search icon

Επιχειρήσεις

Πρωτοπορούν και στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη (pics)

Τρεις εταιρείες με επιτυχημένη πορεία και εξαγωγικό προσανατολισμό συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς με κριτήρια που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα

ΒΙΟΜΕΣ Α.Ε., Pelopac Α.Ε. και Μπέλας Φιλώτας & Υιός Α.Ε. έχουν σημαντικά κοινά σημεία όπως η πολύχρονη επιτυχημένη πορεία τους, η πρωτοπορία και ο εξαγωγικός τους προσανατολισμός.

Πρόσφατα απέκτησαν ένα ακόμα κοινό σημείο συνάντησης.

Συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς με ESG (Environmental, Social, Governance) χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι τρεις επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που αφορούν τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται, τη μείωση της κατανάλωσης νερού, τη μείωση των απορριμμάτων της παραγωγικής τους διαδικασίας και την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.

Ας δούμε όμως ποια είναι η ιστορία και το όραμα των τριών εταιρειών.

Pelopac Α.Ε.: Mεσογειακά τρόφιμα υψηλής ποιότητας

Η εταιρεία με έδρα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης που παράγει μεσογειακά τρόφιμα υψηλής ποιότητας έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που εκτυλίσσεται επί 40 συναπτά έτη μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Ελλάδας. Μια ιστορία που δεν παλιώνει, αλλά αντίθετα συνεχώς εκσυγχρονίζεται, όπως και τα προϊόντα της εταιρείας.

Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο κ. Σωτήρης Κιτριλάκης, εφευρέτης που σπούδασε μηχανικός στο MIT, έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 πατέντες και έχει εργαστεί σε έργα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της πρώτης τεχνητής καρδιάς και του διαστημικού προγράμματος της NASA.

Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο κ. Κιτριλάκης, παρά τα επιτεύγματά του στην Αμερική, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ανακάλυψε το πάθος του για τις διατροφικές παραδόσεις της πατρίδας του.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Το 1983 δημιούργησε τη μάρκα Peloponnese, την πρώτη σειρά αυθεντικών ελληνικών τροφίμων που απευθύνονταν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ, και όχι μόνο στην Ομογένεια, ενώ δέκα χρόνια αργότερα ίδρυσε την Pelopac Α.Ε.

Ο κ. Κιτριλάκης και η εταιρεία του προχώρησαν σε ξεχωριστές καινοτομίες τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όπως ήταν η εκπυρήνωση των ελιών Καλαμών με φυσική επεξεργασία, η ιδέα «σακουλάκι σε κουτί» για υπηρεσίες εστίασης και ντελικατέσεν, καθώς και η εισαγωγή της ψητής κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης στην αγορά των ΗΠΑ.

Σήμερα ο κ. Κιτριλάκης, που οδεύει αισίως στα 90, ζει στην Αμερική και θαυμάζει μακρόθεν (διατηρεί τη θέση μέλους του Δ.Σ.) τα επιτεύγματα της εταιρείας του, η οποία σήμερα απασχολεί 180 άτομα και εξάγει τα προϊόντα της σε 40 χώρες.

Από το 2001 το τιμόνι της Pelopac ως διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα και όραμα με στόχο την ανάπτυξη μεσογειακών τροφίμων με ποιότητα και εφευρετικότητα, όπως η χρήση ακτίνων Χ για την ανίχνευση κουκουτσιών ελιάς πριν από τη συσκευασία.

«Το όραμά μας είναι η προώθηση των αυθεντικών ελληνικών και μεσογειακών γεύσεων σε όλο τον κόσμο», μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης. «Αναλύοντας την επιτυχία μας τόσα χρόνια, θεωρούμε ότι οφείλεται στις αξίες μας που είναι η ομαδικότητα, η συνεργασία, η ευελιξία, η αξιοπιστία και η εξωστρέφεια. Το σημαντικότερο είναι ότι κρατάμε τον λόγο μας στον συμφωνημένο χρόνο. Γι’ αυτό και διατηρούμε μακροχρόνιες συνεργασίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξή μας».

Με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, η εταιρεία προμηθεύει κορυφαία brands και μεγάλες αλυσίδες λιανικής με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παράλληλα, η Pelopac υιοθετεί την πράσινη ανάπτυξη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς, της πρώτης τράπεζας στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η ναυτιλία, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευσή της στην προώθηση της κυκλικής βιώσιμης οικονομίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από την τράπεζα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί με συγκεκριμένους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.
Και ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά της;

«Η επέκταση του εργοστασίου και του δικτύου πωλήσεών μας σε όλες χώρες. Ωστόσο δεν ξεχνάμε και την εφευρετικότητά μας. Προωθούμε νέες συσκευασίες για ντελικατέσεν σνακ που απευθύνονται στους επιβάτες (travel snacking)», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Pelopac.

ΒΙΟΜΕΣ Α.Β.Ε.: Κάδοι ανακύκλωσης από ανακυκλωμένα υλικά

Η ΒΙΟΜΕΣ Α.Β.Ε., που εδρεύει στην Παιανία Αττικής για σχεδόν 40 χρόνια, δημιουργεί, παράγει και εμπορεύεται πλαστικά είδη για το σπίτι και τον κήπο. Στη μακρόχρονη ιστορία της έχει πετύχει μέσω συνεχών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό να έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και να αποκτήσει σημαντική διεθνή παρουσία.

Διαχρονικός στόχος της διευθύνουσας συμβούλου Ελένης Σπηλιανάκη, η οποία ανέλαβε ως δεύτερη γενιά την οικογενειακή επιχείρηση, είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης και η μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της ΒΙΟΜΕΣ είναι η συλλογή Kiklos που συνδυάζει μοντέρνο σχεδιασμό, υψηλή αισθητική και ποιότητα κατασκευής. Ειδικά ο μίνιμαλ κάδος cubo για ανακύκλωση ξεχωρίζει για την αισθητική του και είναι ιδανικός για εμπορικούς και δημόσιους χώρους. Οι κάδοι ανάλογα με το χρώμα τους δέχονται διαφορετικά υλικά για ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή) όπως μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό.

Βασίλης Ταβλαρίδης

«Μια βασική δράση της εταιρείας για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι ότι αντί για παρθένες πρώτες ύλες, χρησιμοποιούμε όπου αυτό είναι εφικτό ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, οι οποίες προέρχονται από αξιοποίηση αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα φροντίζουμε, μεταξύ άλλων, με διάφορες τεχνικές οι διεργασίες της παραγωγής να γίνονται στις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες ώστε το τελικό προϊόν να έχει βελτιωμένο «ενεργειακό αποτύπωμα», μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Ταβλαρίδης, Χημικός Μηχανικός, Επικεφαλής του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της ΒΙΟΜΕΣ.

Η εταιρεία απασχολεί 70 άτομα και προωθεί το ομαδικό πνεύμα. «Νιώθουμε υπερήφανοι που δουλεύουμε ομαδικά και συνεργαζόμαστε υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον για να πετύχουμε κοινούς στόχους, είτε ως μέλη ομάδας, είτε ως υπεύθυνοι ομάδας. Η ακεραιότητα, η καινοτομία, ο σεβασμός στην ποιότητα και η εξωστρέφεια συνθέτουν το πολύπτυχο των αξιών μας. Προφανώς, στοχεύουμε στην επέκταση του πελατολογίου μας διατηρώντας τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης με την Τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία δεσμεύεται στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με μείωση της καταναλούμενης ενέργειας και την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.

Οι τρεις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans επωφελούνται από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια ESG για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μπέλας Φιλώτας & Υιός Α.Ε.: Τα παραδοσιακά τυριά της ταξιδεύουν σε 25 χώρες

Η γαλακτοκομία που εδρεύει στην Κυψέλη Ημαθίας συνδυάζει την εμπειρία των 90 χρόνων με ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων και προδιαγραφών. Ολα ξεκίνησαν το 1927 με τον παραδοσιακό τρόπο στην όμορφη περιοχή του όρους Βερμίου και των Πιερίων. Ο σεβασμός στην παράδοση και την ποιότητα παραμένει, παρότι η γαλακτοκομία διαθέτει σήμερα ένα ευρύ δίκτυο διανομής στην Ελλάδα και έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες στο εξωτερικό. Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται σήμερα ο κ. Ιωάννης Μπέλας (τρίτη γενιά) ενώ απασχολούνται πάνω από 100 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης.

Η γαλακτοκομία συλλέγει περίπου 10.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως και έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας έως και 200 τόνων γάλακτος ημερησίως.

Θεόδωρος Ξεντές

Τα δημοφιλέστερα προϊόντα της είναι η φέτα, το παραδοσιακό κασέρι, προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το ημίσκληρο και καπνιστό τυρί Βερμίου, το κατσικίσιο, το λευκό αγελαδινό τυρί κ.ά.

«Οι αγορές του εξωτερικού, ιδίως οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί, δηλώνουν λάτρεις της φέτας μας και του green cheese», μας τονίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Θεόδωρος Ξεντές.

«Αλλωστε, όλα ξεκίνησαν από τη χρυσή μυστική συνταγή για τη φέτα από αιγοπρόβειο γάλα που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η δική μας επιχειρηματική συνταγή είναι να διατηρούμε τον σεβασμό στην παράδοση και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς και τους πελάτες μας. Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων όπως το καπνιστό κασέρι. Παράλληλα, μόλις ολοκληρώσαμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ και φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διείσδυση των πωλήσεων σε νέες αγορές, όπως είναι η Κίνα, μια τεράστια αγορά με πολλές ευκαιρίες».

Η γαλακτοκομία μέσω του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς έχει δεσμευτεί για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου 750 KW στις εγκαταστάσεις της, την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων υλικών συσκευασίας, καθώς και την αξιοποίηση μέσω πώλησης του βασικού υλικού προς απόρριψη (τυρόγαλου) που προκύπτει από την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων της.

«Μία από τις σημαντικότερες δράσεις είναι να εξασφαλίζουμε μέσω ειδικής επεξεργασίας καθαρότερο νερό, το οποίο επιστρέφουμε στο περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Ξεντές.

Διαβάστε ακόμη: 

Το τρενάκι του τρόμου σε αγορές και επενδυτές

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics) 

Exit mobile version