Σε μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον τεχνολογικό χώρο εξελίσσεται στην ελληνική αγορά η Deloitte, η οποία ακολουθώντας έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια που μεσοσταθμικά ήταν 15% – 20% ετησίως πλέον έχει φθάσει σε έναν κύκλο εργασιών άνω των 160 εκατ. ευρώ (σσ 2023) και παράλληλα σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες φθάνοντας σχεδόν τα 3000 άτομα!
Αιχμή γι αυτή την γιγάντωση της εταιρείας δεν είναι οι παραδοσιακές δραστηριότητες του auditing ή του φορολογικού τμήματος αλλά η συμβουλευτική και τα μεγάλα τεχνολογικά έργα, τα οποία ακολουθούν έναν μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης 35% με 40% το χρόνο, όπως εξηγούσε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Partner – consulting leader της Deloitte
Αποκέντρωση
Η εταιρεία, όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου έχει σήμερα 2.645 εργαζομένους με στόχο ως το τέλος της χρήσης της εταιρείας που είναι στα τέλη Μαϊου, να έχουν φθάσει τους 3.000. Οι 1.050 έχουν ως βάση το Alexander Competence Center στη Θεσσαλονίκη που έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της Deloitte αλλά και ολόκληρης της πόλης σε τεχνολογικό hub μιας και αποτέλεσε εφαλτήριο για μία σειρά άλλων επενδύσεων, όπως της Pfizer, της Chubb Insurance κοκ.
«Καθότι όμως βλέπαμε ότι επέρχεται ένα κορεσμός και στη Θεσσαλονίκη ακολουθήσαμε μία πολιτική να δημιουργήσουμε δομές και σε άλλες πόλεις», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου. Έτσι από πέρυσι λειτουργεί ένα νέο hub στην Πάτρα, το οποίο μετρά ήδη 105 εργαζόμενους, το hub που έχει δημιουργηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης προσεγγίζει τους 100 και το αντίστοιχο στα Γιάννενα αν και λίγων μηνών ήδη έχει 40 ανθρώπους. «Τώρα κοιτάμε και αλλού. Κυρίως στη Θράκη και το Βόλο. Είναι μέρη που έχουν πανεπιστημιακές σχολές STEM και ως εκ τούτου μπορούμε να βρίσκουμε αποφοίτους ή και φοιτητές και έπειτα από ένα boot camp που τους περνάμε, εισάγονται στις δομές μας και πλέον αρχίζουν να δουλεύουν για διάφορα projects, κυρίως του εξωτερικού», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου.
Εγκαίνια
Η γεωγραφική επέκταση της εταιρείας συνοδεύεται όμως και με την ανάπτυξη τοπικών οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό στην Πάτρα, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εγκαινιαστεί το «Innovation Hub Πάτρας», στο οποίο έχουν επιλεχθεί 4-5 έξυπνες ιδέες από ένα σύνολο 40 περίπου που κατέθεσαν ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μετουσιωθούν σε startups και με την υποστήριξη της Deloitte να αναπτύξουν προϊόντα που θα μπορούσαν να κουμπώσουν στη στρατηγική και τα εργαλεία της ίδιας.
Deloitte Academy
Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της χρονιάς μία ακόμα δραστηριότητα στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων στα πρότυπα των εκπαιδεύσεων που κάνουν οι δικοί της εργαζόμενοι. Πρόκειται για το Deloitte Academy, όπου θα εκπαιδεύονται και θα πιστοποιούνται στελέχη των πελατών της Deloitte.
Μεγέθη
Ο κύκλος εργασιών της Deloitte το 2023 ήταν στα 160 εκατ. ευρώ με τα έσοδα απ’ το consulting και το technology να είναι κάτι λιγότερα απ’ τα μισά. Επίσης το 85% του κύκλου εργασιών είναι από έργα στον ιδιωτικό τομέα.
Τα μεγαλύτερα έργα της εταιρείας γίνονται σε τομείς – στόχους όπως ις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον δημόσιο τομέα, την ενέργεια αλλά και σε άλλους. «Συνήθως δουλεύουμε σε προτζεκτς ψηφιακού μετασχηματισμού, βοηθώντας εταιρείες να γίνουν πιο παραγωγικές, να μειώσουν τα κόστη τους κοκ. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των έτοιμων πλατφορμών, κάνουμε και custom συστήματα», σημείωσε απ’την πλευρά της η κα Κατερίνα Γλαβά, Partner της Deloitte.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου και η φετινή χρήση θα κλείσει θετικά για την εταιρεία. «Βλέποντας το ανεκτέλεστο μας φαίνεται ότι θα είναι καλή και η επόμενη χρήση», σχολίασε λέγοντας απλά ότι το ανεκτέλεστο ξεπερνά σήμερα το επίπεδο του κύκλου εργασιών που έχει η ταιρεία.
Ερωτηθείς για την ανακοινωθείσα κοινοπραξία με την Google, για τη δημιουργία ενός κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Πάτρα, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία.
Το ΑΙ
Τέλος, μιλώντας για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρείν, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε τα ευρήματα έρευνας της Deloitte για το ΣΕΠΕ πως ΑΙ και GenAI σε 5 χρόνια από σήμερα μπορούν να προσθέσουν συντηρητικά στο ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον πέντε μονάδες. «Το πιστεύουμε, το ενστερνιζόμαστε και θέλουμε να το βάλουμε στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Ξεκινήσαμε και δώσαμε πριν από λίγες ημέρες στο προσωπικό μας ένα δικό μας εργαλείο GenAI και ξεκινήσαμε ταυτόχρονα και έργο με πελάτη που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας». Παραδέχτηκε πως στην παρούσα φάση που η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να τεστάρουν το ΑΙ πιλοτικά και πρόσθεσε πως από έρευνα που διεξήχθη μόλις το 30% των εταιρειών άρχισε απλά να συζητάει γύρω από αυτό.
Διαβάστε ακόμη
Απ. Βακάκης: Οι ελλιποβαρείς επιχειρηματίες, η αισχροκέρδεια και η …τιμωρία
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο Σείριο ο πρώτος υβριδικός σταθμός ηλεκτρικής φόρτισης με χρήση ηλιακής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ