Το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση με 6.897.057 επιβάτες και ακολούθησαν η Ρόδος με 5,5 εκατ. επιβάτες, η Κέρκυρα με 3,2 εκατ. τα Χανιά με σχεδόν 3 εκατ. επιβάτες, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η Κως με παραπάνω από 2,5 εκατ. επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά την προέλευση των ταξιδιωτών, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία «ψήφισαν» Ελλάδα για το 2019, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι 6,9 εκατομμύρια μετακινήθηκαν με πτήσεις εσωτερικού στους 14 κορυφαίους προορισμούς.
Στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και κατ’ επέκταση στο νέο αυτό ρεκόρ, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο οι εκσυγχρονισμένες υποδομές όσο και η αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρεται. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές ενέργειες για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών και δρομολογίων ενώ παράλληλα εργάζεται διαρκώς σε συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς πάνω σε ένα στρατηγικό πλάνο που θα ευνοήσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Αναφορικά με τις υποδομές, η Fraport Greece έχει ολοκληρώσει τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης σε 9 από τα 14 αεροδρόμια και συγκεκριμένα σε Χανιά, Ζάκυνθο, Καβάλα, Ακτιο, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο και Σκιάθο.
Ο γενικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών της Fraport Greece, Ηλίας Μαραγκάκης (πρώτος από αριστερά), με την τυχερή επιβάτη στην πτήση της Θεσσαλονίκης και στελέχη της ομάδας του αεροδρομίου
Χαρούμενοι επιβάτες
Για να διασφαλίσει μάλιστα την αποτελεσματικότητα των εργασιών και των υποδομών που παραδίδει στο κοινό, διεξήγαγε έρευνα ικανοποίησης επιβατών, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες αναγνώρισαν όλα εκείνα τα νέα στοιχεία που εξασφαλίζουν μια ασφαλή, σύγχρονη και φιλική αεροδρομική υποδομή. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες ανέφεραν ότι παρατήρησαν ταχύτερη εξυπηρέτηση στα check-in points, ότι ο αυξημένος αριθμός σημείων ελέγχου ασφαλείας και θυρών πρόσβασης διευκόλυνε το ταξίδι τους, ενώ σημείωσαν ότι οι υπηρεσίες συνολικά ήταν αναβαθμισμένες. Ακόμα, οι ταξιδιώτες παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις και σε ό,τι αφορά τους χώρους υγιεινής, τα εμπορικά καταστήματα, ενώ φαίνεται ότι η παραμονή στο αεροδρόμιο έχει γίνει πλέον ευχάριστη, καθώς τα καταστήματα εστίασης έχουν ανανεωθεί πλήρως.
Ειδικά για το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τον υπό κατασκευή τερματικό σταθμό αξίζει να αναφερθεί ότι ψηφίστηκε ως το Εργο της Χρονιάς 2019 στο πλαίσιο του ITC 2020 – 4ου Συνεδρίου Υποδομών – Μεταφορών.
Το 2020 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο, καθώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στα υπόλοιπα πέντε αεροδρόμια συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς Μυκόνου, αλλά και διότι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας θα ανοίξει την αυλαία της για τη νέα, πολλά υποσχόμενη δεκαετία.