Το περασμένο καλοκαίρι η διοικητική ομάδα της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home, μίας εκ των δύο ελληνικών θυγατρικών του πολυεθνικού ομίλου, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Παγώνη ταξίδευε σε νησιά της άγονης γραμμής διαφημίζοντας την πρωτοβουλία της για ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού που θα βοηθούσε τους νησιώτες που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λόγω της λειψυδρίας.
Αυτό όμως που σίγουρα δεν διαφήμισε, ούτε βέβαια επικοινώνησε είναι το λουκέτο που έβαλε με συνοπτικές διαδικασίες στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής που διατηρούσε ο πολυεθνικός όμιλος στην Ελλάδα, στο Βασιλικό Ευβοίας, την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων και εν τέλει την πώληση του ακινήτου έναντι 800 χιλ. ευρώ!
Μία διαδικασία που προσπάθησε, και τελικά πέτυχε, να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες και όσο το δυνατόν αθόρυβα, όπως φάνηκε εξάλλου απ’ το γεγονός ότι δεν «άνοιξε μύτη» με διαμαρτυρίες εργαζομένων και συνδικαλιστικών φορέων. Εξάλλου ήδη είχε φροντίσει να δεσμεύσει ένα ποσό περίπου 700 χιλ. ευρώ για αποζημιώσεις, όπως φαίνεται απ’ τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 που μόλις ανήρτησε στο ΓΕΜΗ.
Σε κάθε περίπτωση τα πολυδιαφημισμένα «παραγόμενα στην Ελλάδα» προϊόντα της πολυεθνικής, όπως το Quanto, το Finish κα έχουν σταματήσει να παράγονται απ’ τον περασμένο Μάιο στη χώρα μας και πλέον η Reckitt Benckiser περιορίστηκε στις εμπορικές δραστηριότητες επί ελληνικού εδάφους.
Για την απόφαση να μπει λουκέτο στο εργοστάσιο η διοίκηση επικαλείται την «ειλημμένη απόφαση» να σταματήσει η παραγωγή του μαλακτικού ρούχων Quanto, που αποτελούσε την κύρια γραμμή παραγωγής του εργοστασίου «καθώς κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα για την εταιρεία», όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε στο ΓΕΜΗ.
Έτσι την απόφαση που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2022 ακολούθησε η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου. Η παύση της παραγωγής έλαβε χώρα στο τέλος Ιουλίου με την εξυπηρέτηση των πελατών από τις εναπομείναντες ποσότητες, την απόλυση όλου του εργατικού δυναμικού και τέλος με την πώληση του εργοστασίου.
Πάντως όπως φαίνεται απ’ τις ίδιες οικονομικές καταστάσεις η λειτουργία του εργοστασίου μπορεί να κρίθηκε ως ζημιογόνα εν τούτοις το τελικό αποτέλεσμα πέρυσι ήταν κερδοφόρο για την εταιρεία, παρά την πληθωριστική «λαίλαπα».
Συγκεκριμένα η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home ΑΕ είχε το 2022 καθαρές πωλήσεις 29,04 εκατ. ευρώ έναντι 29,87 εκατ. ευρώ το 2021. Τα προ φόρων κέρδη ήταν 1,81 εκατ. ευρώ έναντι 2,01 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους ήταν 1,16 εκατ. ευρώ, από 1,54 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Επίσης έχει θετικό κεφάλαιο κίνησης 2,25 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή θέση ύψους 24,52 εκατ. ευρώ, από 23,36 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Σημειώνεται ότι η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home προέκυψε τον Απρίλιο του 2019 μέσα απ’ τη μερική διάσπαση της ΡΕΚΙΤ ΜΠΕΚΙΖΕΡ ΕΛΛΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ και την μεταβίβαση του ενεργητικού και του παθητικού του επιχειρηματικού τμήματος Υγιεινής Σπιτιού σε αυτή. Έτσι στην αρχική εταιρεία απέμεινε το τμήμα Υγείας και πλέον έχει μετονομαστεί σε Reckitt Benckiser Hellas Healthcare
Σύμφωνα με το καταστατικό της η κυριότερη δραστηριότητα της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home είναι η παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση χημικών και χημικοτεχνικών προϊόντων καθαρισμού και αποσμητικών χώρου.
Η Εταιρεία ελέγχεται κατά 84,27% από την εταιρεία Reckitt Benckiser Holdings (Italia) Srl η οποία εδρεύει στην Ιταλία και κατά 15,73% από την Εταιρεία RECKITT BENCKISER (HYGIENE HOME) HOLDINGS LIMITED η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο μέτοχοι της Εταιρείας ανήκουν στον όμιλο RB Group PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος καταρτίζει ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, μέρος των οποίων αποτελεί η Εταιρεία ως θυγατρική.
Διαβάστε ακόμη
Ξέσπασε «πόλεμος» δικαστών με κυβέρνηση και ΕΦΚΑ για τις συντάξεις
Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωτοπορούν και στη ναυπήγηση πράσινων πλοίων (pics)
Νίκο Γκαριμπόλντι (CDI Pfizer): «Η Eλλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα hub για το μέλλον» (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ