Το σοκ που ακολούθησε αμέσως μετά από την είδηση για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν ισχυρό για όλους. Ειδικότερα για τα στελέχη των startup εταιρειών, οι οποίες ένιωσαν από τη μια στιγμή στην άλλη τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.
Αν και πέρασαν αρκετές ημέρες αγωνίας από εκείνη την Παρασκευή, και η κατάσταση ισορρόπησε κάπως για το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται και για τις επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα.
Οι συνθήκες εξακολουθούν να δείχνουν ευμετάβλητες και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, όταν μέχρι πριν από λίγο κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι ξημερώνει. Για κάποιους όμως όλο αυτό δεν υπήρξε, παρά μόνο για ελάχιστο διάστημα.
Για μερικές ώρες, ίσως. Στελέχη ορισμένων startup αντέδρασαν αποτελεσματικά σε χρόνο μηδέν. Προστάτεψαν τις εταιρείες τους, τους εργαζομένους τους και τους πελάτες τους και συνεχίζουν τις ζωές τους και τις δουλειές τους σαν πριν, με κανονικούς ρυθμούς.
Απτό παράδειγμα αποτελεί η Rippling. Η συγκεκριμένη HR startup άντλησε ποσό 500 εκατ. δολ. και διατήρησε όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της, με την αγορά να βρίσκεται σε φάση «κόκκινου συναγερμού», αλλά και την αποτίμησή της στο ύψος των 11,25 δισ. δολαρίων.
Ο Πάρκερ Κόνραντ, από τους expert του κλάδου, συνιδρυτής και CEO της Rippling, με περισσότερη ψυχραιμία και με πιο καθαρό μυαλό, έσπευσε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και πώς πείσθηκε ένας από τους βασικούς venture-capital χρηματοδότες της να στηρίξει τη νεοφυή εταιρεία -πάροχο λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού- στο πιο κρίσιμο timing. Την ώρα δηλαδή που κατέρρεε η SVB και δεν ήξερε καν την τύχη που θα είχαν τα χρήματά της και όσα διαχειριζόταν.
Σε έναν χρηματοδοτικό γύρο έκτακτης ανάγκης, όπως χαρακτηρίστηκε, η growth equity firm
Greenoaks Capital ηγήθηκε και έσπευσε να προσφέρει στη Rippling μια πολύτιμη «ανάσα», διαφυλάσσοντας το valuation των 11,25 δισ. δολ., παρά την αίσθηση ότι η διαφαινόμενη διόρθωση της αγοράς θα εμπόδιζε τις περισσότερες startup να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ποσά με ευνοϊκούς για αυτές όρους.
Η Rippling διαθέτει μια cloud-based Human Resources πλατφόρμα, που επιτρέπει στον χρήστη της να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται μια σειρά θεμάτων που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης και όχι μόνο, από τη μισθοδοσία, τα έξοδα, τις συσκευές που χειρίζεται, άλλες εφαρμογές, μέχρι και το κομμάτι των διακοπών τους ή οτιδήποτε άλλο αφορά τους υπαλλήλους της.
Η μία απάντηση στο ερώτημα «γιατί τόση εμπιστοσύνη;» δόθηκε από τα χείλη του Κόνραντ. Η δεύτερη από το μότο στην ιστοσελίδα της Greenoaks Capital. Όπως ανέφερε γραπτώς ο CEO της Rippling, μεταξύ πολλών άλλων, ο γύρος χρηματοδότησης – μαμούθ ήταν σε «καλή τιμή», που ο ίδιος και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι αντανακλά την απόδοση της εταιρείας, ειδικότερα δεδομένης και της αλλαγής στο πλαίσιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τον Πάρκερ Κόνραντ, η έκτακτη χρηματοδότηση «μας επιτρέπει να εστιάσουμε στους πελάτες μας και να δημιουργήσουμε εξαιρετικά προϊόντα ό,τι κι αν συμβεί με την οικονομία». Σχολιάζει ακόμα ότι δεν θα κρινόταν δυνατή αν η Rippling δεν ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να αναπτύσσεται με τριψήφιους ρυθμούς.
Κάτι που της επιτρέπει να διαθέτει μια βάση επενδυτών που είναι ένθερμοι υποστηρικτές της και αναζητούν πάντα ευκαιρίες για να αυξήσουν την ιδιοκτησία τους. Οι θέσεις της Greenoaks Capital; «Πιστεύουμε ότι μια μικρή χούφτα εταιρειών ορίζει κάθε γενιά. Η μοναδική μας αποστολή είναι να συνεργαζόμαστε και να εστιάζουμε έντονα σε αυτές τις ομάδες για δεκαετίες», διαβάζει κανείς στο site της.
Το χρονικό των γεγονότων
Το χρονικό της σύντομης περιπέτειας που βίωσαν τα στελέχη της εταιρείας, πριν προλάβουν να το καταλάβουν όσοι εξαρτώνται από αυτήν, δείχνει πόσο γρήγορα έτρεξαν τα γεγονότα. Σε μια μάλλον διδακτική ιστορία για το πώς μπορεί να προστατευθεί μια επιχείρηση όταν είναι σε εξέλιξη μια κρίση. Ο Κόνραντ μιλά για έναν ασυνήθιστο χρηματοδοτικό γύρο, ο οποίος προέκυψε σε χρόνο ρεκόρ.
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 5.30 π.μ., εξιστορεί, όταν ο κύριος τραπεζικός εταίρος της Rippling, η Silicon Valley Bank, κατέρρεε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ήταν μια ημέρα πληρωμής για πολλούς πελάτες της και οι διαδικασίες είχαν δρομολογηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πολύ πριν ανακοινωθούν τα προβλήματα της SVB, με τα χρήματα να έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό και τις εντολές πληρωμών να έχουν φτάσει στην τράπεζα. Ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ξημερώματα Παρασκευής, τον ξύπνησε και η φωνή τον ενημέρωνε ότι ορισμένοι υπάλληλοι πελατών της εταιρείας του δεν είχαν δει τις πληρωμές τους. Αρχικά θεώρησε ότι ευθυνόταν ένα λειτουργικό ζήτημα, καθώς τα τραπεζικά συστήματα έδειχναν ότι οι πληρωμές είχαν διεκπεραιωθεί.
Επιπλέον, το αρμόδιο τμήμα της SVB απέδιδε τις καθυστερήσεις στον μεγάλο όγκο πληρωμών. Μερικές ώρες αργότερα όλοι μάθαιναν τα κακά νέα, με τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων να περιλαμβάνουν και τα κεφάλαια μισθοδοσίας πάνω από 50.000 εργαζόμενων. Καθημερινών ανθρώπων από όλη την Αμερική που κερδίζουν κατά μέσο όρο 55.000 δολ. ετησίως και όχι πλούσιων επιχειρηματιών.
Η διοίκηση της αμερικανικής startup σκέφτηκε να χρηματοδοτήσει με 130 εκατ. δολ. από δικά της κεφάλαια τις μισθοδοσίες, με την ελπίδα να τα ανακτήσουν, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πότε και κατά πόσο. Με τη βοήθεια της JPMorgan Chase ως πλεονάζουσας υποδομής πληρωμών, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα, αλλά το πρόβλημα δεν είχε λυθεί: 545 εκατ. δολ. πελατών παρέμεναν «κλειδωμένα» στην SVB.
Περιμένοντας ότι θα απελευθερωνόταν ένα ποσό για τις πληρωμές του επόμενου τριημέρου, η άντληση ενός (έκτακτου) γύρου χρηματοδότησης κρίθηκε ως η καλύτερη επιλογή.
Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με ένα τηλεφώνημα σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Greenoaks, οι επενδυτές που στηρίζουν τη Rippling σχεδόν σε κάθε γύρο ανταποκρίθηκαν στο «αίτημα» και με τη συνδρομή νομικών η χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας, πάντα με βάση όσα αποκαλύπτει ο CEO της, μετά από δύο διαδοχικές ολονυχτίες.
Ο 43χρονος Κόνραντ έκανε λόγο για ανάκτηση των κεφαλαίων της εταιρείας από την SVB και την μεταφορά τραπεζικών εργασιών της στην JPMorgan Chase για την ομαλή ροή της μισθοδοσίας.
Το πάθημα, μάθημα
Η ειρωνεία; Το «αφεντικό» της HR startup κουβαλούσε στην πλάτη του τη μεγάλη αποτυχία με το προηγούμενο ανάλογο εγχείρημα του, τη Zenefits. Παραιτήθηκε υπό πίεση το 2016 και όπως ομολόγησε, κάποτε κρυβόταν στο σπίτι του («σαν μια οριακή αυτοκτονία, δεν μιλούσα σε κανέναν και έβλεπα αυτήν την καταστροφή να εκτυλίσσεται γύρω μου») και παρακολουθούσε ταινίες Star Wars, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι ρυθμιστικές Αρχές άρχιζαν να ερευνούν την προηγούμενη εταιρεία του.
Δεν το έβαλε κάτω. Το πάθημα, του έγινε μάθημα. Μπόρεσε να πάρει το αίμα του πίσω με τη Rippling, η οποία ιδρύθηκε το 2016, εξελίχθηκε σύντομα σε «μονόκερο» (2020), κατέγραψε στο ενεργητικό της συνεργασίες κορυφής, όπως αυτές με τις Apple, Amazon και Salesforce και πέρσι εκτοξεύθηκε στα 11,25 δισ. δολάρια.
«Δεν νομίζω ότι η Silicon Valley έχει ξαναδεί τέτοια επιστροφή», σχολίασε τον Μάιο του 2022 ο Τζ. Λιούις της Bedrock.
Διαβάστε ακόμη