Νέα εικόνα, με ακόμη πιο σύγχρονες προδιαγραφές, με campus και καταστήματα για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων προωθεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ για το γνωστό κτίριο Καρελά στην Παιανία, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ακριβότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, στεγάζοντας την τελευταία δεκαετία και πλέον τα γραφεία της Cosmote.

Μία δεκαετία μετά την πιστοποίησή του ως το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα με «πράσινα» χαρακτηριστικά LEED το Μάρτιο του 2013 και με την αποχώρηση πλέον της Cosmote, από το ερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για το “lifting” του κτιρίου Καρελά (Karela office park) που αποτελείται από έξι ξεχωριστά κτίρια, καθένα από τα οποία μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.

Για το ακίνητο των 61.672 τ.μ. συνολικά (σ.σ. αποτελείται από ισόγειο, δύο ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν 729 θέσεις στάθμευσης) ήδη, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται συζητήσεις για επιμέρους μισθώσεις με εγχώριους και ξένους ομίλους που έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα.

Αλλαγή δεδομένων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σύντομα και στο θέμα της πρόσβασης στην περιοχή όπου έχει προταθεί νέα στάση Προαστιακού στην υφιστάμενη γραμμή, τη μελέτη και κατασκευή της οποίας έχει προσφερθεί να αναλάβει να χρηματοδοτήσει cluster εταιρειών.

Μεταξύ αυτών κατά τις πληροφορίες, είναι και η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, καθώς και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή όπως oι Dimand, Premia Properties ΑΕΕΑΠ, o όμιλος της Intracom κ.α.. Στόχος, σύμφωνα με τις πρότερες ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το φθινόπωρο του 2022, είναι η «σύνδεση των οικισμών της Παιανίας, Καρελλά, των Σπάτων, αλλά και των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής με το Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής», με τη μελέτη, τώρα, κατά τις πληροφορίες, να είναι ήδη έτοιμη.

Σημειωτέον ότι το Karela Office Park αποτυπώνεται στην κατάσταση επενδύσεων της μεγαλύτερης, από πλευράς όγκου χαρτοφυλακίου, εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με μία αξία ύψους 112,5 εκατ. ευρώ (4,5% επί του συνόλου της αξίας του χαρτοφυλακίου), ενώ οι επεμβάσεις με τη δημιουργία νέων χώρων καταστημάτων (φαρμακείου, εστιατορίων κ.α.) αναμένεται να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Mε βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, με στοιχεία στο τέλος του 2022, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν συνολικά από 381 (31 Δεκεμβρίου 2021: 373) ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία) συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.435 χιλ. τ.μ.. Συνολικά 327 από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας, επίσης, 24 ακίνητα βρίσκονται στην Κύπρο, είκοσι 26 ακίνητα στην Ιταλία, δύο 2 ακίνητα στη Βουλγαρία και δύο 2 ακίνητα στη Ρουμανία. H εύλογη αξία των ακινήτων υπό διαχείριση ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ έναντι 2,455 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 (αύξηση 14,4%).

Σε αυτή τη συγκυρία, ως κυριότερα σημεία που χρήζουν προσοχής η εταιρεία αναγνωρίζει την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (Euribor). Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διοίκηση στην έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2022, «ο όμιλος έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης.

Παράλληλα έχει καταγραφεί αυξητική τάση στα επίπεδα των μισθωμάτων στους κλάδους της ελληνικής αγοράς ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος με αποτέλεσμα η όποια αύξηση του κατασκευαστικού κόστους να αναμένεται να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Συνεπώς δεν αναμένεται να είναι ουσιώδης η επίπτωση στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου. Αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η εταιρεία είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη
εργασιών».

Ως προς την αύξηση του Euribor, ο όμιλος έχει ήδη συνάψει σύμβαση αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου για ποσό 575 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων του ομίλου με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν ήδη συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 64,3%. Αναφορικά με την πληθωριστική πίεση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Σταθόπουλος: Γιατί η BC Partners έδωσε €250 εκατ. στα ΙΕΚ Ακμή (pic)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασιδιάρης, το deal της HHG στην Κύπρο, το ντέρμπι Μυλωνά – Καντώνια και ο… unbroken Κούτρας

Μέτρα-ανάχωμα στο «μπαράζ» αυξήσεων στα επιτόκια (πίνακες)