search icon

Επιχειρήσεις

Πώς ο καλός ύπνος έγινε μέτρο επιτυχίας και σύμβολο καταξίωσης

Ο σωστός και επαρκής ύπνος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παράγοντες αύξησης της απόδοσης στην εργασία και την καθημερινότητά μας

Sponsored Content

Πριν από μερικά χρόνια, ο λίγος ύπνος ήταν ένας από τους λόγους που έκανε πολιτικούς και επιχειρηματίες να καυχώνται για την ενεργητικότητα και την ικανότητά τους για σκληρή δουλειά. Σύντομα όμως τα αποτελέσματα τους διέψευσαν, καθώς η εξουθενωτική εργασία, η ασφυκτική πίεση, και ο λίγος ύπνος, οδήγησαν πάρα πολλά ανώτερα στελέχη, και επιστήμονες στο burn out ή αλλιώς, σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που εμφανίζεται με χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας, αυξημένο στρες, καταθλιπτικά επεισόδια, σύγχυση, λανθασμένες αποφάσεις, διαταραχές μνήμης, ελλιπή ικανότητας σκέψης και διαχείρισης πληροφορίας.

Εντέλει, η αγωνία για μεγαλύτερη εξέλιξη και παραγωγικότητα είχε φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ώστε η Κριστίνα Μάσλαχ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Μπέρκλεϊ, δημιούργησε το Maslach Burnout Inventory, το πλέον διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Για την καταπολέμησή του, οι ειδικοί ανά τον κόσμο συστήνουν εκτός από σωματική άθληση και μείωση των εργασιακών ρυθμών, σωστό και επαρκή ύπνο – τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Πλέον, ο ύπνος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παράγοντες αύξησης της απόδοσης και διάσημοι επιχειρηματίες μιλούν για τη σημασία του.

Η Αριάνα Χάφινγκτον έχει για μότο της το «κοιμήσου, για να φτάσεις στην κορυφή», ενώ ο Τζεφ Μπέζος, ο επικεφαλής της Amazon, υποστηρίζει ότι οι 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ αποδεικνύονται ωφέλιμες όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους μετόχους της εταιρείας του. Ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ και ο Μπιλ Γκέιτς θεωρούν απαραίτητες τις 7-8 ώρες καλού ύπνου, και ο Λίο Γουίντριτς, ιδρυτής της Buffer, ισχυρίζεται ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες βρίσκονται σε φανερά μειονεκτική θέση.

Επενδύουμε στον ύπνο
Ο τρόπος για να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ώρες του ύπνου μας είναι η επάρκεια αλλά και η καλή ποιότητά του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην διακόπτεται, να είναι βαθύς και να μάς ξεκουράζει πραγματικά. Προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι σημαντικές οι συνθήκες που επικρατούν στην κρεβατοκάμαρα, οι συνήθειες που έχουμε πριν την νυχτερινή κατάκλιση και οπωσδήποτε το καλό στρώμα,
ώστε να μετατρέψουμε τις ώρες ξεκούρασης σε ώρες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά μας και θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητάς μας.

 

Πέντε βασικές συνθήκες
1.Φροντίζουμε ώστε το υπνοδωμάτιο να μην έχει θόρυβο, να μην μπαίνει έντονο φως, να μην έχει υγρασία, να είναι καθαρό και ευχάριστο. Ο μέσος όρος θερμοκρασίας που θεωρείται ιδανικός είναι μεταξύ 17 – 20 βαθμών κελσίου.

2.Η σωματική άσκηση 3-4 ώρες προτού ξαπλώσουμε βοηθά την έλευση του ύπνου.

3.Προσπαθούμε να μην τρώμε αργά το βράδυ, διότι τα βαριά γεύματα, το αλκοόλ και βέβαια η καφεΐνη θα διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου μας.

4. Απομακρύνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, από το δωμάτιό μας.

5. Η επένδυση σε ένα καλό στρώμα θεωρείται απαραίτητη, ώστε να ξεκουραστεί το σώμα και το πνεύμα μας. Ένα στρώμα της COCO-MAT θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο δώρο για τον εαυτό μας, εκπληρώνοντας κάθε βράδυ τα όνειρά μας. Όλα τα στρώματά της είναι χειροποίητα, ελληνικής κατασκευής και φτιαγμένα με φυσικά υλικά (ίνες κοκοφοίνικα, φυσικό καουτσούκ, μαλλί, βαμβάκι, αλογότριχα, ίνες κάκτου, φύκια) που μεταφέρουν στα στρώματα τις μοναδικές και εγγενείς ιδιότητες κάθε υλικού.

Πολύ σημαντικό είναι ότι έχουν κατασκευαστεί με την αρχή της ορθοσωματικής, που στηρίζεται στην ιδέα ότι το σώμα μας γνωρίζει καλύτερα τι είναι ορθό για αυτό. Έτσι, αντί το σώμα να υποχρεώνεται να υποκύψει στους όρους ενός στρώματος με ελατήρια, αναπαύεται σε αμέταλλα στρώματα που ακολουθούν τις ανάγκες του σώματος. Τα στρώματα χωρίς ελατήρια υπερέχουν, διότι οι φυσικές πρώτες ύλες παρέχουν οµοιογενή, ισοµετρική στήριξη στο σώµα ενώ τα ελατήρια παρέχουν διαφορετική υποστήριξη στις ενώσεις τους απ’ ότι στη µέση τού καθενός ξεχωριστά. Η αντοχή στο χρόνο, αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα, καθώς οι ιδιότητες των φυσικών υλικών (ελαστικότητα, επαναφορά) είναι µεγαλύτερες από αυτές των ελατηρίων. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι δεν περιέχουν καμία πηγή θορύβου. Τα ελατήρια είναι μεν ενδεδυµένα µε βαµβακερό ύφασµα, κατασκευάζονται όμως από ατσάλι και φέρουν την πιθανότητα να παράγουν θόρυβο.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό καθώς ο ύπνος μετατρέπεται σε εμπειρία αναζωογόνησης και ευδαιμονίας.

 

 

 

 

 

Exit mobile version