search icon

Επιχειρήσεις

Q&R: Το σχέδιο για εξαγορές 20 εκατ. ευρώ – Στόχοι σε ΑΙ, Cyber Security, Fintech (pic)

Πώς η εισηγμένη αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εκτινάξει τα έσοδά της. Το ανεκτέλεστο, η επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, οι επενδύσεις, η ΑΜΚ. Τι είπε ο CEO Π. Πασχαλάκης

Η Q&R αποτελεί μια από τις πιο συζητημένες στην αγορά ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αυτή την εποχή, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξής της, αλλά και της εισόδου εφοπλιστικών κεφαλαίων στη μετοχική της σύνθεση, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες -ιδιαίτερα σημαντικής για την περαιτέρω πορεία της- έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, στο Μαρούσι, λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος, με απόφαση για την τέλεσή της σε άλλη ημερομηνία (13/6), δεν σταματά την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων της εισηγμένης, η οποία διέθετε ένα ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων άνω των 40 εκατ. ευρώ έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς με αρχές της τρέχουσας. Στοιχεία τα οποία θα αναθεωρηθούν πιθανόν προσεχώς «προς τα πάνω».

Σύμφωνα με τα πλάνα που υπάρχουν, εφόσον εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 30,1 εκατ. ευρώ (βασικό θέμα της Γ.Σ.), ποσό περίπου 19 εκατ. ευρώ έως 20, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ, αναμένεται να διατεθεί από την Quality & Reliability, εντός 36 μηνών από την ολοκλήρωση της, για την απόκτηση συμμετοχών, ή/και την πραγματοποίηση εξαγορών, σε άλλες εταιρείες πληροφορικής.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο CEO της Q&R, Παναγιώτης Πασχαλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του newmoney, ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η πρώτη τουλάχιστον από μια σειρά εξαγορών μέσα στο 2024.

Ο Παναγιώτης Πασχαλάκης

«Είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε εξαγορές, αυτό λέει άλλωστε και η πρόσφατη ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, αθροιστικής αξίας κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Μας ενδιαφέρει πολύ ο ιδιωτικός τομέας και κοιτάζουμε να κάνουμε τις εξαγορές σε κλάδους όπως το ΑΙ, το Cyber Security, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, το Fintech δηλαδή, αλλά και την παρουσία σε ξένες αγορές. Την εξωστρέφεια των εταιρειών που θα εξετάσουμε προς εξαγορά. Μας ενδιαφέρουν και ελληνικές εταιρείες με δραστηριότητα και πωλήσεις στο εξωτερικό και ξένες.», εξήγησε ο κ. Πασχαλάκης και διευκρίνισε προς τους εκπροσώπους του τύπου πως δεν εννοεί ότι θα γίνουν ταυτόχρονα όλες αυτές οι κινήσεις («δεν θα βρεις εύκολα από μια εταιρεία σε κάθε τομέα»). Απλά περιγράφει με αυτό τον τρόπο ορισμένους από τους στόχους του νέου business plan της Q&R.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο, κατά τον ίδιο, είναι ότι θα αποκτηθούν πλειοψηφικές συμμετοχές στις υπό εξαγορά εταιρείες πληροφορικής, με ποσοστό άνω του 50+1%, για να εξασφαλιστεί ο έλεγχός τους, ενώ δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων.
«Δεν κοιτάμε startups, αλλά καλές, καθιερωμένες εταιρείες πληροφορικής. Ο σκοπός είναι η πρώτη εξαγορά να πραγματοποιηθεί μέσα στο έτος.», είπε ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης και άφησε να φανεί ότι γίνεται ήδη μια πρώτη προεργασία/αξιολόγηση στόχων στο μέτωπο των εξαγορών από την Q&R.
Ως προς το μέγεθος των εξαγορών, ο Παναγιώτης Πασχαλάκης τόνισε ότι δεν θεωρείται απαραίτητο να γίνουν πολλές και μικρές εξαγορές («είναι δύσκολο να διαχειριστείς έναν όμιλο, με πολλές και μικρές εταιρείες», σχολίασε) και δεν απέκλεισε να είναι «μια και μεγάλη, ή δυο μεγάλες», σε σχέση με το ποσό που θα διατεθεί ως budget για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Q&R, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Αύγουστο του 2000 με παρουσία στην Κύρια Αγορά από το 2011, πέτυχε αύξηση εσόδων της τάξης του 60% (10,34 εκατ. ευρώ) στη χρήση του 2023 έναντι του 2022, με ΕBITDA +82% (1,855 εκατ. ευρώ) και καθαρή κερδοφορία + 1.970 % (631.904,29 ευρώ).
Για τις επιδόσεις του 2024, ο CEO της εταιρείας παρέπεμψε στην επικείμενη Γ.Σ. και σχολίασε: «Τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα καλύτερα φέτος. Δεν θα πω όμως περισσότερα τώρα…».
Οι βασικοί μέτοχοι της Q&R είναι οι Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (31,999%), Εμμανουήλ Ξιώνης (11,481%) και Παναγιώτης Πασχαλάκης (9,996%).

«Διεκδικούμε περισσότερα έργα»

«Επιδιώκουμε την επέκταση της εταιρείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διεκδικούμε παράλληλα και νέα έργα στον δημόσιο τομέα. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξή της…», επισήμανε σε άλλη αποστροφή των λόγων του ο επικεφαλής της Q&R, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας.

Η εισηγμένη περιμένει, πρόσθεσε, το «νέο κύμα» των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν για τα χρηματοδούμενα από τα υπολοιπόμενα κεφάλαια του RRF ψηφιακά projects, όπως και από το ΕΣΠΑ που ουσιαστικά δεν έχει τρέξει και διατηρεί έναν ορίζοντα έως το 2027.
«Όλα μας τα έργα ολοκληρώνονται -και χρηματοδοτικά- το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2026. Η κατανομή των έργων του ανεκτέλεστου των 40 εκατ. ευρώ αφορά το 2024, το 2025 και ένα μικρό μέρος από το 2026. Διαθέτουμε την απαιτούμενη επάρκεια για να τα υλοποιήσουμε. Πάνε πολύ καλά και το χρονοδιάγραμμα τηρείται σε όλα. Δεν έχουμε καθυστερήσεις σε κανένα από αυτά. Πολύ σημαντικό.», απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Πασχαλάκης.

Για το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό που διαπιστώνεται γενικότερα στον κλάδο της πληροφορικής απέναντι στον τεράστιο όγκο ψηφιακών έργων που έχουν υποχρέωση να εκτελέσουν και να παραδώσουν οι όμιλοι της πληροφορικής, σημείωσε ότι η εταιρεία του βρίσκει τους εργαζόμενους που χρειάζεται, έστω και δύσκολα, χάρη στην αρκετά μεγάλη αναγνωρισιμότητά της (σ.σ. μετρά πάνω από 70 άτομα στο στελεχιακό δυναμικό της):

«Τα στελέχη του κλάδου βλέπουν πολύ θετικά το έργο που παράγει η Q&R και επιθυμούν να συμπεριλάβουν στο βιογραφικό τους τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση έργων στρατηγικού και εθνικού χαρακτήρα που εκείνη αναλαμβάνει. Κρατάμε ανοικτές θέσεις, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην εύρεση στελεχών. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τις καλύπτουμε.»

«Όπλο» η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η διανομή μερίσματος προς τους μετόχους θα εξετασθεί από την προσεχή χρονιά, όχι φέτος, καθώς προτεραιότητα της διοίκησης είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξής της Q&R.

«Αυτή τη στιγμή στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί και σε άλλες αγορές. Να εισέλθουμε και σε νέους τομείς. Ο ένας δρόμος ανάπτυξης είναι η οργανική, αλλά αυτό αυτό θέλει χρόνο: να αναπτύξεις νέα προϊόντα, να εντοπίσεις τα κατάλληλα στελέχη και να αποκτήσεις μέγεθος στην αγορά. Ο άλλος είναι πιο σύντομος. Βρίσκεις μια ώριμη εταιρεία, η οποία διαθέτει πελατολόγιο, προϊόντα και τεχνογνωσία στους χώρους που σε ενδιαφέρουν, έτσι ώστε το 1+1 να μην κάνει 2, αλλά… 2,5 ή 3.

Ο στόχος είναι να αποκτήσει η εταιρεία περισσότερους πυλώνες ανάπτυξης, για να μην στηρίζεται όπως π.χ. τώρα στα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν βάθος 3-4 ετών…», είπε ακόμα ο κ. Πασχαλάκης.

Στον επίλογό του, ο CEO της Q&R υπογράμμισε τις ισχυρές προοπτικές της εταιρείας χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία της πάνω στη νέα «δύναμη πυρός» του κλάδου:
«Έχουμε αναπτύξει σημαντικά έργα ΑΙ. Ένα πολύ μεγάλο στο υπουργείο εξωτερικών αξίας 4 εκατ. ευρώ, το πρώτο αυτού του επιπέδου που υλοποιήθηκε στη χώρα, για virtual assistant. Υλοποιούμε και ένα δεύτερο μεγάλο, πρωτοποριακό έργο ΑΙ στο ίδιο υπουργείο, με συνολικό προϋπολογισμό 18,5 εκατ. ευρώ και τεχνολογία ΙΒΜ.».

Τέλος, έγινε αναφορά στη συμμετοχή της Quality & Reliability σε έργο (πλατφόρμα) asset performance management για τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. για τους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας, τον πετρελαϊκό κ.ά.), το οποίο συνδυάζει ΙοΤ και ΑΙ, με πρόθεση της να αξιοποιήσει περισσότερο την τεχνογνωσία της στην διαχείριση κρίσιμων assets για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανισμού και να «βγει» πιο δυνατά στην αγορά και σε αυτό το κομμάτι.

Διαβάστε ακόμη  

Τι μπορείτε να κάνετε αν καθυστερούν να σας καταβάλουν το ενοίκιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες  

Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν θερμό καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις τιμές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version