Υπέρ της θετικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Project Voria ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά την συνεδρίασή του την Παρασκευή, 1η Μαρτίου 2024. Πρόκειται για τη ΜΠΕ της μεγάλης επένδυσης ύψους 250 εκατ. ευρώ της North Star Entertainment που αφορά στη δημιουργία του νέου προορισμού ψυχαγωγίας και φιλοξενίας στο Μαρούσι, του «Voria».
Σύμφωνα με την εισήγηση που υπερψήφισε η Περιφέρεια, ο νέος προορισμός που δημιουργεί η North Star στο κτήμα Δηλαβέρη, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μην εξαντλούνται τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη δόμησης που προβλέπονται για το εν λόγω έργο. Και αυτό γιατί η φιλοσοφία του έργου δεν είναι η κατασκευή ενός κτιρίου που θα επιβάλλεται με τον όγκο του, αλλά η δημιουργία ενός προορισμού, που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, θα «δένει» αρμονικά με τον χαρακτήρα της περιοχής. Όπως υπογραμμίζεται, το έργο δεν έρχεται να δημιουργήσει ακόμα έναν υπερτοπικό εμπορικό προορισμό τύπου mall καθώς από τις χρήσεις του έργου εξαιρούνται δραστηριότητες όπως κινηματογράφοι, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εκθεσιακά κέντρα και άλλες παρόμοιες χρήσεις με αυτές που συναντάμε σήμερα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας.
Η εισήγηση σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής με σύγχρονες υποδομές, που θα συμβάλλει στην ευεξία και την ικανοποίηση των επισκεπτών και των εργαζομένων σε καθημερινή βάση. «Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος για την μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στον Δήμο Αμαρουσίου, αποτελεί μια προοπτική ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής του Δήμου, καθώς η εν λόγω επένδυση είναι συμβατή με το χαρακτήρα του υπερτοπικού πολεοδομικού κέντρου της περιοχής, χωρίς την κρίσιμη επιβάρυνση της κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής, άφιξης και αναχώρησης των εργαζομένων και του λιανικού εμπορίου, ενώ παράλληλα συνδυάζεται με χρήσεις τουρισμού που γενικά απουσιάζουν από αυτό», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει η εισήγηση, το έργο αποτελεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Ενδεικτικά αναφέρονται, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η χρήση ενεργειακά φιλικών υλικών, η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών Building Management Systems (BMS) και συστημάτων για τον περιορισμό εκπομπών CO2, η εφαρμογή ειδικών συστημάτων φωτισμού για αποφυγή φωτορύπανσης κ.α..
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΜΠΕ, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία χώρων πρασίνου της τάξεως των 17.232,06 τ.μ., με φυτά από ποικιλίες που ευδοκιμούν στο κλίμα της περιοχής και θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του έργου. Οι σχεδιαζόμενες φυτεύσεις είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες κατά 7.000 τ.μ. περίπου, ενώ υπερκαλύπτονται οι απαιτήσεις στο πλήθος των δέντρων που πρέπει να φυτευτούν. Σημειώνεται ότι 25 στρέμματα (από τα συνολικά 55 στρέμματα της έκτασης) θα παραχωρηθούν στον Δήμο Αμαρουσίου για κοινωφελείς χρήσεις με στόχο τη ψυχαγωγία των πολιτών και την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας.
Γενική διαπίστωση της εισήγησης είναι ότι το νέο κτίριο δεν αναμένεται να δημιουργήσει άξιες λόγου επιβαρύνσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της εισήγησης, ο βαθμός επιφόρτισης του τοπικού δικτύου εμπίπτει κυριολεκτικά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς η όποια επιβάρυνση προκύψει δεν θα υπερβαίνει σε κανένα τμήμα του οδικού δικτύου το 1%! Όπως υπογραμμίζεται, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήσεις του συγκροτήματος οι οποίες είναι εκείνες που δημιουργούν την περισσότερη κίνηση, προσελκύουν το κοινό όταν ο κυκλοφοριακός φόρτος της πόλης είναι αισθητά μειωμένος και όχι σε ώρες αιχμής.
Καθοριστικό ρόλο όμως θα παίξουν και τα σημαντικά κυκλοφοριακά έργα που σχεδιάζει ο επενδυτής θέλοντας να δώσει ουσιαστική λύση στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής. Όπως αναφέρει η εισήγηση, οι ιδιαίτερα μελετημένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η North Star, προβλέπουν οδική πρόσβαση στο νέο κτίριο εντελώς ανεξάρτητη και απομονωμένη από το περιβάλλον δίκτυο, με ανισόπεδες συνδέσεις και νέες λωρίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να αποτραπεί η έστω και παραμικρή όχληση. Τα εν λόγω έργα θα βοηθήσουν σημαντικά στην αρμονική ένταξη του συγκροτήματος στο κυκλοφοριακό σύστημα της ευρύτερης περιοχής, θα αναβαθμίσουν την οδική ασφάλεια και το σύστημα κυκλοφορίας πεζών και ποδηλατών και παράλληλα, θα βελτιώσουν το επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης ολόκληρης της Π.Ε.5 με την Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου.
Όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης, σύμφωνα με την εισήγηση, με την υλοποίηση του έργου ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή που έως σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Παράλληλα, το έργο θα αποτελεί το στοιχείο ενοποίησης των χρήσεων αθλητισμού – αναψυχής – τουρισμού (ΟΑΚΑ) με τις τριτογενείς δραστηριότητες του άξονα της Κηφισίας.
Τέλος, στόχος του έργου είναι μεταξύ άλλων να συμβάλλει με θετικό τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως σημειώνει η Περιφέρεια, κατά την πλήρη λειτουργία του έργου θα αυξηθούν τόσο οι άμεσες θέσεις εργασίας κατά 300 σε σχέση με τις 1.000 υφιστάμενες όσο και οι έμμεσες κατά 1.735 θέσεις.
Διαβάστε ακόμη
Γερμανία: Προσπαθεί να γλιτώσει την ύφεση με νέο πακέτο μέτρων €7 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ