Ένα νέο τοπόσημο, μια ανάπτυξη – αναφορά για την πόλη της Θεσσαλονίκης οραματίζεται ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος για την «επόμενη μέρα» των Μύλων Αλλατίνη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην αγορά real estate της Βουλγαρίας, μιλώντας στο newmoney, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το εμβληματικό ακίνητο της συμπρωτεύουσας που μόλις πριν λίγες μέρες, πέρασε ολοκληρωτικά στην ιδιοκτησία του.

Όπως τονίζει, στόχος του είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τη βέλτιστη αξιοποίησή του ακινήτου, με τις πλέον καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. «Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η επιθυμία μας για μια ολιστική και ενιαία αξιοποίηση του, χωρίς κατακερματισμό σε ιδιοκτησίες προς πώληση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό project μακράς πνοής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney στις 18 Ιανουαρίου 2023, ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος μέσω εταιρείας συμφερόντων του, είχε αποκτήσει το 50% του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στον Όμιλο Φάις.

Κατά τη συνέντευξή του στο newmoney ο κ. Μαυρόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:

Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε και να διεκδικήσετε το ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη;

Η πολύχρονη παρουσία (πάνω 20 χρόνια) στον τομέα του Real Estate οδηγεί πλέον τον επενδυτικό μου προσανατολισμό, κυρίως προς εμβληματικά ακίνητα και το Αλλατίνη συγκαταλέγεται σε αυτά.

Από τον Ιανουάριο του 2023 που αποκτήσατε το 50% μέχρι τώρα έχει περάσει 1,5 χρόνος. Τι μεσολάβησε και πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία με την πλευρά του Ομίλου Φάις;

Κατά τη διάρκεια της συνιδιοκτησίας μας, υπήρξε επαγγελματική προσέγγιση σε όλα τα θέματα διαχείρισης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε αρμονική συνεργασία και συναποφασίστηκε ότι η από κοινού ανάπτυξη του ακινήτου δεν αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Έτσι ξεκίνησε ο κύκλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος ολοκληρώθηκε και συμβατικά.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τα στοιχεία αυτής της συμφωνίας;

Δεδομένης της συνιδιοκτησίας, οι πιθανότητες αγοράς ήταν αμφίδρομες για τις δύο πλευρές. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων της συναλλαγής, υπήρξε άριστη συνεργασία και επαγγελματική προσέγγιση, για την υλοποίησή της. Θα ήθελα λοιπόν, να ευχαριστήσω τον κ.Φάις και την ομάδα του για την συμβολή τους στην ολοκλήρωσή της.

Ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη

Από εδώ και πέρα περνάμε σε μια άλλη φάση. Τι προβλέπει το σχέδιό σας για την επόμενη μέρα του ακινήτου. Πώς το έχετε οραματιστεί;

Το ακίνητο μόλις περιήλθε στην ιδιοκτησία μας. Με τους συνεργάτες και τα στελέχη μας, θα διαμορφώσουμε μια συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με τις πλέον καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, μια ανάπτυξη – αναφορά για την πόλη μας. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η επιθυμία μας για μια ολιστική και ενιαία αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς κατακερματισμό σε ιδιοκτησίες προς πώληση. Ο επενδυτικός μας ορίζοντας είναι μακράς πνοής.

Σε τί ύψος υπολογίζετε ότι θα φτάσει η συνολική επένδυσή σας στο ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη;

Με πρώτες εκτιμήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση του project;

Στα σχέδιά μας είναι η έναρξη το συντομότερο δυνατό.

Η ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία

Μιλήστε μας για τις άλλες δραστηριότητές σας στη Βουλγαρία

Δραστηριοποιούμαι εδώ και περίπου 20 χρόνια στον τομέα του Real Estate,κυρίως στην αγορά της Βουλγαρίας, έχοντας προχωρήσει στην ανάπτυξη γραφειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών στη Σόφια, η συνολική επιφάνεια των οποίων προσεγγίζει τα 50.000 τ.μ και τα οποία διαθέτουν πιστοποίηση Leed Certificate Green Building και Ecovadis Certification, ενώ έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Εταιρείες συμφερόντων μου διατηρούν στην ιδιοκτησία τους δύο γραφειακά συγκροτήματα στη βουλγαρική πρωτεύουσα συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ, όπου στεγάζονται κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες (Coca Cola Company,Coca Cola BSO),πολυεθνικοί φαρμακευτικοί όμιλοι, εταιρείες ΙΤ.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο περίπου 32.000 τ.μ στην ιστορική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Βέλικο Τέρνοβο, καθώς και retail park 16.000 τ.μ στη Βάρνα, τη μεγαλύτερη βουλγαρική πόλη στη Μαύρη Θάλασσα .Ενδεικτικά σε αυτά τα κέντρα στεγάζονται ως μισθωτές, κορυφαίες διεθνείς εταιρείες όπως ΙΚΕΑ, Η&Μ,LC Waikiki,New Yorker,Pepco,Decathlon, Jysk κ.α

Συνολικά, ο Όμιλος διαχειρίζεται περίπου 75.000 τ.μ γραφειακών και εμπορικών χώρων, όπου στεγάζονται περισσότεροι από 100 μισθωτές.

Παράλληλα, στο κομμάτι της ανάπτυξης κατέχουμε οικόπεδα συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ όπου ήδη σχεδιάζεται η ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων και logistic centers.

«Βλέπει» προς Β. Ελλάδα

Έχετε στα πλάνα σας κάποια άλλη επένδυση στην Ελλάδα;

Μας ενδιαφέρει ο τομέας του επενδυτικού Real Estate, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα

Ποιες διαφορές θα διακρίνατε ανάμεσα στη βουλγαρική και την ελληνική αγορά ακινήτων;

Σε ότι αφορά την βουλγαρική αγορά ακινήτων τα κύρια στοιχεία της είναι ενδεικτικά ο πολεοδομικός της σχεδιασμός, ο οποίος διαμορφώνεται και δέχεται καινοτόμες και πρωτοποριακές διεθνείς πρακτικές, οι σαφείς όροι δόμησης και η ταχύτητα υλοποίησης.
Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, πιστεύουμε στη δυναμική της και στις προοπτικές της χώρας και της πόλης όπου ξεκινάμε την πρώτη μας επένδυση με ένα τόσο εμβληματικό ακίνητο.

Ποιος είναι ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος

Ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη διαχείριση ακινήτων. Είναι ιδιοκτήτης ομίλου εταιρειών που αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του real estate, με επίκεντρο τη Βουλγαρία.

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το University of National and World Economy με κατεύθυνση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, εξελέγη τρεις φορές από το 2011 έως το 2021 Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (HBCB).

Παράλληλα, εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Εμπορικών Κτιρίων στη Βουλγαρία (ACBO) από την ίδρυση της το 2013 μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι μέλη της Ένωσης είναι περισσότερες από 40 εταιρείες, ιδιοκτήτες εμπορικών κτιρίων με συνολική ΤΒΑ πάνω από 1 εκατομμύριο τ.μ, Ακόμη, από το 2021 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Bulgarian Association of Retail Centres (BARC).

Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πλειστηριασμό που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2023, το 50% του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη, βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.204.500 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 4.044.444 ευρώ, δηλαδή 839.944 ευρώ παραπάνω, στην εταιρεία SPM Real Estate, συμφερόντων του Πρ. Μαυρόπουλου.

Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Η έκταση του ακινήτου σήμερα φτάνει τα 27,8 στρέμματα. Από αυτό ρυμοτομούνται 3 τμήματα έκτασης 160,94τ.μ., 1.562,48 τ.μ. και 19,31 τ.μ. Μετά την αφαίρεση τους απομένει οικόπεδο οικοδομήσιμο έκτασης 26.010,04 τ.μ., στο οποίο υφίστανται κτήρια, διατηρητέα και μη.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52 τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98 τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-04. Έτσι, σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.121,74 τ.μ. αφορούν υπόγεια/ημιυπόγεια, τα 987,02 τ.μ. μη διατηρητέα που μπορούν να κατεδαφιστούν και τα 12.434,78 τ.μ. κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.

Στην παρούσα φάση, διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί 6 κτήρια στο σύνολό τους και άλλα 7 μόνο ως προς το κέλυφός τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης έγιναν στο παρελθόν έπεσαν στο κενό. Πιο σοβαρή ήταν αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη». Σε αυτό συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε., η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα, όλες σήμερα υπό πτώχευση ή εκκαθάριση. Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, την ανέγερση κατοικιών, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρων πρασίνου. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα ναυάγησε λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων και των προσφυγών στο ΣτΕ.

Μια ιστορία 170 ετών

Το συγκρότημα Αλλατίνη συμπληρώνει φέτος 170 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Φλωρεντία το 1715, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Επί των ημερών της εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος, ενώ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1898 χτίζεται νέο συγκρότημα με κυλινδρόμυλο, φούρνους, μηχανουργεία κ.ά. καθώς και την εμβληματική καμινάδα των 35 μέτρων. Η οικογένεια Αλλατίνη για αυτό τον λόγο εξέδωσε ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.

Το 1926 ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος, με την εταιρεία να περνάει στα χέρια του Κοσμά Πανούτσου από το Κρανίδι της Αργολίδας, που εμπορευόταν σιτηρά από το εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείτο και στη ναυτιλία. Ο Κοσμάς Πανούτσος, που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Στέφανου Μάνου, υπήρξε επιφανής επιχειρηματίας της εποχής, διατελώντας και πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ πολιτεύθηκε για ένα διάστημα στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επί των ημερών του οι Μύλοι Αλλατίνη επεκτάθηκαν και έζησαν στιγμές δόξας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Το 1951, όταν ο Κοσμάς Πανούτσος είχε φύγει από τη ζωή, ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά για δεύτερη φορά, όντας μάλιστα και ανασφάλιστος. Τα ηνία ανέλαβαν εκείνη την περίοδο οι κόρες του Μαριέττα Πανούτσου-Μάνου και Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού, οι οποίες το 1964 μοίρασαν την οικογενειακή περιουσία, με την πρώτη να κρατάει τους Μύλους και τη δεύτερη την Κεραμεία Αλλατίνη. Η λειτουργία των Μύλων Αλλατίνη σταμάτησε από το 1980.

Το 1987, ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων Α.Ε., η οποία πωλήθηκε στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Παράλληλα, δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε., η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάζονται κατά το πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη. Ενεργό ρόλο στη συνέχεια διαδραμάτισε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart, για να ακολουθήσει μια περιπετειώδης πορεία η οποία κατέληξε στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης τον Σεπτέμβριο του 2013.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» νέων διαγωνισμών για ψηφιακά έργα 245 εκατ. ευρώ σε δυο μήνες (pic)

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ