Το επενδυτικό momentum διατηρείται στη χώρα παρά τις διεθνείς αναταράξεις. Σχεδόν έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε ο ενεργειακός εφιάλτης και η ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μικρότερες εταιρείες διατηρούν ακόμη ενεργά τα περισσότερα επενδυτικά τους σχέδια παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο οικονομικό κλίμα.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις εγκριθείσες προς υπαγωγή στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο επενδύσεις εν μέσω θέρους. Τα σχέδια που εγκρίθηκαν από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου και τις υπηρεσίες σε σειρά Περιφερειών φτάνουν στα 650 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα αφορούν το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», που σημαίνει ότι πρόκειται για μικρές αλλά πάρα πολλές επενδύσεις, προϋπολογισμού από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως 18,5 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη περίπτωση.
Στα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται από επεκτάσεις και δημιουργία νέων μονάδων στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής ή της μεταποίησης έως νέες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές φιλοξενίας.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις
Το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο που υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο αφορά κομμάτια του σημαντικού πρότζεκτ «Elounda Hills» στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την υπαγωγή του σχεδίου τόσο της υπό σύστασης Marina Elounda Α.Ε. για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα δυναμικότητας 202 θέσεων ελλιμενισμού, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 18,5 εκατ. ευρώ, όσο και της υπό σύστασης Hotel Marina Elounda Ξενοδοχειακή Α.Ε. για την ίδρυση ξενοδοχείου κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 25 δωματίων των 100 κλινών, συνολικού ενισχυόμενου κόστους 5,92 εκατ. ευρώ. Η μεν πρώτη με βάση τον τροποποιημένο πίνακα του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» θα λάβει ενίσχυση 3 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη 1,89 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, υπάρχουν πολλά πρότζεκτ που αφορούν πολυτελή καταλύματα τα οποία εντάχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις διατάξεις του παλιού αναπτυξιακού νόμου. Μεταξύ αυτών, η ίδρυση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων με 82 δωμάτια, πάλι στην Ελούντα, από τη νεοσύστατη Deep Blue Silence. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ. Ιδιου περίπου συνολικού ενισχυόμενου κόστους επένδυσης είναι και ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σκιάθο, στη θέση Βασιλιάς, δυναμικότητας 88 δωματίων, από την Κασσάνδρα Bay Α.Ε. Παρομοίως και το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο 40 δωματίων που φτιάχνει σε διατηρητέο κτίριο στην Κορησσία Κέας η Emaye Blue Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με ενισχυόμενο κόστος επένδυσης τα 7,5 εκατ. ευρώ. Και τα τρία παραπάνω επενδυτικά σχέδια θα λάβουν την ανώτατη επιχορήγηση, ήτοι 3 εκατ. ευρώ.
Πέραν των ξενοδοχείων και των δομών φιλοξενίας και τουρισμού, όμως, τα σχέδια που εγκρίθηκαν στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού αφορούν και σειρά παραγωγικών επενδύσεων.
Μεταξύ αυτών, δύο νέα εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης νερού. Το ένα προϋπολογισμού 6,35 εκατ. ευρώ από την Ολυμπία ΙΚΕ στη Μακρακώμη Φθιώτιδας και το άλλο προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ από την Κλεινός ΙΚΕ στην Καλαμπάκα. Στην πρώτη περίπτωση η επιχορήγηση φτάνει στα 2,86 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη στα 2,99 εκατ. ευρώ.
Επίσης, υπάρχουν αρκετές επενδύσεις στο κομμάτι της επέκτασης θερμοκηπιακών μονάδων. Μεταξύ αυτών, η Κήποι Καρδίτσας Α.Ε. τρέχει ένα σχέδιο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του θερμοκηπίου υδροπονικής καλλιέργειας που λειτουργεί στην Καρδίτσα. Για την επένδυση αυτή θα ενισχυθεί με 2,25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η ΑΓΑΝ Γεωργικές Επιχειρήσεις προχωρά σε επέκταση δυναμικότητας του υφιστάμενου πλήρως αυτοματοποιημένου υδροπονικού θερμοκηπίου με απόλυτο έλεγχο του κλίματος που έχει στη Μεσσήνη. Πρόκειται για μια επένδυση 3 εκατ. ευρώ, για την οποία η εταιρεία θα επιδοτηθεί με 1,45 εκατ. ευρώ.
Στα νέα επενδυτικά σχέδια ξεχωρίζει επίσης και η δημιουργία πολυδύναμου τυποποιητηρίου της εταιρείας AgroΠoly Πύλου Ελαιουργική – Ενεργειακή στην Πανέθημο Χανίων.
Στον τομέα της μεταποίησης, μεταξύ των σχεδίων που εγκρίθηκαν, ξεχωρίζουν οι επενδύσεις της Βάμβαλης Τρόφιμα ΑΕΒΕ στον Δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης για την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας επεξεργασίας ξηρών καρπών, προϋπολογισμού 2,35 εκατ. ευρώ, και τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής μπαρών, ξηρών καρπών και παστελιών, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ, για τις οποίες θα ενισχυθεί με 740.000 ευρώ και 858.000 ευρώ, αντίστοιχα. Επίσης η εταιρεία καλλυντικών Farcom επεκτείνει τη δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής της στη Θεσσαλονίκη με μια επένδυση 2,38 εκατ. ευρώ για την οποία θα πάρει φορολογική απαλλαγή έως το ποσό του 1,07 εκατ. ευρώ. Σε επέκταση της δυναμικότητας του οινοποιείου της προχωρά και η οινοποιία Κτήμα Γεροβασιλείου. Πρόκειται για μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ για την οποία θα πάρει φορολογική απαλλαγή 1,12 εκατ. ευρώ. Σε επεκτάσεις όμως προχωρούν και οι FrieslandCampina Hellas, καθώς και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου. Τα σχέδιά τους, που εντάχθηκαν στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Γενική Επιχειρηματικότητα» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ύψους 2,64 εκατ. ευρώ και 2,71 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Αναμένεται να λάβουν η μεν πρώτη φορολογική απαλλαγή 925.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη 855.000 ευρώ.
Σε επέκταση της παραγωγικής της μονάδας με προσθήκη βιομηχανικού κτιρίου και κτιρίου γραφείων αλλά και την προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού προχωρά και η βιομηχανία Ν. Μπαζίγος ΑΒΕΕ, που κατασκευάζει καλούπια και εξαρτήματα ακριβείας. Η επένδυση της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα φτάνει στα 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση στα 1,44 εκατ. ευρώ.
Στα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν βρίσκονται και δύο κλινικές αποθεραπείας στη Λάρισα. Η πρώτη της εταιρείας Clinic Calypso έχει προϋπολογισμό 6,37 εκατ. ευρώ και θα έχει επιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη της About Life Time Α.Ε. που θα στεγάσει άτομα με κινητικά προβλήματα αφορά επένδυση 5,89 εκατ. ευρώ, με την επιχορήγησή της να φτάνει τα 2,26 εκατ. ευρώ.
Στο Ηράκλειο η Μινωικές Επιχειρήσεις προχωράει στην επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου 5D κινηματογράφου που λειτουργεί, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί 78 θεατές, από 48 που ήταν πριν. Το σύνολο του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης φτάνει στα 4,4 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση που θα πάρει είναι 1,98 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι μια τέτοια επένδυση είναι δαπανηρή καθώς η εμπειρία του 5D Cinema στηρίζεται στο μοντέλο της προσομοίωσης. Την αίσθηση του ζωντανού σε αυτό που βλέπουμε στην αίθουσα των 5 διαστάσεων τη δημιουργούν οι πολλαπλές λειτουργίες των ειδικών καθισμάτων. Κατ’ αρχάς, υπάρχει κίνηση, γίνονται αισθητά η υγρασία και ο αέρας, ενώ μπορούμε ακόμη και να μυρίσουμε όσα προβάλλονται στην ταινία!
Στον χώρο της εξόρυξης η Αριστον Μέλαθρον Α.Ε. έχει επενδυτικό σχέδιο 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία λατομείου με αύξηση της δυναμικότητας στην περιοχή του Βώλακα Δράμας.
Τέλος, από τα νέα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν ξεχωρίζει και η ίδρυση μονάδας παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής της Γλυκές Επιλογές Ε.Ε. στο Χαϊδάρι. Η επένδυση είναι 10 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση θα φτάσει στα 3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη επένδυση στις Σέρρες αφορά την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων της Αθανάσιος Γατίδης ΑΕΒΕ. Πρόκειται για μια επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για την οποία η επιχορήγηση είναι 480.000 ευρώ.
Ο νέος Αναπτυξιακός
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φιλοδοξεί ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που ενεργοποιήθηκε από τα μέσα Ιουλίου και τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τις περισσότερες Περιφέρειες, κυρίως στις περιοχές που τελούν υπό ενεργειακή μετάβαση, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα προγράμματα-καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού που ενεργοποιήθηκαν είναι η «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» και η «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία». Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι έως το τέλος του έτους να έχουν προκηρυχθεί όλα τα καθεστώτα του νέου νόμου.
Σημειώνεται ότι το κάθε καθεστώς θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. θα αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα υπόλοιπα 75 εκατ. χορήγηση φορολογικών απαλλαγών.
Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης επιδότησης ορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της φορολογικής απαλλαγής στα 5 εκατ. ευρώ. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η επιχορήγηση θα δίνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται η χορήγηση φορολογικών απαλλαγών.
Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) και οι οποίες έχουν επιλεγεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτές δυνατότητα επιχορήγησης έχουν και τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα ανώτατα ποσά ενισχύσεων για επενδύσεις στις εν λόγω περιοχές θα διαμορφωθούν ως εξής:
i) Από 30% σε 40% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
ii) Από 40% σε 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στις Περιφέρειες της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας και στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
iii) Από 50% σε 60% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται κατά 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 20% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό
Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο
Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών