search icon

Επιχειρήσεις

Self Test: Για ποιους είναι υποχρεωτικά από Δευτέρα- Οι ΚΑΔ και η διαδικασία

Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου - Τα πρόστιμα για τους εργοδότες

Σε self-tests θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Η διενέργεια του self-test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους (φυσική παρουσία).

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από την Δευτέρα 19 Απριλίου και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Μετά την πρώτη εβδομάδα το self test συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ.

Η σχετική ΚΥΑ περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ των δραστηριοτήτων που είναι υποχρεωτικά τα self test για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

– Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
– Εστίαση
– Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
– Υπηρεσίες καθαρισμού
– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
– χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Tι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος

Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test, είτε έχει δηλώσει θετικό self test.

Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ) όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ. Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test πριν προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή (με επιβάρυνση του εργοδότη τους), μόνο την για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.

Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζομένους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων κλπ.) Στη συνέχεια τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ως εξής:

1. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση. supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

2. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

3. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

4. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

5. Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή του ς ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

ΚΑΔ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΚΑΔ

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

47.11

Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

47.19

Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

47.21

Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.22

Λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος σε ειδικευμένα καταστήματα

47.23

Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.24

Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε ειδικευμένα καταστήματα

47.25

Λιανικό εμπόριο ποτών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.26

Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε ειδικευμένα καταστήματα

47.29

Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.30

Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

47.41

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα

47.42

Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα

47.43

Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα

47.51

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.52

Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.53

Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών, και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα

47.54

Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.59

Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε ειδικευμένα καταστήματα

47.61

Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.62

Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε ειδικευμένα καταστήματα

47.63

Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα

47.64

Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα

47.65

Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα

47.71

Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.72

Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.73

Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα

47.74

Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.75

Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα

47.76

Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.77

Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα

47.78

Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα

47.79

Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα

47.81

Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.82

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.89

Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.91

Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου

47.99

Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΕΣΤΙΑΣΗ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
56.10

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

56.21

Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29

Άλλες υπηρεσίες εστίασης

56.30

Δραστηριότητες παροχής ποτών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
49.10

Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών

49.20

Σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων

49.31

Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών

49.32

Εκμετάλλευση ταξί

49.39

Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.

49.41

Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων

49.42

Υπηρεσίες μετακόμισης

49.50

Μεταφορές μέσω αγωγών

50.10

Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών

50.20

Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων

50.30

Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών

50.40

Εσωτερικές πλωτές μεταφορές εμπορευμάτων

51.10

Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

51.21

Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων

51.22

Διαστημικές μεταφορές

52.10

Αποθήκευση

52.21

Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές

52.22

Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές

52.23

Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

52.24

Διακίνηση φορτίων

52.29

Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

53.10

Ταχυδρομικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής καθολικής υπηρεσίας

53.20

Άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
64.11

Δραστηριότητες κεντρικών τραπεζών

64.19

Άλλοι οργανισμοί νομισματικής διαμεσολάβησης

64.20

Δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου

64.30

Καταπιστεύματα, κεφάλαια και παρεμφερή χρηματοπιστωτικά μέσα

64.91

Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)

64.92

Άλλες πιστωτικές δραστηριότητες

64.99

Άλλες δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εξαίρεση τις ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία π.δ.κ.α.

65.11

Ασφάλειες ζωής

65.12

Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής

65.20

Αντασφάλιση

65.30

Συνταξιοδοτικά ταμεία

66.11

Διαχείριση χρηματαγορών

66.12

Δραστηριότητες σχετικά με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών

66.19

Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

66.21

Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών

66.22

Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών

66.29

Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

66.30

Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

81.21

Γενικός καθαρισμός κτιρίων

81.22

Άλλες δραστηριότητες καθαρισμού κτιρίων και βιομηχανικού καθαρισμού

81.29

Άλλες δραστηριότητες καθαρισμού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI: ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

92.00

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

96.02

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

96.09.19.08

Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

Διαβάστε ακόμη

Τα κρυπτονομίσματα εισβάλλουν και στον αθλητισμό – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Χρηστάκης: Τα φιλόδοξα σχέδια της HP στην Ελλάδα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Εικόνες μιας άλλης εποχής με λεωφορείο στην Αθήνα 

Exit mobile version