search icon

Επιχειρήσεις

Καθυστερεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ

Οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκαν στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις επί συγκακριμένων σημείων, αναφέρουν αρμόδιες πηγές

Στα τέλη Σεπτεμβρίου – εκτός εάν υπάρξει και νέα καθυστέρηση – αναμένονται οι νεότερες εξελίξεις για την τύχη της ΛΑΡΚΟ. Τότε αναμένεται να ενημερωθεί το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ – που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου – για την αποσφράγιση των νομιμοποιητικών εγγράφων των προσφορών που κατατέθηκαν, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας στόχος είναι η εξυγίανση και ανάταξη της πολύπαθης εταιρείας.

Με τις προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ να έχουν υποβληθεί στα τέλη Αυγούστου, αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσαν να υπάρξουν νεότερα για τη διαδικασία. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει καθώς έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις επί των προτάσεων που κατατέθηκαν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά το μεταλλείο της Λάρυμνας, δηλαδή τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και το μεταλλείο του Λουτσίου, δηλαδή τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις στο μεταλλείο και σε αυτόν προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AD Holding Παράλληλα, στο διαγωνισμό που υλοποιεί ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ για την παραχώρηση των μεταλλείων και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και των εγκαταστάσεων στην Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καστοριά και Σέρβια Κοζάνης (λιγνιτωρυχείο) προσφορά κατέθεσαν η Commodity & Mining Insight Ireland και η κοινοπραξία των ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AD Holding.

Οι δυο διαγωνισμοί (του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ και του ΤΑΙΠΕΔ), αν και ξεχωριστοί, ακολουθούν αντίστοιχη αρχιτεκτονική. Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 5254/28.11.2020), τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να «τρέξουν» παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με στόχο να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη διαδικασία αυτή και να συνεχιστεί η μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στη χώρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη λεγόμενη ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

Exit mobile version