Στον απόηχο του πρόσφατου 2023 Athex Digital Technology Forum συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέων εισαγωγών εταιρειών πληροφορικής στο XA.
Πότε όμως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Πόσο άμεσα; Υπάρχει παράδειγμα μη εισηγμένης με αρκετά ισχυρά μεγέθη, η διοίκηση της οποίας ήδη μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο της εισόδου της στο ΧΑ, πρώτα στην Εναλλακτική Αγορά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι δεν θα λάβει εύκολα την οριστική απόφασή της μέσα στο έτος και ίσως τη μεταθέσει για το 2024 (χωρίς πάντως τίποτα να αποκλείεται).
Αν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θεωρείται χαρακτηριστικό και για τους επικεφαλής άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων οι οποίοι καλούνται να «ζυγίσουν» μια σειρά παραμέτρων πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα τι τους συμφέρει να πράξουν και πότε, θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Ο κλάδος προέρχεται από την είσοδο της Real Consulting στην ΕΝΑ PLUS από τις 6/8/2021, όταν η εταιρεία θεωρήθηκε τότε το «νέο αίμα» σε αυτή την αγορά μετά από μια δεκαετία.
Παράλληλα, εξακολουθεί να επικρατεί αναμονή για τη διαδικασία μετάταξης μιας νυν εισηγμένης, της Performance Technologies, από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Ένα σκηνικό που δημιουργεί την αίσθηση για λίγες, καλά μετρημένες και σε καμιά περίπτωση βεβιασμένες κινήσεις.
Στην παρούσα φάση, πληροφορίες του newmoney αναφέρουν πως δυο τουλάχιστον εταιρείες πληροφορικής φέρονται να εξετάζουν την προοπτική της εισόδου τους στην Εναλλακτική Αγορά.
Σε μια εποχή άλλωστε που ο κλάδος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς το προσκλητήριο το οποίο απηύθυνε προς τις επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα ο CEO του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος προ ημερών, μόνο αδιάφορο δεν πέρασε.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι ορισμένων εξ αυτών, παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση και συμμετείχαν σε συζητήσεις.
«Θα πρέπει να πει το ναι για την είσοδό της στο χρηματιστήριο μια τεχνολογική εταιρεία, μόνο αν διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος. Είναι ένας από τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει. Αν θέλουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα κάποιοι, οφείλουν να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι εισηγμένος. Να ξέρεις γιατί πας, εκεί που θα πας. Αν πληρούν τα κριτήρια, η απάντηση είναι ναι.», ήταν μια χαρακτηριστική τοποθέτηση στο πλαίσιο του πάνελ με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών εισηγμένων με δραστηριότητες στην πληροφορική. Άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι.
«Να το κάνεις για τον σωστό λόγο και όχι σε έναν χρόνο, για παράδειγμα, να θες να γυρίσεις πίσω», αντέτεινε άλλος συνομιλητής και πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για την άντληση κεφαλαίων που μεταξύ άλλων θα βοηθήσουν μια τεχνολογική εταιρεία να επενδύσει σε εξαγορές και σε άλλους τομείς και να μεγαλώσει αντί ενός δανεισμού, ειδικότερα τώρα με την άνοδο των επιτοκίων.
Οι δύο όψεις του νομίσματος
Μετά από μια κακή περίοδο, ο κλάδος της πληροφορικής εισήλθε σε μια εποχή ισχυρής ανάπτυξης που σηματοδοτήθηκε από την έναρξη και την σταδιακή επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας και προσφέρει διαρκώς ευκαιρίες για «χρυσά» έσοδα και υψηλές κερδοφορίες.
Ταυτόχρονα, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο παρά τις διακυμάνσεις που ακολούθησαν για κάποιες μετοχές μετά από ένα πολύμηνο «ράλι».
Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε σε «ένα τεράστιο πεδίο δόξης».
Οι Epsilon Net και Entersoft ξεκίνησαν την πορεία τους από την Εναλλακτική Αγορά το 2008 και από το 2020 μετατάχθηκαν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, παρουσιάζοντας μια έντονα ανοδική πορεία και πολλαπλασίασαν τα μεγέθη τους. Υπάρχουν επίσης οι περιπτώσεις των Real Consulting και Performance Technologies.
Αντίθετα, άλλες εταιρείες πληροφορικής οι οποίες πρωταγωνιστούν στην αγορά και αποφέρουν αυξημένους κύκλους εργασιών και κέρδη στους ομίλους όπου ανήκουν, είναι εκτός ταμπλό.
Η Uni Systems του ομίλου Quest (σ.σ. η μητρική Quest Holdings είναι εισηγμένη) και η Byte Computer που εξαγοράσθηκε το 2022 από την Ideal Holdings.
Για την πρώτη δεν συζητείται προς το παρόν η αυτόνομη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, εκτός αν αλλάξει αυτό αργότερα. Η δεύτερη ήταν στο ΧΑ και βγήκε πριν από μερικούς μήνες μετά από την αποδοχή της δημόσιας προαιρετικής πρότασης που υποβλήθηκε για την εξαγορά της, αν και διατηρεί την αυτονομία της ως θυγατρική μιας εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών. Μοντέλο το οποίο δεν σκοπεύει να αλλάξει ούτε η Ideal Holdings.
Όπως τονίσθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, από τον κλάδο της τεχνολογίας υπάρχουν 14 εισηγμένες, οι 11 στην Κύρια Αγορά και οι 3 στην Εναλλακτική Αγορά, με την συνολική απόδοση τους να έχει εκτιναχθεί μεν, αλλά αυτός να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου (2,2%).
Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για νέες εισαγωγές, με πρώτο «σκαλί» την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ και δεύτερο την Κύρια Αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Number 17A” του Τζάκσον Πόλοκ, των 200 εκατ. δολαρίων
10 κορυφαία ελληνικά Viognier – Φινέτσα, αρώματα φρούτων και γλυκών λουλουδιών
Άνω του 90% οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (πίνακες)