Κύμα καταγγελιών για ηλεκτρονικές επενδυτικές απάτες έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τους αρμόδιους φορείς και τις εποπτικές αρχές της αγοράς. Οι διαδοχικές προειδοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το επενδυτικό κοινό αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα φαινόμενα εξαπάτησης πλέον έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Όπως προκύπτει, επιτήδειοι μέσω εταιρειών-φαντάσματα με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, την Κοινοπολιτεία της Δομινίκας, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την Ανατολική Ευρώπη και άλλους “εξωτικούς” προορισμούς έχουν καταφέρει να αποσπάσουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, σημαντικά χρηματικά ποσά από εύπιστους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επενδυτές, υποσχόμενοι μεγάλες αποδόσεις με πολύ λίγα χρήματα.
Μέσω call centers που “μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης” αλλά και μέσω διαφημίσεων σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι επιτήδειοι ωθούν τους επενδυτές-θύματα σε ιστοσελίδες που διαφημίζουν συναλλαγές κυρίως σε συνάλλαγμα (FOREX), πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα, πετρέλαιο, συμβόλαια επί διαφορών (CFDs) αλλά και κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και όχι μόνο, καταφέροντας να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί μία αύξηση τέτοιων τηλεφωνημάτων με πρόθεμα (+ 44..).
Φυσικά οι διαδικτυακές αυτές πλατφόρμες συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι αδειοδοτημένες (από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την ΤτΕ ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή) αλλά συχνά χρησιμοποιούν παραπλανητικά στοιχεία (κυρίως για το καθεστώς εποπτείας τους), τα οποία ένας άπειρος επενδυτής δεν είναι σε θέση να εντοπίσει. Περιέργως πως, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βάσεις συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, κάτι που λογικά θα αποτελέσει πεδίο διερεύνησης και από τις αρμόδιες αρχές εποπτείας της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
Διαδοχικές προειδοποιήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η εποπτική Αρχή της κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε διαδοχικές προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό, με στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και για να προλάβει νέες περιπτώσεις εξαπάτησης επενδυτών. “Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τέτοιες προσπάθειες εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού. Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο προβληματίζει η συχνότητά του. Από την πλευρά μας ήδη έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και με συντονισμένες κινήσεις θα επιλέξουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα”, αναφέρει η Πρόεδρος της Επιτροπής, κα Βασιλική Λαζαράκου.
Δεδομένων των σύνθετων και πολύπλοκων τεχνικών που χρησιμοποιούν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών, έχει ήδη διαπιστωθεί πως απαιτείται η κοινή δράση των αρμόδιων αρχών, σε συνεργασία και με εισαγγελικούς λειτουργούς. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται γνωστό στο newmoney πως με ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αλλά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα πλέγμα ενεργειών με στόχο την αποτροπή τέτοιων δόλιων ενεργειών
Πρωταρχικός στόχος είναι αμέσως μόλις εντοπίζονται περιπτώσεις μη αδειοδοτημένων εταιρειών που εμφανίζονται να παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες σε χρηματοπιστωτικά μέσα, να “κατεβαίνουν” οι σελίδες τους, να τίθενται δηλαδή εκτός λειτουργίας οι ιστότοποι τους, ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών. Πρακτικά, να αποτρέπεται η δυνατότητα να γίνου καταθέσεις που φαίνεται να καταλήγουν στους λογαριασμούς των επιτήδειων πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες.
Και άλλες πλατφόρμες στο στόχαστρο
Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις εξής πλατφόρμες:
«GLOBALIXLTD» με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ,
«MAXITRADE» με έδρα στις Νήσους Μάρσαλ,
«BTSAVE» με έδρα στην Κοινοπολιτεία της Δομίνικα
«TRADIXA»,
«STOCKLUX»,την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία «KONSTOS MARKETSLTD» με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους
VITAFX την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία VITA IMPEX LTD
Όπως έχει αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσω των online διαφημίσεων τους οι πλατφόρμες αυτές οδηγούσαν τους χρήστες σε ιστότοπο όπου εκεί καλούνταν είτε να επενδύσουν σε μία πλατφόρμα, αφού δώσουν τα στοιχεία τους, είτε να ανοίξουν ειδικό λογαριασμό τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρία που διαφημίζεται. Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι παθόντες αναφέρουν ότι, αρχικά, οι επενδύσεις τους εμφάνιζαν σημαντικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κίνητρο να θεωρήσουν την επένδυσή τους επιτυχή και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα ή να συστήσουν σε φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους να επενδύσει. Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν ζητούσαν να τους αποδοθούν τα κέρδη τους, με διάφορα προσχήματα η κατάθεση στον λογαριασμό τους καθυστερούσε υπερβολικά,και στο τέλος ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα απενεργοποιούνταν, με αποτέλεσμα την απώλεια των χρημάτων τους.
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη και εάν οι έδρες των εταιρειών αυτών βρίσκονται στις χώρες που δηλώνουν και σε ποιους λογαριασμούς καταλήγουν τελικά τα χρήματα που καταφέρνουν να αποσπούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γνωστοποιηθεί τουλάχιστον μια ακόμη περίπτωση μη αδειοδοτημένης διαδικτυακής πλατφόρμας που “ψαρεύει” πελάτες από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι του θέματος έχει επιληφθεί και η Αρχή Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που σε προ ημερών ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι δράστες των απατών των “μη ρεαλιστικών επενδύσεων” χρησιμοποιούν πλέον πιο αληθοφανείς επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες είτε συνδυάζονται με την πανδημία Covid-19 είτε με επενδύσεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Προκειμένου να κάμψουν τις αναστολές των επενδυτών, οι ως άνω δράστες αντί να προτείνουν την απευθείας επένδυση στην εταιρεία που εκπροσωπούν, παροτρύνουν τους εν δυνάμει επενδυτές να ανοίξουν λογαριασμούς σε γνωστές και με καλή φήμη πλατφόρμες επενδύσεων και συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο οι δράστες διατηρούν τους κωδικούς διαχείρισης των ηλεκτρονικών επενδυτικών λογαριασμών/πορτοφολιών που τηρούνται στις εταιρίες παροχής συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα να μπορούν να υπεξαιρούν τα ποσά που επενδύονται από τα θύματα. Η ως άνω μορφή νομιμοποίησης των εγκληματικών κερδών ήτοι με την αρχική τοποθέτηση των κεφαλαίων απευθείας σε λογαριασμούς εταιρειών κρυπτονομισμάτων, την απόσυρση τους σε λογαριασμούς των δραστών και τη μεταφορά τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών,σε πολλές χώρες παγκοσμίως,καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον εντοπισμό των ποσών αυτών καθώς και τις προσπάθειες των Αρχών για ανάκτηση τους και την επιστροφή στους επενδυτές/θύματα.»
Διαβάστε περισσότερα
Λευκός καπνός από τον ΟΠΕΚ+: Αποφάσισαν σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Το χαλινάρι στην αισιοδοξία της Λαγκάρντ: Οι αποπληθωριστικές τάσεις στον ευρωπαϊκό νότο
Σαρρηγεωργίου: «Οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη και έχουν στην άκρη μισθούς μόλις τριών ημερών»