Την πώληση της θυγατρικής του Otesat-Maritel που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες ναυτιλιακών επικοινωνιών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος ΟΤΕ.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα υφίσταται κινητικότητα για την Otesat-Maritel καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Πάντοτε με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα είναι προχωρημένο και δεν αποκλείεται σχετικά σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις, όπως έγραψε σήμερα το dark room. 

Η Otesat-Maritel που εδρεύει στον Πειραιά, πέρυσι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 23,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 609 χιλ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (1,3 εκατ.ευρώ) εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Η εταιρεία δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις και μα βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις απασχολεί 54 εργαζόμενους.

Ο ΟΤΕ ελέγχει το 94,09% της εταιρείας που προσφέρει και υποστηρίζει 24/7 δορυφορικές υπηρεσίες και εξοπλισμό Inmarsat, Iridium και VSAT, καθώς και υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό γέφυρας πλοίου. Η Otesat-Maritel πρακτικά αποτελεί μεταπωλητή κινητών δορυφορικών υπηρεσιών κυρίως προς τη ναυτιλιακή αγορά και το αντικείμενο της δεν εντάσσεται στον βασικό πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ.

Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που οδηγεί τον Όμιλο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του αποτελεί το ισχυρό disruption που συντελείται στη συγκεκριμένη αγορά μέσω των δικτύων που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO), όπως λ.χ. το δίκτυο Starlink της εταιρείας του Elon Musk. Η δυναμική είσοδος των ευρυζωνικών υπηρεσιών internet μέσω των δορυφόρων αυτών έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά, καθώς προσφέρουν υπερυψηλές ταχύτητες σε συνδυασμό με πολύ χαμηλό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency) και σχεδόν παγκόσμια κάλυψη. Για να παραμείνουν ο ΟΤΕ και η μητρική DT ανταγωνιστικοί στη συγκεκριμένη αγορά που εκ των πραγμάτων δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια σε μεταπωλητές, θα απαιτούταν νέες και σημαντικές επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών, κάτι που στην παρούσα φάση δεν δείχνει να αποτελεί προτεραιότητα, εξ ου και ο Όμιλος αξιολογεί την παραχώρησή της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον, όπως αναφέρθηκε, έχει εκδηλωθεί από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ίδια αγορά με την Otesat-Maritel. Η συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια κινείται ιδιαίτερα δυναμικά στον κλάδο και έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, ο ΟΤΕ να διατηρήσει συνεργασία με τον νέο ιδιοκτήτη σε επίπεδο έργων ICT και σε άλλα πεδία. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία αναπτύσσει εξειδικευμένες για την ναυτιλία ICT λύσεις δορυφορικών ευρυζωνικών επικοινωνιών και δικτύων IP πλοίου, τόσο για επιχειρησιακή χρήση όσο και για χρήση από τα πληρώματα των πλοίων.

Διαβάστε ακόμη

ΑΚΤΩΡ: Ραντεβού με το μετρό της Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου – Οι επόμενες επεκτάσεις της πόλης (pics)

SSM: Θα συνεχίσουμε την αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες

Πρωινές συνήθειες για ένα πιο αποδοτικό ξεκίνημα της ημέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ