Μια νέα εποχή ξεκινά και τυπικά για την Q&R στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της πληροφορικής μετά και από την ολοκλήρωση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που εξέλεξε στη θέση της προέδρου, μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ., την Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, τη βασικότερη μέτοχο της εισηγμένης με μετοχικό μερίδιο 32%.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για πρόταση η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Γ.Σ., έγινε αποδεκτή και θα υλοποιηθεί όταν συνέλθει σε σώμα τις προσεχείς ημέρες το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Στη θέση του CEO παρέμεινε ο Παναγιώτης Πασχαλάκης (φωτ.), το μόνο εκτελεστικό μέλος, ο οποίος αναλαμβάνει, ουσιαστικά, την ευθύνη να τρέξει το νέο επενδυτικό πλάνο της Quality & Reliability, που προβλέπει την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 19,1 εκατ. ευρώ για την εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών σε άλλες εταιρείες του κλάδου, στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, με το πρώτο τουλάχιστον από αυτά τα deals να εκτιμάται ότι θα κλείσει και θα ανακοινωθεί ακόμα και μέσα στο 2024.

Μια άλλη αλλαγή είναι η αντικατάσταση του Εμμανουήλ Ξιώνη στη θέση του αντιπροέδρου από τον Απόστολο Τουρκαντώνη, συνεπώς διευθετείται με αυτό τον τρόπο κάθε εκκρεμότητα σε διοικητικό επίπεδο.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η Q&R θα εξετάσει περιπτώσεις εξαγορών στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), της Kυβερνοασφάλειας και του Fintech, κάτι που επανέλαβε ο κ.Πασχαλάκης, αν και εξήγησε ότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί οι στόχοι.

Το «σκανάρισμα» της αγοράς συνεχίζεται, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, ωστόσο δεν θεωρείται απαραίτητο να αποκτηθεί ξένη εταιρεία σε κάποιον από τους παραπάνω κλάδους, αλλά πιθανότατα ορισμένες ελληνικές εξωστρεφείς τεχνολογικές επιχειρήσεις, με αντίστοιχο πελατολόγιο σε διάφορες χώρες, όπως τόνισε ο CEO της Q&R και πρόσθεσε:

«Θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του ομολογιακού, αλλά και στην απόκτηση συμμετοχών μας σε άλλες εταιρείες, τις οποίες θα πρέπει να εξαγοράσουμε, σύμφωνα με το πλάνο μας, όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι όροι του δανείου έχουν περιγραφεί. Οι εταιρείες-στόχοι δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Η διάρκεια του πλάνου είναι 18+6 μηνών, μέχρι 24 δηλαδή, άρα μέσα στο 2024 πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις».

Η στρατηγική της εισηγμένης, επισήμανε ο κ.Πασχαλάκης, περιλαμβάνει εταιρείες με έκθεση σε έργα του ιδιωτικού τομέα, με δραστηριότητα και στο εξωτερικό όπως προαναφέρθηκε και στο επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί, ανάμεσα σε άλλα, και η γεωγραφική «εμβέλειά» τους.

«Απόθεμα» 40 εκατ., ΕΣΠΑ και RRF

Το ανεκτέλεστο των συμβασιοποιημένων έργων της Q&R προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024, 2025, 2026 (με το μεγαλύτερό του μέρος να μοιράζεται στα δυο πρώτα και λιγότερο στο τρίτο), ενώ αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά κύριο, συμπεριλαμβανομένων π.χ. αυτών για τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

Η εισηγμένη, παρότι θα επιδιώξει ταυτόχρονα την διεύρυνση του αποτυπώματός της στον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, θα διεκδικήσει και νέα έργα για το δημόσιο, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2025-2029 και όσα υπολείπονται από το RRF και πρόκειται να προκηρυχθούν.

«Ουσιαστικά, δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα στο ΕΣΠΑ.», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και διευκρίνησε ότι αναμένεται πρακτικά μια παράταση του προγράμματος 2020-2027 για άλλα δυο χρόνια.

«Πολύ καλύτερα από πέρσι»

Σε ερώτηση για την πορεία της εταιρείας στο φετινό πρώτο εξάμηνο, απάντησε «δεν θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ο,τιδήποτε σήμερα, αλλά το ύψος του ανεκτέλεστου δείχνει ότι η Q&R βρίσκεται σε σε πολύ καλό δρόμο. Υπάρχουν υπογεγραμμένα έργα για 3 χρονια. Η τάση προφανώς είναι ότι θα πάει πολύ καλύτερα από ότι πέρσι, εκ των πραγμάτων.» και συμπλήρωσε ότι συνήθως η εικόνα βελτιώνεται στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρήσης, ιδιαίτερα στο τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο, όταν τιμολογούνται κρατικά έργα, καθώς με αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να κινείται «όλος ο μηχανισμός».

Υπενθυμίζεται, ότι η Q&R παρουσίασε το 2023 αύξηση εσόδων 60% (10,34 εκατ. ευρώ), με EBITDA 1.855.309,45 ευρώ και αύξηση 82%.

Για το ζήτημα της μη διανομής μερίσματος προς τους μετόχους, ο κ.Πασχαλάκης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει, όντως, άμεσα μια τέτοια σκέψη και το απέδωσε στην πρόθεση της διοίκησης να προβεί σε σοβαρές επενδύσεις και σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης και μέσω εξαγορών.

«Στο θέμα της οργανικής ανάπτυξης δίνουμε, επίσης, πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Θέλουμε να προσλάβουμε ανθρώπους οι οποίοι θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να εισέλθουμε σε νέους τομείς. Προέχουν οι βασικές επενδύσεις σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για την ανάπτυξη της εταιρείας. Νομίζω αυτό είναι πιο σημαντικό, από το να στραφούμε τώρα στη διαμόρφωση μιας μερισματικής πολιτικής. Γενικότερα, ναι, θα εξετάσουμε τη δημιουργία μιας μερισματικής πολιτικής.», δήλωσε ο συνέχισε:

«Το 2023 η εταιρεία είχε κερδοφορία, υπάρχουν πάντα διαθέσιμα, αλλά αντιλαμβάνεστε πως όταν προσπαθεί να υλοποιήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό πλάνο που στηρίζεται στο ομολογιακό των 19,1 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν κρίνεται σκόπιμο να μπει σε μια διαδικασία διανομής μερισμάτων. Προτεραιότητά μας αποτελεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της και γενικά να αυξήσουμε πολύ περισσότερο και γρήγορα την αξία της εταιρείας. Όταν ανεβαίνει η χρηματιστηριακή απόδοση και η αποτίμησή της, αυτό είναι υπέρ των μετόχων. Δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσουμε μελλοντικά το θέμα του μερίσματος. Θα δούμε πώς θα κλείσει η χρονιά και θα λάβουμε αποφάσεις».

Ο λόγος της αποχώρησης

Ο μέχρι τώρα εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Q&R Εμμανουήλ Ξιώνης (και νυν μέτοχος) δεν αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση που του έγινε να συμπεριληφθεί, εκτός ψηφοφορίας, στους υποψήφιους για τα μέλη του Δ.Σ., όπως έγινε γνωστό, λόγω φόρτου εργασίας και παράλληλης ενασχόλησης με άλλες επενδυτικές του δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη

Kίνητρα για εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο

Ο Μπάιντεν αναρρώνει απομονωμένος και οι Δημοκρατικοί ζητούν την απόσυρσή του

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ