search icon

Επιχειρήσεις

Βασίλης Ανυφαντάκης: Ποια έργα δίνουν ώθηση στην Ιλυδα – Διψήφιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης

Έπεσαν οι υπογραφές για το σύστημα μηχανοργάνωσης των Πανεπιστημίων. Τα projects που διεκδικεί στην υγεία, η επέκταση στο εξωτερικό, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η είσοδος στο λογισμικό για τη διαχείρηση αποβλήτων

Ευκαιρίες για σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξής της αξιοποιεί αυτή την εποχή μια από τις μικρότερου, σχετικά, μεγέθους εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, η Ίλυδα, στους κλάδους της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά όχι μόνο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Βασίλης Ανυφαντάκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, η εικόνα που υπάρχει για την πορεία της Ίλυδας στο πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι ότι θα καταγράψει διψήφια αύξηση των μεγεθών της και πρόσθεσε μάλιστα «η εταιρεία πάει καλά φέτος και προσδοκούμε πώς θα έχουμε καλά νέα και του χρόνου, το 2025, σε επίπεδο εσόδων και κερδών. Θα πάνε καλά, πιστεύουμε, και το 2024 και το 2025 και το 2026.», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για τη διανομή υψηλότερου μερίσματος από αυτό που εγκρίθηκε χθες (0,02 ευρώ ανά μετοχή), ανάλογα και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επενδύσεων της.

Η κατοχύρωση έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού ή και η διεκδίκηση άλλων με σοβαρές αξιώσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων αθροιστικά υπερβαίνει κατά πολύ τον σημερινό κύκλο εργασιών της Ίλυδας, δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για την παρουσία της στην αγορά της πληροφορικής, όπου οι απαιτήσεις διαρκώς μεγαλώνουν.
Πέρσι, η εισηγμένη εμφάνισε ελαφρά μείωση (-5,58 %) του τζίρου της (4,11 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 4,35 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά αύξησε τα EBITDA της από 1,49 εκατ. ευρώ σε 1,825 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη της να υποχωρούν σε 1,147 εκατ. ευρώ, από 1,285 εκατ. ευρώ.

«Τα έσοδα ήταν περίπου τα ίδια, γιατί ορισμένα έργα τα οποία τρέξαμε δεν έχουν περαστεί στη χρήση του 2023 και είναι μεγάλα κομμάτια αυτά. Γι’ αυτό είχαμε λίγο μικρότερο τζίρο. Ανέβηκε το EBITDA όμως και αυτό θεωρείται πολύ θετικό. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.», τόνισε αρχικά ο κ. Ανυφαντάκης και εξήγησε ότι τα μεγέθη επηρεάσθηκαν από χρηματοοικονομικά έξοδα για δάνεια που εξοφλήθηκαν πρόωρα και εξασφάλισαν έκπτωση 30% (λογιστικοποίηση μη λειτουργικού κέρδους ύψους 480.000 ευρώ στη χρήση του 2022), με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δανεισμός της Ίλυδας να είναι μηδενικός. Κάτι, που σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα, βοηθά την εταιρεία, όπως είπε, να δει το μέλλον διαφορετικά.

Έπεσαν οι υπογραφές

Σε σχέση με τα έργα που πήρε η εισηγμένη, ο CEO της επιβεβαίωσε ενώπιον των μετόχων της ότι τον Φεβρουάριο υπογράφηκε η μεγάλη σύμβαση για την μηχανοργάνωση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας ( φοιτητολόγιο), με ένα ενιαίο πρόγραμμα, για το υπουργείο Παιδείας, με budget περίπου 11 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από το RRF, σε κοινοπραξία με τη Vodafone, με το ποσοστό της Ίλυδας να ανέρχεται σχεδόν σε 80%.

Παράλληλα, η εταιρεία διεκδικεί άλλο ένα μεγάλο project, του υπουργείου Υγείας, για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών και αναμένεται να κλείσει εντός του 2024, αξίας 7 εκατ. ευρώ, με την Ίλυδα να έχει υποβάλει την μοναδική πρόταση από κοινού με τη Nova και να διατηρεί και σε αυτό συμμετοχή ύψους 80%.

Η Ίλυδα προετοιμάζει, ταυτόχρονα, τη συμμετοχή της σε άλλο ένα έργο κομβικής σημασίας για τον νευραλγικό κλάδο της υγείας, αυτό για το ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους και τη διανομή κατ’ οίκον σε ασθενείς ειδικών κατηγοριών, καθώς το κράτος έχει ήδη προχωρήσει στην επίλυση νομικών θεμάτων όπως αυτά που συσχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα.

«Έχουμε πρόταση και για αυτό το έργο. Θεωρώ ότι θα πάει καλά. Θα είναι μια αρκετά μεγάλη επένδυση για εμάς, αλλά θα την κάνουμε. Για αυτό μας βλέπετε κάπως συγκρατημένους στη διανομή των μερισμάτων. Για να μην ξαναχρειαστεί για την ιδία συμμετοχή να πάρουμε δάνειο. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τα αποθεματικά 2,3 εκατ. ευρώ…», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας και πρόσθεσε ότι η Ίλυδα ποντάρει επιπλέον σε υψηλά έσοδα και από την παρουσία της ως πιστοποιημένος πάροχος στον ταχέως ανερχόμενο κλάδο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης δημοσίου, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι της αγοράς Epsilon Net, Entersoft, SoftOne:

«Αυτό μας δίνει δουλειά. Η πίτα δεν θα μοιραστεί σε πολλούς. Το πολύ σε 4, 5 ή 6 «παίκτες» και είμαστε ένας από αυτούς. Θα προσφέρει ένα σοβαρό εισόδημα στην εταιρεία, το οποίο θα έχει μια επαναληψιμότητα.».
Σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντάκη, η Ίλυδα αισιοδοξεί για την έκβαση της δικαστικής διένεξης με ελληνική τράπεζα σχετικά με την αποζημίωση (ύψους τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση του Alter, η οποία έχει φτάσει στον Άρειο Πάγο και επικρατεί αναμονή για την απόφαση.

Εξωτερικό και απόβλητα

Αποκάλυψε δε, ότι η Ίλυδα σύναψε συνεργασίες, ως πάροχος, με δυο μεγάλους οργανισμούς στην Ευρώπη, σε Ισπανία και Πολωνία, για την διαβίβαση των παραστατικών των πελατών τους προς την Ελλάδα. «Ο ένας διαθέτει 650 πελάτες», σημείωσε.
Πέρσι, ο επικεφαλής της εισηγμένης είχε κάνει λόγο για την είσοδο της εταιρείας στον κλάδο του λογισμικού για τη διαχείριση αποβλήτων/απορριμμάτων.

Διευκρίνισε ότι η Ίλυδα επένδυσε για τη δημιουργία συγκεκριμένου προϊόντος, έτοιμη να διεκδικήσει 2-3 έργα, τα οποία τελικά «πάγωσαν» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και της αλλαγής στις ηγεσίες των Περιφερειών.

Ο CEO της εταιρείας μίλησε για ένα αρκετά υψηλό ανεκτέλεστο, στο οποίο προστέθηκαν περί τα 8 εκατ. ευρώ μόνο από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο:
«Μας ενδιαφέρει να εξασφαλίσουμε επαναλαμβανόμενα έσοδα, έτσι ώστε μετά από το τέλος της προσεχούς 3ετίας και την εκτέλεση των έργων που θα έχουμε αναλάβει, να αποφύγουμε μια πτώση των εσόδων μας.», υπογράμισε και όταν ρωτήθηκε αν η Ίλυδα αποσκοπεί στο να εξελιχθεί σε μια εταιρεία υπηρεσιών και όχι έργων, δεν αρνήθηκε αυτή την προοπτική: «Εκεί πρέπει να καταλήξουμε».
Επισήμανε ότι η Ίλυδα αναζητά 10 άτομα προς πρόσληψη, ενώ το προσωπικό της αυξήθηκε σε 46 άτομα από 42.
Σχολίασε ότι η μετοχή της εταιρείας είναι υποτιμημένη και συμπλήρωσε ότι η αποτίμησή της θα ήταν το λιγότερο διπλάσια, αν ληφθούν υπόψη οι πολλαπλασιαστές των φετινών «χρυσών» deals του κλάδου (για τις εξαγορές των Epsilon Net, Entersoft).

Ερωτηθείς εάν η Ίλυδα έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς από άλλη εταιρεία, απάντησε:«Δεν το επιζητούμε αυτό, δεν είμαστε αυτής της λογικής. Αυτό θα σήμαινε εξαϋλωση. Εμείς το βλέπουμε διαφορετικά.».
Λίγο αργότερα, διευκρίνισε ότι τήρησε αρνητική στάση σε κρούσεις από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ και η ίδια επεδίωξε παλαιότερα ανάλoγο deal με συγκεκριμένο στόχο, χωρίς θετική κατάληξη.

Διαβάστε ακόμη  

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι θα φέρει νέες παρεμβάσεις 

Νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για την efood

Εκλογές στη Βρετανία: Η σαρωτική νίκη των Εργατικών φέρνει αλλαγές αλλά κρύβει και παγίδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version