοραστή Innovation Brain, καθώς μπορεί να μειωθεί το τελικό τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στη Σερβία θεωρούν ότι είναι προγραμματισμένη η απαξίωση των εκεί μονάδων, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα έμπειρα στελέχη των εργοστασίων και αντικαταστάθηκαν από νέα, άπειρα επιλογής της σημερινής διοίκησης. Δεν είναι επίσης τυχαίο αυτό που αναφέρουν στην επιστολή τους, ότι ενώ έπρεπε να δοθούν οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο, όπως γίνεται κάθε χρονιά, δόθηκαν τελικά τον Φεβρουάριο, όταν είχαν υπογραφεί τα συμβόλαια των παραγωγών με άλλες εταιρείες και ήδη είχαν προμηθευτεί με εφόδια (σπόρους, λιπάσματα κ.λπ).
Με 50.000 στρέμματα η παραγωγή ζάχαρης θα είναι 35.000-40.000 τόνοι. Η συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, όπως εκτιμάται, δεν είναι ικανή να εξυπηρετήσει καν τις υποχρεώσεις των τοπικών πελατών της Σερβίας, πόσω μάλλον που η Πειραιώς προβλέπει στο σχέδιό της ότι τη ζάχαρη που θα περίσσευε από τη Σερβία θα την εμπορευόταν η ΕΒΖ στην Ελλάδα για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια!
Περίεργο σχήμα
Μια ερώτηση με σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα υπέβαλε προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης η βουλευτής Σερρών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά αναφέρει ότι ενώ η Innovation Brain Cyprus Limited φέρεται να είναι ο νέος επενδυτής στην ΕΒΖ, οι αγρότες-τευτλοπαραγωγοί υπογράφουν συμφωνητικό παραλαβής σπόρων με την κυπριακή εταιρεία Zapana Enterprises Ltd. Ωστόσο, τα παραγόμενα ζαχαρότευτλά τους θα τα παραδώσουν στη Hellenic Agri Group S.A., μονομετοχική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την ελβετική EBAG Equity Brain AG, με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ! Στο μετοχικό σχήμα, όπως παρατηρεί η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά, συμμετέχει και η Hellenic Farmers Company IKE, που έχει 6 μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο 8.000 ευρώ!
Μάλιστα όπως ενημερώθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί στον Εβρο, η ΕΒΖ θα μετονομαστεί και τουλάχιστον για τη φετινή χρήση θα έχουν να συναλλαγούν με τη Hellenic Agri Group.
Σε αυτό το ασυνήθιστο περιβάλλον για μια εταιρεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 253 εκατ. ευρώ, ο εκπρόσωπος των υποψήφιων επενδυτών πραγματοποίησε περιοδεία την περασμένη εβδομάδα σε Σέρρες και Εβρο δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την πίστη των αγροτών στην τευτλοκαλλιέργεια, ενώ προχώρησε και σε εξαγγελίες για το μέλλον των εργοστασίων στην Ελλάδα. Προανήγγειλε παράλληλα την επέκταση της ΕΒΖ στην επεξεργασία μελάσας για παραγωγή βιοενέργειας καθώς και στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών.
Σημειώνεται ότι οι λιγοστοί εναπομείναντες πλέον παραγωγοί στην Ελλάδα έσπειραν με κυβερνητική παρότρυνση (διά στόματος ξανά κ. Πιτσιόρλα) για πρώτη φορά τόσο καθυστερημένα, τον Απρίλιο (Φεβρουάριο γίνεται η σπορά), προκειμένου να μη μείνει χωρίς προϊόν η μοναδική εν λειτουργία μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και απαξιωθεί περαιτέρω η εταιρεία.