Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία με την κυβέρνηση σε μία σειρά από θέματα που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά και κατ’ επέκταση την προστασία των Ελλήνων, εστίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να «γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα».

«Η κυβέρνηση βλέπει θετικά την συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου επικρατούσε κλίμα καχυποψίας. Ωστόσο εμείς ζητάμε από αυτή περισσότερα και πολύ ταχύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 24ου Insurance & Reinsurance Meeting, αναφερόμενος αφενός, στην κυβερνητική πρωτοβουλία για μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους, προτείνοντας στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του επίμαχος ποσοστού (σ σ. 290.000 πολιτες ευνοήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο) και τη συνεργασία αναφορικά με τα ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία, ωστόσο, συνεχίζουν να κινούνται στους ελληνικούς δρόμους.

Παράλληλα, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην επικείμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας πως το όριο των δύο εκατ. ευρώ έσοδα θα έπρεπε να πέσει στο ένα εκατ. ευρώ, καλύπτοντας περισσότερες επιχειρήσεις. «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιο γρήγορα», τόνισε, αναφέροντας πως το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό.

Περιορισμένη η απορρόφηση της ασφαλιστικής κάλυψης

Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στην Ελλάδα οι καταναλωτές δεν είναι επαρκώς ενήμεροι σχετικά με τα οφέλη της ασφάλισης, τα επίπεδα κινδύνου, την πραγματική τιμή της ασφάλισης κατοικίας και την αξιοπιστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

«Σύμφωνα με έρευνες, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού χωρίς εμπειρία ασφάλισης στην Ε.Ε. Επίσης, το 57% των Ελλήνων που διαθέτουν ασφάλιση κατοικίας δεν την αγόρασε με δική του πρωτοβουλία, αλλά μόνο ως προϋπόθεση ενυπόθηκου δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο της, για να προσθέσει:

«Οι Έλληνες πολίτες τείνουν να έχουν χαμηλότερη αντίληψη του κινδύνου που σχετίζεται με φυσικές καταστροφές, φαίνεται να προτιμούν μικρά βραχυχρόνια οφέλη παρά την καταβολή χρηματικών ποσών για μελλοντική προστασία, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται τη διαδικασία αγοράς ασφάλισης ως αρκετά δύσκολη. Ταυτόχρονα, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε., καθώς πάνω από το 30% των Ελλήνων πολιτών δεν είναι διατεθειμένο να αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη, επειδή δεν εμπιστεύεται ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπρόσθετα, για πάνω από το 50% των ατόμων που διέκοψαν την ασφαλιστική τους κάλυψη οι λόγοι ήταν είτε ότι τα ασφάλιστρα ήταν πολύ υψηλά είτε ότι δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσουν το ασφάλιστρο».

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, λοιπόν, συμβάλλουν, ώστε η απορρόφηση της ασφαλιστικής κάλυψης στην Ελλάδα να είναι περιορισμένη από πλευράς ζήτησης.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2024

Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό, εφαρμόσαμε 60 πολιτικές για στήριξη οικογενειών (vid)

Ντίμον (JP Morgan): Στασιμοπληθωρισμός το χείριστο σενάριο – Τα επιτόκια ίσως αυξηθούν ακόμα «λίγο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ