search icon

Επιχειρήσεις

Ψηφιακό έργο 12 εκατ. για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση εξαγωγών

Τι περιλαμβάνει ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, σε δυο ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η αύξηση των εξαγωγών για τη χώρα αποτελούν βασικούς στόχους του αντίστοιχου ψηφιακού project ενός ακόμα σημαντικού διαγωνισμού ο οποίος προκηρύχθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα από την Κοινωνία της Πληροφορίας και τρέχει αυτή την εποχή.

Πρόκειται για το έργο «Ψηφιοποίηση Δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας» της Δράσης 16599 «Ψηφιοποίηση δικτύου οικονομικής διπλωματίας και δράσεις κατάρτισης εξαγωγών», με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 2/09/2024 και μέγιστο εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 12.054.002,80 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος προαίρεσης υπηρεσιών συντήρησης και τον ΦΠΑ.

Κοινό μυστικό θεωρείται ότι καταβάλλεται «αγώνας δρόμου» από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι εκκρεμότητες, ή και να μην… υπάρξουν, στο μέτωπο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, μέχρι την εκπνοή του 2024.

Αυτό συμβαίνει διότι τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη έναρξη της υλοποίησης των έργων που έχουν απομείνει στην λίστα, άρα και για την ολοκλήρωσή και παράδοσή τους μέσα στις σχετικές προθεσμίες, στενεύουν, χωρίς φυσικά να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο πιθανών παρατάσεων.

Όπως είχε αναφέρει μετά τα μέσα του περασμένου Μάϊου ο CEO της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, επικρατούσε η σκέψη να μην δημοπρατηθούν έργα στα τέλη του 2024 με ορίζοντα υλοποίησης πέραν του 2025, απλά γιατί δεν θα προλάβουν να τελειώσουν και αποκάλυψε ότι θα επιταχυνόταν η προκήρυξη 60 έργων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Στο δίμηνο και πλέον που μεσολάβησε από τότε, πράγματι προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί με καθαρή αθροιστική αξία (χωρίς τον ΦΠΑ) η οποία πλησιάζει το συγκεκριμένο ποσό.

Ένας από αυτούς είναι και ο συγκεκριμένος, που αφορά δυο νευραλγικούς τομείς για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως προκύπτει και από την περιγραφή του έργου.

Ψηφιακή ενίσχυση Enterprise Greece

Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης συνοπτικά περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής καθώς και η παροχής μιας δέσμης συναφών υπηρεσιών αναδιοργάνωσης και συμβουλευτικής, προκειμένου για την τεχνολογική μεταρρύθμιση και ψηφιοποίηση του εθνικού δικτύου οικονομικής διπλωματίας καθώς και την ενίσχυση της ψηφιακής ικανότητας του Enterprise Greece.

Το έργο, σημειώνεται στην προκήρυξη, θα υποβοηθήσει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών και με την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δικτύου θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομικής βιωσιμότητας και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Αναφέρεται, επίσης ότι θα συνδράμει στην ενίσχυση και αναδιοργάνωση του Enterprise Greece έτσι ώστε, με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος βραχίονας στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, εφάμιλλος των αντίστοιχων επιτυχημένων φορέων του εξωτερικού.

Τέλος, συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο του παρόντος έργου επιδιώκεται η απλούστευση, ψηφιοποίηση, βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Enterprise Greece που αφορούν τόσο την εσωτερική λειτουργία του Οργανισμού όσο και τις εξωστρεφείς υπηρεσίες που παρέχει σε επενδυτές και εξαγωγείς.

Στις υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών του project ανήκουν, μεταξύ άλλων, η παροχή συμβουλών, η ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων πληροφορικής, υπηρεσίες σάρωσης, τεχνική υποστήριξη κ.ά. Το αντικείμενο της σύμβασης δεν υποδιαιρείται σε τμήματα, λόγω της αρχιτεκτονικής του έργου και της συμπληρωματικότητας και των υψηλών απαιτήσεων διαλειτουργικότητας. Συνεπώς, θα γίνουν αποδεκτές προσφορές μόνο για το σύνολο των ζητουμένων υπηρεσιών και ειδών που περιγράφονται. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 17 μήνες συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ελέγχου και παραλαβής παραδοτέων.

Φορέας του έργου είναι η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece S.A) και πηγή χρηματοδότησης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο εξωτερικών.

Οι 12 άξονες

Το έργο κωδικοποιείται σε 12 επιμέρους σημεία:

1. Επέκταση του Export Helpdesk που αφορά τον Τομέα Εξαγωγών, προκειμένου για την υποστήριξη και του Τομέα Επενδύσεων και την επίτευξη ενός κοινού πλαισίου και συστήματος υποστήριξης και εξυπηρέτησης των συναλασσομένων με το ΕΕG.

2. Ψηφιοποίηση και ενίσχυση με την χρήση τεχνολογίας του θεσμού του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή» (Ombudsman Service) που αποτελεί διεθνή πρακτική, η οποία συνδράμει στην απεμπλοκή και διευκόλυνση υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

3. Ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών (υποβολές φακέλων, αξιολόγηση, εγκρίσεις, παρακολούθηση, χρονοδιάγραμμα απόκρισης στους ενδιαφερομένους κλπ) για τις υπηρεσίες που παρέχει το EEG στoν επιχειρηματικό κόσμο.

4. Ανασχεδιασμός του συστήματος Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου και Διαχείρισης Εγγράφων, προκειμένου να υποστηρίξει τις νέες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του οργανισμού και να διασυνδέεται με τις λοιπές εφαρμογές του παρόντος έργου.

5. Συνδρομητική πρόσβαση για την απόκτηση δομημένων δεδομένων σε επιλεγμένα συστήματα και βάσεις δεδομένων.

6. Σύστημα γεωαπεικόνισης με χάρτες και υπόβαθρα για την αποτύπωση σε γεωγραφικούς χάρτες συγκεκριμένων πληροφοριών (αγορών στόχου, επιχειρήσεων, γεγονότων, εκδηλώσεων) με σκοπό την καλύτερη δυνατή οπτικοποίηση της πληροφορίας και εύρεση αυτής.

7. Σχεδιασμός και ανάπτυξη εργαλείου διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) το οποίο να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται τα στοιχεία των συναλλασσομένων με τον οργανισμό (επενδυτές, εξαγωγείς, πιθανοί νέοι ενδιαφερόμενοι, εκθέτες κλπ) και όλη την διαδικασία και διαδρομή από την διερεύνηση ευκαιρών, συνεργασιών και επενδύσεων μέχρι την αξιολόγηση της συνεργασίας και την «after-sales» διαδικασία.

8. Παροχή περιβάλλοντος ασφαλούς διαμοιρασμού και διαφύλαξης αρχείων (digital vault) για την εξυπηρέτηση της συνεργασίας με επενδυτές και άλλους συναλασσομένους.

9. Σχεδιασμός και ανάπτυξη οριζόντιου υποσυστήματος Επιχειρησιακής Ευφυΐας & Αναφορών το οποίο θα συνθέτει στοιχεία πρωτογενών, δευτερογενών ή επεξεργασμένων από τα επιμέρους υποσυστήματα του έργου για την άμεση παραγωγή αναφορών.

10. Προμήθεια περιφερειακού εξοπλισμού για την κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης των αναγκών του οργανισμού σε προσωπικό, εξάπλωση με ίδρυση γραφείων ανά την χώρα κλπ.

11. Πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας για ανίχνευση και απόκριση δικτύου (NDR) που θα ανιχνεύει απειλές / περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο παρακολουθώντας όλη την κίνηση του δικτύου του έργου και αναλύοντας τα συμβάντα καθώς και λύση προστασίας βάσεων δεδομένων.

12. Παροχή υπηρεσιών ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου του Οργανισμού.

13. Υλοποίηση Μελέτης Διαλειτουργικότητας και ανάπτυξη οριζόντιου μηχανισμού εσωτερικής και εξωτερικής διαλειτουργικότητας με βάση την αρχή “only-once”.

14. Η παροχή ενός συνόλου υπηρεσιών αναδιοργάνωσης διαδικασιών, νομικής υποστήριξης σε θέματα θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών, εκπαίδευσης, πιλοτικής & δοκιμαστικής λειτουργίας και δημοσιότητας.

15. Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων καναλιών ψηφιακής επικοινωνίας με επενδυτές και ευρύτερα το κοινό του Οργανισμού.

16. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εγκατάσταση συστήματος πύλης για την «Εθνική Πύλη για την Εξωστρεφή Επιχειρηματικότητα».

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Γιατί τελείωσε το ράλι της AI – Ποιες είναι οι νέες επιλογές των επενδυτών (γραφήματα)

Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα στο πλαστικό χρήμα

Amazon: Κατηγορείται για μεγάλη φοροαπάτη στην Ιταλία – Της κατέσχεσαν 121 εκατομμύρια ευρώ (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version