search icon

Επιχειρήσεις

Reuters: Ο «κόκκινος χρυσός» της Ελλάδας που ανθίζει στην πληγωμένη οικονομία

Το σαφράν - το τόσο ακριβό μπαχαρικό που αποκαλείται "κόκκινος χρυσός" - έχει φέρει θέσεις εργασίας και χρήματα σε μια περιοχή πιο γνωστή για τα ανθρακωρυχεία και την ανεργία, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

Το σαφράν – το τόσο ακριβό μπαχαρικό που αποκαλείται “κόκκινος χρυσός” – έχει φέρει θέσεις εργασίας και χρήματα σε μια περιοχή πιο γνωστή για τα ανθρακωρυχεία και την ανεργία, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, αφιερωμένο στον κρόκο Κοζάνης.

Πριν από ένα χρόνο, οι παραγωγοί του άρχισαν να εξάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα κοιτάζουν προς την Κίνα.

Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς αυτούς, είναι νεαροί Έλληνες που απομακρύνθηκαν από την αγορά εργασίας κατά την εννιάχρονη οικονομική ύφεση της Ελλάδας. Επέστρεψαν στην εξοχή για να ζήσουν από τη γη, εξηγεί το δημοσίευμα.

Οι Έλληνες καλλιεργούν το σαφράν για τρεις αιώνες στην ύπαιθρο που περιβάλλει τον κρόκο, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι σαφράν. Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι το έχει χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει πληγές μάχης.

Ωστόσο, μέχρι το 2000, η ​​παραγωγή περιορίζόταν στα 30 κιλά ετησίως και για εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε στο Reuters ο Νίκος Πατσίουρας, επικεφαλής του Συνεταιρισμού του Σαφράν.

Αυτό άλλαξε το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, τονίζει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα παράγει σήμερα περίπου τέσσερις τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 70% πηγαίνει στο εξωτερικό. Ο Συνεταιρισμός διπλασίασε τα μέλη του από 494 σε 1.000. Έχει επίσης αυξήσει τη γη από 592 στρέμματα το 2008 σε 1.349 στρέμματα.
Σημάδια της κρίσης είναι ορατά σε ολόκληρη την περιοχή. Η ανεργία στη βορειοδυτική Ελλάδα είναι στο επίπεδο του 23,5%, δηλαδή 3 μονάδες υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο. Ωστόσο, στους αγρούς επικρατεί «φασαρία».

“Έχουμε τον Θεό με το μέρος μας, που μας έδωσε ένα τόσο μοναδικό προϊόν”, ανέφερε ο Πατσίουρας στο Reuters. «Το προσέχουμε σαν τα μάτια μας».

Το σαφράν αναπτύσσεται μόνο σε αυτήν την περιοχή της Ελλάδας. Διατίθεται ως Κρόκος Κοζάνης και ένα γραμμάριο κοστίζει περίπου 4 ευρώ στα ελληνικά καταστήματα.

Χρειάζονται 150.000 λουλούδια για να φτιάξουν ένα κιλό από το μπαχαρικό, το οποίο πωλείται για περίπου 1.500 ευρώ. Τα λουλούδια είναι μαζεύονται με το χέρι, και στο συνεταιρισμό οι γυναίκες το ζυγίζουν και το συσκευάζουν. Απαγορεύεται να φορούν μακιγιάζ και αρώματα, για να προστατεύσουν τη γεύση του.

Το Ιράν είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός σαφράν στον κόσμο, αλλά η ζήτηση για την ελληνική ποικιλία αυξάνεται, δήλωσε ο Πατσίουρας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για εξαγωγές το 2019.

Exit mobile version