Αίτηση για προληπτική προστασία απ’ τους πιστωτές της στο πλαίσιο του άρθρου 106α του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε η Yoleni’s. Και τούτο καθώς τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγεθύνθηκαν απ’ την πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης.
Το γεγονός γνωστοποίησε η ίδια η εταιρεία καταγράφοντας το στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα και τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας σήμερα το FnB.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μιας και το αίτημα εξετάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επιπλοκές της πανδημίας
Η εταιρεία, όπως σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις, τον περασμένο Μάρτιο «προέβη σε κλείσιμο των δραστηριοτήτων της, που αφορούσε στις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί για τον 3ο και 4ο όροφο, καθώς και στα δύο εστιατόρια της (Ισόγειο και 1ος όροφος). Ταυτόχρονα, προέβη σε μαζικές ακυρώσεις, όσον αφορά τις γαστρονομικές εμπειρίες, για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου. Για την ίδια χρονική περίοδο η εταιρεία προέβη και σε ακυρώσεις των κρατήσεων των καταλυμάτων σύντομης διαμονής, που στεγάζονται στον 5ο, 6ο και 7ο όροφο, καθώς και σε επιστροφή των προκαταβολών, που είχε ήδη λάβει».
Τονίζεται ακόμη ότι, «η άρση των μέτρων έχει αλλάξει το μοντέλο συμπεριφοράς του καταναλωτή, αφού οι περισσότερες εταιρείες άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας τους, μειώνοντας έτσι τον προσδοκώμενο όγκο παραγγελιών και επισκεψιμότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το εστιατόριο στο ισόγειο, εξυπηρετώντας παραγγελίες για delivery & takeout, καθώς και εστίασης, βάσει των νέων κανόνων»
Δομικά οικονομικά προβλήματα
Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 2013 από μία πλατφόρμα πώλησης ελληνικών premium προϊόντων της αγροδιατροφής αποκτώντας στην πορεία έναν εντυπωσιακό χώρο στο Kολωνάκι, και αργότερα ένα αντίστοιχο στην πόλη Providence της πολιτείας Rhode Island στις ΗΠΑ, αντιμετώπιζε διαρκή οικονομικά προβλήματα καθώς δεν κατάφερε επί της ουσίας να καταστεί κερδοφόρα.
Την εικόνα σκιαγραφούν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019. Σύμφωνα με αυτές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η YOLENI’S HELLAS Μ.ΕΠΕ, θυγατρική του Yoleni’s Group Ltd, είχε αρνητική θέση 2,25 εκατ. ευρώ!
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,51 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να καταγράφει καθαρές ζημίες 668.567 ευρώ. Ως εκ τούτου οι σωρευμένες ζημίες έφθασαν τα 3,22 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν 3,04 εκατ. ευρώ (1,63 εκατ. ευρώ οι μακροπρόθεσμες, 1,41 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες ενώ το σύνολο του κυκλοφορούν ενεργητικού, ήταν 359.909 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν σε προμηθευτές
Επίσης η εταιρεία είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία σχεδόν 419.000 ευρώ.
Η πορεία
H Yoleni’s δημιουργήθηκε το 2013, από μία ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Πίπας, ο Δωρόθεος Χατζηιωάννου και ο Γιάννης Γεωργιάδης αναπτύσσοντας και έχοντας υπό τη διαχείριση της το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό delicatessen, 2.500 και πλέον ελληνικών προϊόντων.
Το Φθινόπωρο του 2016, η εταιρία, έχοντας χαράξει νέο στρατηγικό σχεδιασμό, προχώρησε στη δημιουργία του Yoleni’s Flagship store, του πρώτου φυσικού της καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, έναν μεγάλο πολυχώρο της Ελληνικής γαστρονομίας
Στο μεταξύ στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας εισήλθε private equity fund συμφερόντων του γνωστού μάνατζερ Άγγελου Φιλιππίδη, πρώην διευθύνοντα συμβούλου του ΤΤ. Ο τελευταίος μάλιστα ανέλαβε και ρόλο συμβούλου της διοίκησης.
Εκείνη την περίοδο επίσης είχαν πυροδοτηθεί σενάρια για εμπλοκή στο εγχείρημα της Yoleni’s των αδερφών Χατζηιωάννου, της αλήστου μνήμης αλυσίδας καταστημάτων Sprider, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται ποτέ.