Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 διολισθαίνει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία δίνει συνέχεια στην αρνητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, μετά το μπαράζ πωλήσεων από ξένα funds που συμμετείχαν στην τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού χάνει 4,85% και βουλιάζει στα 4,824 ευρώ, το χειρότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών. Μάλιστα, ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απομένουν περίπου τρεις ώρες συνεδρίασης.
Η νέα καθίζηση επέρχεται στον απόηχο της λήξης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, κάτι που δυσχεραίνει την προσπάθεια συγκράτησης των απωλειών, οι οποίες στο τελευταίο 30ήμερο ξεπερνούν το 15%. Από την αρχή του έτους, δε, η σωρευτική κάμψη φθάνει το 46%, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α.
Αναμφίβολα, η ενεργειακή κρίση διαδραματίζει καίριο ρόλο σ΄ αυτή την εξέλιξη, καθώς η πολιτική των συνεχών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, σε συνδυασμό με το ακριβό κόστος και τη φορολόγηση των υπερκερδών, «αδειάζουν» τα ταμεία της επιχείρησης, υπονομεύοντας τις προοπτικές κερδοφορίας.
Αποτέλεσμα είναι διάφοροι επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2021 (έγινε στην τιμή των 9 ευρώ), να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν και να αποχωρούν από το μετοχικό κεφάλαιο. Κι αυτό, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να κάνει στροφή στην πολλά υποσχόμενη «πράσινη» ενέργεια.
Διαβάστε επίσης: