Ανάμικτα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά μετά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων κανόνων υπό τους οποίους θα λειτουργούν ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης γενικότερα. Από τη μία επικρατεί ανακούφιση σε σημαντική μερίδα επιχειρηματιών που έπειτα από 8 μήνες άνοιξαν τα καταστήματά τους, τα οποία παρέμεναν κλειστά αφού δεν διέθεταν υπαίθριους χώρους.
Πρόκειται για περίπου 15.000 επιχειρήσεις. Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με τις ανάγκες που δημιουργεί η απαίτηση τήρησης των νέων κανόνων αλλά και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες είτε θεωρούν πολύπλοκο το καθεστώς, είτε, κυρίως στην επαρχία, δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με τους πελάτες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει το νέο καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, σε ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται να μην έχουν οργανωθεί με βάση το νέο καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι πλέον σε κλειστούς χώρους απαγορεύεται η παρουσία ανεμβολίαστων και μη καθήμενων. Στους υπαίθριους χώρους για τη μεν εστίαση δεν υπάρχει έλεγχος, για τον δε χώρο της διασκέδασης κάθε κατάστημα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να είναι COVID free ή μεικτό με την ανάλογη σήμανση και τον έλεγχο των πελατών σε κάθε περίπτωση μέσω της εφαρμογής που ετοίμασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αν και πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι το πρώτο διάστημα ενδεχομένως να υπάρξει μια ευελιξία κατά τους επιτόπιους ελέγχους των κλιμακίων, εντούτοις υπάρχει ο φόβος για επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κάθε περιθώριο ώστε να μην εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα. Απέναντι βέβαια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διεμήνυαν ότι οι έλεγχοι δεν θα δώσουν πολλά περιθώρια και ότι θα επιβάλλονται οι τσουχτερές κυρώσεις που προβλέπονται.
«Το καθεστώς για τους κλειστούς χώρους είναι ξεκάθαρο, καθώς περιορίζεται μόνο στους εμβολιασμένους. Και εκεί όμως δεν παύεις να θέλεις προσωπικό που στην πόρτα θα ελέγχει με την εφαρμογή ποιος μπαίνει», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς.
«Επειτα ίσως προκύψει πρόβλημα στις εργασιακές σχέσεις, αφού θα υπάρχει μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους να εμβολιαστούν. Οταν μία επιχείρηση κολλήσει το σήμα ότι όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο, αυτομάτως θα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι μιας διπλανής που δεν θα το έχει δημιουργώντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οπότε οι πιέσεις στους εργαζόμενους θα αυξηθούν», προσθέτει. Γι’ αυτό εξάλλου η Ομοσπονδία εξακολουθεί να τάσσεται «κατά της εργαλειοποίησης του κλάδου ως μοχλού πίεσης στην κοινωνία για κάτι το αυτονόητο», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Η πλειονότητα των επαγγελματιών, πάντως, κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τους νέους κανόνες, αν και δεν αποκλείονται και «αντάρτες».
«Δεν υπάρχει καν ερώτημα. Θα τηρήσουμε κάθε μέτρο αρκεί να ανοίξουμε. Αυτό λέγαμε εδώ και μήνες στην κυβέρνηση», δηλώνει στο «b.s.» ο Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), που εκπροσωπεί μεγάλες αλυσίδες, όπως τις Everest, Goody’s, Γρηγόρης, TGI Fridays, KFC κ.ο.κ. που είχαν αρκετά κλειστά καταστήματα λόγω έλλειψης υπαίθριων χώρων.
Οι… ανακουφισμένοι
«Αναγνωρίζουμε ότι το κοινό μας με τον όρο του εμβολιασμού πλέον περιορίζεται, αλλά εμείς αυτό που θέλαμε πάνω απ’ όλα ήταν να ανοίξουν αυτά τα περίπου 15.000 καταστήματα εστίασης που επί 8 μήνες παρέμεναν κλειστά», τονίζει ο κ. Λιάρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού που παρουσίασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σχετικά απλό και εύκολα υλοποιήσιμο από τις επιχειρήσεις.
«Ανησυχούσαμε κυρίως για τη διασταύρωση του φέροντος τα πιστοποιητικό. Τόσο για τη ροή ενός μαγαζιού όσο και για τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουμε με τους πελάτες, δεν θα ήταν δυνατό να ζητάμε να βλέπουμε μαζί με το πιστοποιητικό και ταυτότητες. Δεν είμαστε αστυνομικοί. Οπότε νομίζω τώρα το πράγμα φαίνεται πως ξεκαθάρισε», συμπληρώνει.
Τα κέντρα διασκέδασης
Πέραν της εστίασης, τα βλέμματα στρέφονται και στον χώρο της διασκέδασης, ο οποίος επιχειρεί να κάνει επανεκκίνηση.
Την προπερασμένη Παρασκευή τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έκαναν πρεμιέρα με αρκετό κόσμο και ας μην επιτρεπόταν ο χορός. Αλλα ως COVID free επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους, όπως το το «Posidonio Music Hall» του επιχειρηματία Βασίλη Κοντόπουλου, και άλλα, όπως το «Εμπατη Summer» του επιχειρηματία Νίκου Σπυρίδωνα, που διαθέτουν υπαίθριους χώρους, ως «μεικτά».
Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης επέμεναν ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια θα παρακολουθούν στενά τη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων, καθώς θεωρείται πιο εύκολο να σημειωθεί σε αυτά παραβίαση των κανόνων.
Η απειλή προστίμων
Σημειώνεται ότι για επιχειρηματίες που θα παραβιάσουν τα νέα μέτρα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κλιμακωτά επιβάλλουν:
■ Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση και άμεση σφράγιση -από την επόμενη μέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
■ Για δε τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη μέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως επιφάνειας του καταστήματος και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημερολογιακές ημέρες. Εάν η επιχείρηση πιαστεί και τρίτη φορά να μην τηρεί τους κανόνες, προβλέπεται η προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για 60 ημερολογιακές μέρες.
Μάλιστα για την επιβολή κυρώσεων δεν χρειάζεται πλέον το κατάστημα να πιαστεί από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου της ΔΙΜΕΑ ή της Αστυνομίας.
Αρκεί να υπάρξει αποδεικτικό υλικό όπου προκύπτει παράβαση, ακόμα και αν αυτή έχει τελεστεί ήδη. Κοινώς, από τα βίντεο που συνήθως ανεβάζουν νέοι στα social media θα μπορεί να στοιχειοθετείται παράβαση και ως εκ τούτου το κατάστημα θα καλείται «κατόπιν εορτής» να πληρώσει τον λογαριασμό!
Διαβάστε ακόμη
Alpha Bank: Καθοριστική η κρατική στήριξη στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Ενισχύσεις έως 1,5 εκατ. ευρώ σε βιομηχανία – τουρισμό
METIS: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ναυτιλίας